Καυτό καλοκαίρι για τις τιμές των υγρών καυσίμων προμηνύει το νέο ράλι του πετρελαίου λόγω των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή. Οι γεωπολιτικές εντάσεις στην πιο πλούσια πετρελαιοπαραγωγό περιοχή του κόσμου έρχονται να προστεθούν στη σκληρή πολιτική του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του (ΟΠΕΚ+) για ρύθμιση των τιμών, σε μια χρονική περίοδο που η ζήτηση για καύσιμα παραμένει υψηλή από την Ευρώπη μέχρι τις ΗΠΑ και την Ασία.

Από τις αρχές του έτους η τιμή αναφοράς του πετρελαίου Brent για την Ευρώπη έχει αυξηθεί κατά 17,3% φτάνοντας ξανά τα επίπεδα των 90 δολαρίων το βαρέλι. Η τιμή αναφοράς West Texas Intermediate (WTI) για τις ΗΠΑ παρουσιάζει το ίδιο διάστημα αύξηση 20,7% και διαμορφώνεται στα επίπεδα των 85 δολαρίων το βαρέλι. Πρόκειται για τιμές που διαμορφώνονται σε υψηλά επτά μηνών.

Παράγοντες ανόδου

Η άνοδος των τελευταίων ημερών μπορεί να αποδοθεί σε δύο βασικούς παράγοντες, στις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Στη Μέση Ανατολή, το Ιράν απειλεί να ανταποδώσει κατά του Ισραήλ μετά από αεροπορική επιδρομή που σκότωσε δύο στρατηγούς και πέντε στρατιωτικούς συμβούλους στο συγκρότημα της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό. Το Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο εναντίον Χαμάς στη Γάζα, η οποία υποστηρίζεται από το Ιράν. Μια άμεση ιρανική εμπλοκή θα μπορούσε να πυροδοτήσει ευρύτερη σύγκρουση σε ολόκληρη την περιοχή με απρόβλεπτες επιπτώσεις στις προμήθεια πετρελαίου. Οι ανησυχίες εντείνονται από φόβους ότι η Τεχεράνη μπορεί να αντιδράσει πιο έντονα στις επιθέσεις.

Επιθέσεις Ουκρανίας

Την ίδια στιγμή συνεχίστηκαν οι επιθέσεις της Ουκρανίας σε ενεργειακές εγκαταστάσεις της Ρωσίας, αλλά και της Ρωσίας σε ενεργειακές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας. Ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε ένα από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια της Ρωσίας. Διυλιστήριο της Ρωσίας στο Αστραχάν, που ελέγχεται από τον ενεργειακό κολοσσό Gazprom, σταμάτησε την παραγωγή λόγω επισκευών, δήλωσε η εταιρεία. Ανάλυση του Reuters αναφέρει ότι η επίθεση έπληξε την κύρια μονάδα διύλισης πετρελαίου, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ της συνολικής ετήσιας παραγωγικής ικανότητας του εργοστασίου η οποία ανέρχεται σε 340.000 βαρέλια την ημέρα. Η Ρωσία βρίσκεται μαζί με τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία στους τρεις κορυφαίους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο. Είναι επίσης ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς διυλισμένων πετρελαϊκών προϊόντων.

Περικοπές

Η Ρωσία συνεργάζεται στενά με τον ΟΠΕΚ στα πλαίσια του ΟΠΕΚ+. Οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες έχουν συμφωνήσει να επεκτείνουν τις εθελοντικές περικοπές στην παραγωγή στα 2,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ώστε αυτές να διαρκέσουν μέχρι το τέλος Ιουνίου. Αυτό γίνεται για να διατηρήσουν πιο ανεβασμένες τις τιμές γεμίζοντας με έσοδα τα κρατικά ταμεία από τις πωλήσεις μαύρου χρυσού.

Επιπλέον υπάρχουν νέες ενδείξεις ότι η ζήτηση πετρελαίου στην Κίνα μπορεί και πάλι να αυξάνεται. Ο επίσημος δείκτης υπευθύνων προμηθειών στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου παρουσίασε την πρώτη αύξηση εδώ και έξι μήνες. Αυτό σημαίνει ότι η βιομηχανία εκεί αρχίζει ξανά να ανακάμπτει μετά τα προβλήματα παραγωγής και ζήτησης που αντιμετώπισε κι αυτό σημαίνει αύξηση των αναγκών για χρήση ενέργειας και ειδικά πετρελαίου. Η Κίνα είναι από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς πετρελαίου στον κόσμο τόσο από τη Ρωσία όσο και από παραγωγούς στη Μέση Ανατολή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή