Οι εργοδότες στις ΗΠΑ προσέλαβαν πολύ περισσότερους εργαζομένους από ό,τι αναμενόταν τον Μάρτιο, αυξάνοντας παράλληλα τους μισθούς, σε μία ακόμα ένδειξη ότι οικονομία ολοκλήρωσε το πρώτο τρίμηνο σε σταθερό έδαφος, κάτι που μπορεί να καθυστερήσει  τις αναμενόμενες μειώσεις των επιτοκίων από την Federal Reserve φέτος.

Ειδικότερα, το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας  ανακοίνωσε ότι η απασχόληση εκτός του γεωργικού τομέα αυξήθηκε  κατά 303.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, έναντι μέσης πρόβλεψης των αναλυτών για 200.000.

Παράλληλα, τα δεδομένα για τον Φεβρουάριο αναθεωρήθηκαν ελαφρώς χαμηλότερα για να δείξουν ότι προστέθηκαν 270.000 θέσεις εργασίας αντί για 275.000, που είχε ανακοινωθεί αρχικά.

Το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 3,8%, όπως αναμενόταν, παρόλο που το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό κινήθηκε υψηλότερα στο 62,7%, σημειώνοντας άνοδο 0,2 της εκατοστιαίας μονάδας από τον Φεβρουάριο.

Τι δείχνει η αγορά εργασίας των ΗΠΑ για τις επόμενες κινήσεις του Πάουελ

Οι αποδοχές

Στη βασική μέτρηση των μέσων ωριαίων αποδοχών, οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 0,3% για τον μήνα και 4,1% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, και οι δύο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Wall Street.

Η αύξηση των θέσεων εργασίας προήλθε από πολλούς από τους συνήθεις κλάδους που οδήγησαν σε κέρδη τους τελευταίους μήνες. Η υγειονομική περίθαλψη ηγήθηκε με 72.000, ακολουθούμενη από το δημόσιο (71.000), την αναψυχή και τη φιλοξενία (49.000) και τις κατασκευές (39.000). Το λιανικό εμπόριο συνεισέφερε 18.000 ενώ η κατηγορία «λοιπές υπηρεσίες» πρόσθεσε 16.000.

Παρά τη μείωση στο ευρύτερο επίπεδο ανεργίας, το ποσοστό για τους μαύρους αυξήθηκε στο 6,4%, σημειώνοντας άνοδο 0,8 ποσοστιαίας μονάδας, ισοδυναμώντας με το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2022. Τα ποσοστά για τους Ασιάτες και τους Ισπανόφωνους μειώθηκαν απότομα στο 2,5% και 4,5% αντίστοιχα .

Τι θα κάνει η Fed

Οι αγορές παρακολουθούν στενά τα δεδομένα για την απασχόληση, ιδιαίτερα καθώς η Federal Reserve σταθμίζει τις επόμενες κινήσεις της στη νομισματική πολιτική. Οι μετοχές υποχώρησαν αυτή την εβδομάδα εν μέσω ανησυχιών ότι μια ισχυρή αγορά εργασίας και μια ανθεκτική οικονομία θα μπορούσαν να κρατήσουν την κεντρική τράπεζα σε αναμονή για περισσότερο από το αναμενόμενο.

Η αγορά προεξοφλεί την πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, αν και αρκετοί αξιωματούχοι της Fed, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Τζερόμ Πάουελ, δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ότι προτιμούν να ακολουθήσουν μια προσεκτική προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή