Μεταρρυθμιστικό φρένο – ειδικά στον τομέα της δικαιοσύνης- και κινδύνους είδε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s βάζοντας στον πάγο την αναβάθμιση της χώρας και προκαλώντας έτσι ένα μούδιασμα στο κυβερνητικό μέτωπο.

Όπως έχει αναφέρει ξανά ρεπορτάζ του ΟΤ, απαιτείται σύγκλιση των δεικτών διακυβέρνησης, -που αφορούν θεσμικές παραμέτρους των πιστοληπτικών αξιολογήσεων σε σχέση με το μέσο όρο των αντίστοιχων δεικτών της ευρωζώνης-προκειμένου η Ελλάδα να βρεθεί κοντά στη μέση αξιολόγηση των οικονομιών της ζώνης του ευρώ.

Κοινώς η Ελλάδα χρειάζεται να προβεί σε μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως στη Δικαιοσύνη, την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη δημόσια διοίκηση – και όχι μόνο στα δημοσιονομικά- προκειμένου να λάβει το Α+.

Ελληνική οικονομία: Δεν «κατακτήθηκε» η δύσκολη Moody’s

Ο μόνος οίκος

Ακόμα βέβαια η Ελλάδα παλεύει να λάβει από όλους τους οίκους την επενδυτική βαθμίδα. Δηλαδή να ανέβει σκαλοπάτι από τo «junk» που απέκτησε λόγω της κρίσης το 2010.

Η Moody’s είναι η μόνη που δεν έχει ακόμα δώσει στο βαθμό της επενδυτικής βαθμίδας, αφού διατήρησε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής αμετάβλητη την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στο Ba1, με σταθερές, μάλιστα, προοπτικές.

Μετά την είδηση για χαμηλότερο ΑΕΠ το 2023 (από πρόβλεψη 2,4%, έκλεισε στο 2% σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ), η έκθεση του αμερικανικού οίκου οδήγησε το οικονομικό επιτελείο στο να δώσει εξηγήσεις.

Το «μασάζ» της κυβέρνησης

Το μασάζ έχει φαίνεται αποδέκτες τις αγορές και τους επενδυτές οι οποίοι έχουν ποντάρει στα ελληνικά assets, και αντιστοίχως η ελληνική κυβέρνηση έχει ποντάρει το σχέδιο και την εικόνα της στην προσέλκυση δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στελέχη του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, μία ημέρα μετά την Καθαρά Δευτέρα, εξηγούσαν το λόγο που δεν απένειμε– όπως έχουν ήδη κάνει οι υπόλοιποι οίκοι αξιολόγησης – την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα. Και αυτό το οποιο λένε απο την κυβέρνηση είναι ότι δεν υπήρχε έτσι και αλλιως αυτη η πρόθεση.

Υποστηρίζουν, λοιπόν, ότι η Moody’s είχε προχωρήσει στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και μάλιστα κατά δύο βαθμίδες μόλις πριν έξι μήνες, στις 15 Σεπτεμβρίου του 2023. Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, δεν αναμενόταν περαιτέρω αναβάθμιση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα – η πάγια πρακτική των οίκων αξιολόγησης είναι να μεσολαβεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα μεταξύ αναβαθμίσεων, και σε ότι αφορά την αξιολόγηση και σε ότι αφορά τις προοπτικές (outlook).

Και παραθέτουν μία σειρά από δείκτες της ελληνικής οικονομίας, ενώ σημειώνουν ότι ο οίκος υπογραμμίζει την σημαντική πρόοδο που επιτεύχθηκε τα προηγούμενα χρόνια σε επτά διαφορετικούς τομείς. Και κλείνουν οι ίδιες πηγες με το εξης: «η ανάλυση της Moody’s καταγράφει την σημαντική πρόοδο που έχει επιτελέσει η ελληνική οικονομία και προδιαγράφει συνέχεια των θετικών οικονομικών εξελίξεων».

Τι λέει η Moody’s

Οι προκλήσεις σύμφωνα με την έκθεση της Moody’s περιλαμβάνουν το μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Δεδομένου του μεγέθους και της σημασίας τομέων, όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία, η οικονομία είναι επιρρεπής σε εξωτερικούς κινδύνους.

Περαιτέρω βελτιώσεις όσον αφορά την οικονομική ανθεκτικότητα με τη διεύρυνση της εξαγωγικής βάσης θα απαιτήσουν χρόνο. Δείχνει το δρόμο για περαιτέρω συνέχιση των οικονομικών πολιτικών και δέσμευσης για δημοσιονομική εξυγίανση, σε συνδυασμό με επιτυχή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που απομένουν. Ιδίως στο δικαστικό σύστημα, που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε εξωτερικούς κραδασμούς, ταχύτερη από την αναμενόμενη βελτίωση της δημοσιονομικής ισχύος και η αντιμετώπιση των NPLs θα υποστήριζε υψηλότερη βαθμολογία.

Τραπεζικός τομέας

Μια πιο γρήγορη αλλαγή στην οικονομική δομή της Ελλάδας, σύμφωνα με την Moodys, που συμβάλλει στη βελτίωση της οικονομικής ανθεκτικότητας θα ήταν πιστωτική θετική. Περαιτέρω βελτιώσεις στον τραπεζικό τομέα, μειώνοντας τη μεταβλητότητα της κερδοφορίας και φέρνοντας τους δείκτες ποιότητας και κεφαλαιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων πιο κοντά στον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ, θα ήταν επίσης πιστωτικά θετικές.

Η Τράπεζα της Ελλάδος

Όπως αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος, στην ετήσια έκθεσή της για την ελληνική οικονομία, οι αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας εντός της επενδυτικής κατηγορίας έχουν έλθει μετά από μια μακρά πορεία συνετής δημοσιονομικής πολιτικής και οικονομικής ανάκαμψης. Εφόσον ο στόχος είναι να συγκλίνει η κρατική πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδος προς τη μέση αντίστοιχη αξιολόγηση των οικονομιών της ευρωζώνης (δηλ. Α+), επιπρόσθετα προς τις δημοσιονομικές και μακροοικονομικές εξελίξεις, θα πρέπει να βελτιωθούν και θεσμικοί δείκτες, οπως «πολιτική σταθερότητα και απουσία βίας», «κράτος δικαίου» και «έλεγχος της διαφθοράς». Για το σκοπό αυτό, θα είναι πολύ σημαντική η εντατικοποίηση των προσπαθειών για την προώθηση σχετικών μεταρρυθμίσεων στους τομείς της δημόσιας πολιτικής, όπως η δικαιοσύνη και η δημόσια διοίκηση.

Η ελληνική οικονομία είναι πίσω σε σχέση με τις αξιολογήσεις των χωρών του ευρώ και δεν απαιτείται μόνο δημοσιονομική σύνεση αλλά παρεμβάσεις στην καρδιά της δημοσίας διαχείρισης προκειμένου να η ελληνική οικονομία να κατακτήσει πιστοληπτική αξιολόγηση κοντά στη μέση αξιολόγηση των οικονομιών της ζώνης του ευρώ.

Τι σημαίνει η αναβάθμιση της οικονομίας

Η αναβάθμιση στην Επενδυτική Κατηγορία, όπως φαίνεται από τις προγενέστερες περιπτώσεις τέτοιων αναβαθμίσεων, ασκεί μειωτική επίδραση στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, άρα και στο κόστος δανεισμού του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την ΤτΕ, υποδεικνύεται ότι η αναβάθμιση αυτή έχει σημαντικά οφέλη και για την πραγματική οικονομία, καθώς ασκεί μακροχρόνια αυξητική επίδραση στο ΑΕΠ και ενισχύει την ανθεκτικότητα της οικονομίας. Κατ’ επέκταση, μία μόνιμη αναβάθμιση στην Επενδυτική Κατηγορία δύναται να έχει σημαντικές, θετικές και μόνιμες δημοσιονομικές και μακροοικονομικές επιδράσεις.

Έτσι, οι αναβαθμίσεις των τελευταίων ετών οδήγησαν το 2023 στην ανάκτηση της αξιολόγησης στην Επενδυτική Κατηγορία για το αξιόχρεο του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο είναι σημαντικό για τις τράπεζες, καθώς αποτελεί κριτήριο αποδοχής και αποτίμησης εξασφαλίσεων στο κανονιστικό πλαίσιο άσκησης της νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος, ενώ λαμβάνεται υπόψη στον καθορισμό των παραμέτρων κινδύνων στο κανονιστικό πλαίσιο της κεφαλαιακής επάρκειας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Χατζηδάκης: Eνισχύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας
Οικονομία |

Χατζηδάκης: Eνισχύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας

Ο κ. Χατζηδάκης επισκέφτηκε και τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου και είπε ότι η αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών που έχει υποστεί το λιμάνι από τις κακοκαιρίες θα γίνει σε χρονικό διάστημα ενός έτους