Eίναι πολύ νωρίς για να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων εκτιμά η πρόεδρος της Fed του Ντάλας, Λόρι Λόγκαν, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός και υπάρχουν ενδείξεις ότι το κόστος δανεισμού μπορεί να μην συγκρατεί την οικονομία τόσο όσο πιστευόταν προηγουμένως.

Η Λόγκαν, της οποίας οι παρατηρήσεις παρακολουθούνται στενά από τους επενδυτές, δεδομένου του προηγούμενου ρόλου της στη διαχείριση του χαρτοφυλακίου περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας στη Fed της Νέας Υόρκης, τόνισε ότι ανησυχεί όλο και περισσότερο ότι η πρόοδος του πληθωρισμού θα μπορούσε να σταματήσει.

Μπάουμαν (Fed): Αυξήσεις επιτοκίων αν δεν ελεγχθεί ο πληθωρισμός

«Υπό το πρίσμα αυτών των κινδύνων, πιστεύω ότι είναι πολύ νωρίς για να σκεφτούμε τη μείωση των επιτοκίων», είπε στην ομιλία της στο Πανεπιστήμιο Duke. «Θα χρειαστεί να δω να μειώνεται  περισσότερο η αβεβαιότητα σχετικά με την οικονομική πορεία».

Οι αξιωματούχοι της Fed «θα πρέπει να παραμείνουν έτοιμοι να ανταποκριθούν κατάλληλα εάν ο πληθωρισμός σταματήσει να μειώνεται», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις της Λόγκαν υποδηλώνουν ότι συγκαταλέγεται σε ένα αρκετά μεγάλο σύνολο υπευθύνων χάραξης πολιτικής που αναμένουν δύο ή λιγότερες μειώσεις επιτοκίων το 2024. Μίλησε λίγες ώρες αφότου τα στοιχεία έδειξαν ότι οι μισθοί στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Μάρτιο κατά το μέγιστο σε σχεδόν ένα χρόνο και το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε.

«Δεν επείγει τώρα», είπε η  Λόγκαν απαντώντας σε ερωτήσεις μετά την ομιλία της. «Έχουμε χρόνο να περιμένουμε και να δούμε τα εισερχόμενα δεδομένα και να δούμε πώς εξελίσσονται οι οικονομικές συνθήκες».

Η πλάγια κίνηση του πληθωρισμού

Οι αξιωματούχοι της Fed άφησαν αμετάβλητα τα επιτόκια στο εύρος από 5,25% έως 5,5%, υψηλό πάνω από δύο δεκαετίες, στη συνεδρίασή τους τον Μάρτιο. Οι περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν δηλώσει ότι θέλουν να δουν περισσότερα δεδομένα για να είναι σίγουροι ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει σταθερά στον στόχο του 2%.

«Για να είμαστε σαφείς, ο βασικός κίνδυνος δεν είναι ότι ο πληθωρισμός μπορεί να αυξηθεί – αν και οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής πρέπει πάντα να είναι σε επιφυλακή έναντι αυτού του αποτελέσματος – αλλά μάλλον ότι ο πληθωρισμός θα σταματήσει και θα αποτύχει να ακολουθήσει την προβλεπόμενη πορεία μέχρι το 2%  έγκαιρα», τόνισε.

«Αν συνεχίσουμε να βλέπουμε τον πληθωρισμό να κινείται προς τα πλάγια, τότε αυτό θα με έκανε να αμφισβητήσω εάν χρειαζόταν να κάνουμε αυτές τις μειώσεις επιτοκίων», δήλωσε ο Kashkari την Πέμπτη.

Το ουδέτερο επιτόκιο

Πέρα από τα δεδομένα για τον πληθωρισμό, η Λόγκαν είπε ότι ανησυχεί ότι η νομισματική πολιτική μπορεί να μην συγκρατεί την οικονομία τόσο όσο υποθέτουν οι περισσότερες προβλέψεις. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι το λεγόμενο ουδέτερο επιτόκιο  είναι υψηλότερο.  Πρόκειται για το επιτόκιο  που δεν καθορίζεται άμεσα από τις κεντρικές τράπεζες, ενώ δεν μπορεί κανείς να πει με αξιοπιστία ποιο είναι, αλλά είναι αυτό που διατηρεί τις οικονομίες να αναπτύσσονται σταθερά, με πλήρη απασχόληση και πληθωρισμό γύρω στο 2%.

«Σωρεύονται οικονομικά και χρηματοοικονομικά στοιχεία ότι το μακροπρόθεσμο ουδέτερο επιτόκιο πιθανότατα έχει ανέβει», είπε.

Η αβεβαιότητα στη μέτρηση όπως το ουδέτερο επιτόκιο και άλλες οικονομικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της μετανάστευσης που πιθανότατα συμβάλλει στην παραγωγή της χώρας, σημαίνει ότι είναι πιο χρήσιμο να εστιάσουμε στα δεδομένα πληθωρισμού αυτή τη στιγμή παρά στα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας, πρόσθεσε η Λόγκαν.

Ισολογισμός

Η Λόγκαν επανέλαβε επίσης ότι μπορεί να είναι σκόπιμο η κεντρική τράπεζα να αρχίσει σύντομα να επιβραδύνει τον ρυθμό με τον οποίο αφήνει περιουσιακά στοιχεία να ωριμάσουν από τον ισολογισμό της. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συζήτησαν την πιθανή επιβράδυνση στη συνεδρίαση του Μαρτίου και ορισμένοι παρατηρητές της Fed αναμένουν ότι η διαδικασία αυτή θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες.

Η Λόγκαν δήλωσε ότι η Fed πιθανότατα θα μειώσει το ανώτατο όριο για το πόσα σε τίτλους του Δημοσίου θα διαγράφει από τον ισολογισμό κάθε μήνα, ενώ θα αφήσει αμετάβλητο το ανώτατο όριο για τους τίτλους που εξασφαλίζονται με ενυπόθηκα δάνεια.

«Δεν νομίζω ότι θα πρέπει πραγματικά να μετακινήσουμε το ανώτατο όριο για τα ενυπόθηκα ομόλογα, διότι η διατήρησή του εκεί στέλνει το μήνυμα ότι οδεύουμε προς ένα χαρτοφυλάκιο κυρίως κρατικών ομολόγων» τόνισε και κατέληξε «Η αίσθησή μου είναι ότι αυτό για το οποίο μιλάμε είναι η μείωση του ανώτατου ορίου των κρατικών ομολόγων και η επιβράδυνση του ρυθμού εκροής τους».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή