Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επανειλημμένα καλέσει την Ουκρανία να σταματήσει τις επιθέσεις με drone σε ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου λόγω της εκτίμησης της Ουάσιγκτον ότι τα χτυπήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ρωσικά αντίποινα και να οδηγήσουν σε άνοδο τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου, ανέφερε ρεπορτάζ των Financial Times, επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν την αγορά.

Ο Λευκός Οίκος παροτρύνει τις στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών και κρατικής ασφάλειας της Ουκρανίας να επανεξετάσουν τις επιθέσεις με drone, οι οποίες έχουν ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με πηγές των FT.

Ρωσία: Οι δυτικές κυρώσεις συμπιέζουν τις εξαγωγές πετρελαίου της – Χάνει από… πελάτη την Ινδία

Οι επιθέσεις μείωσαν την ικανότητα διύλισης της Ρωσίας και οδήγησαν τις τιμές του πετρελαίου υψηλότερα αυτόν τον μήνα. Νωρίς την Παρασκευή, οι τιμές του αργού Brent διαπραγματεύονταν πάνω από τα 85 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό σημείο αναφοράς, το WTI Crude, ήταν στα 81 δολάρια το βαρέλι, το οποίο αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω τις τιμές της βενζίνης στις ΗΠΑ εν μέσω αυξανόμενης ζήτησης, συντήρησης διυλιστηρίων και πτώσης των αποθεμάτων.

Η ακριβή βενζίνη… αγχώνει τον Μπάιντεν

Με τη ζήτηση βενζίνης να αυξάνεται, οι τιμές του συγκεκριμένου καυσίμου στις ΗΠΑ αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία της GasBuddy.

Αυτό δεν φαίνεται πως δεν το επιθυμεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ σε ένα εκλογικό έτος κατά το οποίο ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα επιδιώξει την επανεκλογή του τον Νοέμβριο.

Οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ουκρανίας σε ρωσικά διυλιστήρια τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αφαιρέσει έως και 600.000 βαρέλια ημερήσιας ικανότητας επεξεργασίας στη Ρωσία, σύμφωνα με τη μεγάλη εταιρεία εμπορίας εμπορευμάτων Gunvor.

«Είναι σημαντικό γιατί προφανώς αυτό θα πλήξει τις εξαγωγές αποστάγματος αμέσως», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Gunvor, Torbjörn Törnqvist στο Bloomberg.

«Έτσι, αυτό πιθανότατα θα μειώσει τις εξαγωγές κατά μερικές εκατοντάδες χιλιάδες βαρέλια, επομένως για μένα είναι ένα πρόβλημα», πρόσθεσε το στέλεχος.

Η χαμηλότερη ικανότητα διύλισης το δεύτερο τρίμηνο, λόγω της συντήρησης του διυλιστηρίου και των έκτακτων επισκευών μετά τις επιθέσεις, θα μπορούσε να είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η Ρωσία δήλωσε ότι θα επικεντρωθεί στις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου αντί στις εξαγωγές και την εθελοντική μείωση της προσφοράς ως μέρος του ΟΠΕΚ+ στο δεύτερο τρίμηνο, λένε οι αναλυτές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια