Το πρεστίζ στο χρηματιστηριακό ταμπλό

·         Μάχη σώμα με σώμα δίνουν Εθνική και Eurobank.

·         Η πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων (μετά την πρωτοπόρο Coca Cola που έχει μεγάλη διαφορά), είναι θέμα πρεστίζ τελικά.

·         Και οι δύο τίτλοι διαγκωνίζονται με διαφορά μάλιστα λίγων εκατομμυρίων ευρώ.

·         Στα 6,70 δισ. «πέρασε» η Εθνική με την Eurobank να διαμορφώνεται στα 6,69 δισ. ευρώ.

·         Μια διαφορά αρκούντως οριακή για να ανατρέπεται μέρα με τη μέρα.

·         Αλλά αρκούντως σημαντική όταν μιλάμε για σταθμίσεις, ειδικά στους διεθνείς δείκτες, που τα passive index funds κινούνται με ακρίβεια χιλιοστού.

·         Απόρροια πάντως των νέων ισορροπιών είναι η υπεραπόδοση της Εθνικής από την αρχή του έτους.

·         Τα κέρδη της ξεπερνούν το 16%, την ώρα που η άνοδος της Eurobank μετά βίας φτάνει το 12%.

·         Άλλωστε, η δεύτερη έκανε και μια μικρή διόρθωση τον Μάρτιο, κατά τον οποίο έχει χάσει περίπου 10 λεπτά στην τιμή της.

·         Αντίθετα, ένα «δεκάλεπτο» έχει πάρει η Εθνική.

·         Η μάχη θα συνεχιστεί, αλλά όπως μας αναφέρουν, χρηματιστηριακές πηγές, η Εθνική έχει ένα προβάδισμα, καθώς έχει μπροστά της τη διάθεση του υπολοίπου 18% του ΤΧΣ.

·         Και είναι προς το συμφέρον όλων να κρατήσουν οι στηρίξεις σε περίπτωση κάποιου διορθωτικού κύματος.

——-

Οι Άραβες της Masdar επενδύουν δυναμικά σε ΗΠΑ και ΕΕ

·         Ιδιαίτερα δραστήρια αποδεικνύεται η Masdar και στις δυο… πλευρές του Ατλαντικού.

·         Κάτι που αποτυπώθηκε ξεκάθαρα με την εξαγορά του 50% της αμερικανικής εταιρείας ανεξάρτητου παραγωγού ενέργειας (IPP) Terra-Gen από την Energy Capital Partners.

·         Η κρατική εταιρεία ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εμφανίζεται αποφασισμένη να εκπληρώσει τον στόχο που έχει θέσει.

·         Και αυτός δεν είναι άλλος από τη δημιουργία ενός παγκόσμιου χαρτοφυλακίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας τουλάχιστον 100GW έως το 2030.

·         Η Masdar επένδυσε για πρώτη φορά στην αγορά των ΗΠΑ το 2019, διαθέτοντας ηλιακά και αιολικά έργα κοινής ωφέλειας με δυναμικότητα παραγωγής άνω των 1,4GW.

·         Πρόσφατα η Masdar εξασφάλισε χρηματοδότηση για το έργο Baltic Eagle Offshore Wind Project ισχύος 476 MW που βρίσκεται στη Βαλτική Θάλασσα.

·         Το εν λόγω αιολικό πάρκο που κατασκευάζει από κοινού με την Iberdrola αποτιμάται σε περίπου 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ θα τεθεί σε λειτουργία στο τέλος του 2024.

·         Οι δυο εταιρείες σκοπεύει να επενδύσουν από κοινού στην ανάπτυξη αιολικών πάρκων αλλά και έργων πράσινου υδρογόνου σε Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ.

————-

Αντίστροφη μέτρηση για την Κασσιόπη

·         Στην τελική ευθεία όπως μαθαίνουμε έχουν εισέλθει οι διαπραγματεύσεις για την πώληση έκτασης στην Κασσιόπη από το fund NCH.

·         Το ακίνητο φέρεται να διεκδικούν οι ομογενείς επιχειρηματίες Τζον Κάλαμος και Ντιν Μητρόπουλος (ο τελευταίος φέρεται να έχει διαψεύσει τη συμμετοχή του).

·         Και όπως όλα δείχνουν η μάχη είναι ιδιαίτερα σκληρή σύμφωνα και με τις διαρροές στον Τύπο.

·         Θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λοιπόν να δούμε ποιος τελικά θα κόψει πρώτος το νήμα.

·         Και πόσα ακριβώς χρήματα θα δώσει στους Αμερικάνους, οι οποίοι δεν κατάφεραν να προχωρήσουν το μεγαλεπήβολο project τους.

·         Θυμίζουμε πως η έκταση είχε παραχωρηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ πριν από περίπου 10 χρόνια και προβλέπεται να αξιοποιηθεί για την ανέγερση τουριστικού συγκροτήματος.

·         Ωστόσο μια σειρά από γραφειοκρατικά εμπόδια αλλά και προσφυγές από την τοπική κοινωνία κατέστησαν ανέφικτη την εκκίνηση του έργου.

·         Το οποίο ειρήσθω εν παρόδω είχε διαφημιστεί αρκούντως από την κυβέρνηση ως παράδειγμα προσέλκυσης ξένων επενδύσεων…

————-

Το «αιώνιο καλοκαίρι» του ελληνικού τουρισμού και η μάστιγα του all inclusive

·         Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα για την φετινή τουριστική σεζόν.

·         Παρά τον προβληματισμό που εκφράστηκε αρχικά, οι προκρατήσεις δείχνουν πως οδεύουμε πως για ακόμη ένα ρεκόρ.

·         Ξενοδοχεία και κυρίως καταλύματα τύπου Airbnb στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς έχουν αυξημένες πληρότητες για τους μήνες αιχμής.

·         Το ερώτημα βεβαίως παραμένει εάν και η κίνηση τους υπόλοιπους μήνες κινηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα.

·         Και φυσικά τα χρήματα που θα ξοδέψουν οι τουρίστες που θα έρθουν.

·         Γιατί η ιστορία έχει δείξει πως όσοι επιλέγουν διακοπές τύπου «all inclusive» δεν βάζουν τόσο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

·         Αφήνοντας στους επιχειρηματίες της περιοχής με ένα μεγάλο παράπονο…

·         Το έχουμε πει και θα το πούμε για μια ακόμη φορά.

·         Πρέπει η Πολιτεία να σταματήσει να πριμοδοτεί τις μονάδες που επιλέγουν την εύκολη λύση του all inclusive (φαγητό, ποτό πληρωμένα μέσα στην μονάδα).

·         Η Ελλάδα χρειάζεται τουρίστες που ξοδεύουν χρήματα έξω από τα συγκροτήματα, ώστε να τονωθούν οι τοπικές οικονομίες και το εισόδημα…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Il Postino