Μειωμένα μπόνους για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά δίνουν οι ευρωπαϊκές επενδυτικές τράπεζες, μετά από μια παρατεταμένη ύφεση στις συναλλαγές και τις εισαγωγές. Τα καλά νέα είναι ότι έχει αρχίσει να διαφαίνεται αναστροφή της τάσης.

Τόσο η Deutsche Bank όσο και η BNP Paribas ανακοίνωσαν χαμηλότερα ετήσια μπόνους , υπογραμμίζοντας το πλήγμα που έχει δεχθεί ο κλάδος, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια απέτρεψαν τις εταιρείες από το να επιδιώξουν εξαγορές και «πάγωσαν» την όρεξη για αρχικές δημόσιες προσφορές.

Η Deutsche Bank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα περικοπή κατά 5,5% στη δεξαμενή μπόνους της για πέρυσι.

Δύσκολες εποχές για τραπεζίτες: Ποιοι κολοσσοί βάζουν «μαχαίρι» στα παχυλά bonus

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι Financial Times, η μεγαλύτερη τράπεζα της ευρωζώνης, η BNP Paribas, μείωσε τη δεξαμενή της κατά περίπου 5%.

Η UBS πρόκειται να αποκαλύψει τη δεξαμενή μπόνους της στα τέλη Μαρτίου μετά από μια δοκιμαστική χρονιά για την επενδυτική της τράπεζα. Σημειώνεται ωστόσο,  ότι η περασμένη χρονιά σημαδεύτηκε και από τα μεγάλα πακέτα που προσφέρθηκαν σε ορισμένους τραπεζίτες της Credit Suisse προκειμένου να παραμείνουν στο νέο τραπεζικό σχήμα.

Διπλές επιπτώσεις

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, το «τσεκούρι» στα μπόνους απεικονίζει τις διπλές επιπτώσεις των υψηλότερων επιτοκίων σε πολλούς δανειστές, οι οποίοι ανέφεραν αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ οι επιχειρήσεις επενδυτικής τραπεζικής δυσκολεύονται.

«Όλοι πλήττονται – εξαρτάται μόνο από το πού επέλεξαν οι διευθυντές να χτυπήσουν περισσότερο», αναφέρει στους FT, ένας σύμβουλος που συμμετείχε σε συζητήσεις για τις αμοιβές σε πολλές τράπεζες.

Σύμφωνα μάλιστα με τον πάροχο δεδομένων Dealogic, οι προμήθειες της ευρωπαϊκής επενδυτικής τραπεζικής μειώθηκαν στα 17,2 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, από περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο από το 2016.

Οι τραπεζίτες στην Ευρώπη λαμβάνουν λιγότερα από το εισόδημά τους σε μπόνους λόγω του ανώτατου ορίου της ΕΕ στις μεταβλητές αμοιβές.

Τα μερίσματα κρατούν τα μετοχές

Ωστόσο, η αδυναμία μεταξύ των επενδυτικών τραπεζών δεν έχει επιβαρύνει τις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών, με τον δείκτη αναφοράς Stoxx Europe 600 τραπεζών να βρίσκεται σε υψηλό έξι ετών, αφού οι δανειστές δεσμεύτηκαν να παραδώσουν περισσότερα από 120 δισ. ευρώ στους μετόχους.

Παράλληλα, η εταιρεία συμβούλων Johnson Associates με έδρα τη Νέα Υόρκη, εκτιμά ότι τα μπόνους της Wall Street μειώθηκαν πέρυσι έως και κατά 25%.

Ωστόσο, οι επενδυτικές τράπεζες ελπίζουν ότι φέτος τόσο το dealmaking όσο και οι εισαγωγές θα ανακάμψουν.

Η ευρωπαϊκή αγορά για τις δημόσιες εγγραφές έχει ξεκινήσει καταγράφοντας την πιο δυναμική χρονιά μετά την πανδημία της Covid-19, με τις εταιρείες να συγκεντρώνουν περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια. Ταυτόχρονα, ο όγκος των συγχωνεύσεων και εξαγορών έχει επίσης αυξηθεί.

Διετής ξηρασία

Η ξηρασία στις συγχωνεύσεις και εξαγορές το 2022 και το 2023 σημείωσε έντονη αντίθεση με το 2021, όταν ένα κύμα νομισματικών κινήτρων από τις κεντρικές τράπεζες ως απάντηση στην πανδημία ενθάρρυνε τις εταιρείες και τις εταιρείες ιδιωτικών μετοχών να επιδιώξουν συμφωνίες.

Παράλληλα με την πτώση της συνολικής δεξαμενής μπόνους της, η Deutsche Bank μείωσε τα μπόνους μετρητών για τα ανώτερα στελέχη της έως και 50%, αφού ένα απτυχημένο project πληροφορικής προκάλεσε χάος σε ορισμένους πελάτες λιανικής.

Εξαίρεση αποτελεί η HSBC, η οποία αύξησε τα μπόνους της σε όλη την εταιρεία κατά 12%, αφού τα κέρδη προ φόρων για το έτος ενισχύθηκαν σχεδόν κατά 80%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή