Με 9 «κλικ» 7.159.164 ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να εκτυπώσουν τα νέα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ 2024 προκειμένου στη συνέχεια να ξεκινήσουν την αποπληρωμή τους είτε εφάπαξ είτε σε δόσεις.

Από την περασμένη Κυριακή το βράδυ, όπως είχε αποκαλύψει πρώτος ο Ο.Τ., ξεκίνησε η ανάρτηση των εν λόγω εκκαθαριστικών για το έτος 2024 και οι πολίτες θα πρέπει με τους κωδικούς Taxisnet να τα αναζητήσουν ώστε έως τις 30 Απριλίου 2024, δηλαδή ένα μήνα νωρίτερα σε σύγκριση με πέρυσι, είτε να εξοφλήσουν ολόκληρο το ποσό χωρίς κάποια επιπλέον έκπτωση φόρου είτε να πληρώσουν την 1η δόση από τις 11 μηνιαίες δόσεις όπως προβλέπει η νέα διάταξη του υπουργείου Οικονομικών. Επίσης, μπορούν να εξοφλήσουν το σύνολο του νέου ΕΝΦΙΑ σε 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις, εντάσσοντας την οφειλή στην πάγια ρύθμιση με το επιτόκιο όμως να είναι αρκετά «αλμυρό» καθώς διαμορφώνεται σε 5,87% ετησίως.

Εφορία: Μετά τον ΕΝΦΙΑ, έρχονται και οι φορολογικές δηλώσεις

Με βάση τα νέα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ, 6.167.304 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις θα κληθούν να πληρώσουν 2,286 δισ. ευρώ, ενώ μάθαμε τελικά πόσοι θα έχουν έκπτωση φόρου έως 10% επειδή πέρυσι είχαν ασφαλίσει το ακίνητό τους τουλάχιστον για 3 μήνες για πυρκαγιά, φωτιά και πλημμύρα. Ο αριθμός των «τυχερών» που θα δουν μείωση του φόρου είναι 215.171 φορολογούμενοι με 298.210 εμπράγματα δικαιώματα, ενώ αρχικά στο υπουργείο Οικονομικών έκαναν λόγο για περίπου 1.000.000. Η τεράστια αυτή διαφορά οφείλεται στο γεγονός ότι ο νόμος προβλέπει ότι κάποιος για να έχει την έκπτωση θα πρέπει να έχει ασφαλίσει το σπίτι του και για τους τρεις κινδύνους (φωτιά, πυρκαγιά, πλημμύρα) και όχι για έναν ή δύο από τους τρεις.

Όσοι πολίτες έχουν εκκρεμεί επιστροφή φόρου και δεν θέλουν να συμψηφιστεί με το νέο ΕΝΦΙΑ τότε για να τη λάβουν ολόκληρη θα πρέπει να έχουν εξοφλήσει τον ΕΝΦΙΑ όχι έως το τέλος της 30 Απριλίου όπως αναγράφει το εκκαθαριστικό αλλά νωρίτερα έως τις 19 Απριλίου. Ειδικότερα, οι δικαιούχοι μπορούν να λάβουν άμεσα τα χρήματα της επιστροφής τους, εφόσον εξοφλήσουν τον φετινό φόρο ακινήτων έως τις 18/4 για πληρωμή μέσω web banking ή τις 19/4 για πληρωμή μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE και του myAADEapp.

Βήμα – Βήμα

Ο Οικονομικός Ταχυδρόμος προχώρησε Βήμα – Βήμα τη διαδικασία από το πρώτο έως το τελευταίο κλικ που πρέπει να πατήσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να δουν το ποσό της εκκαθάρισης για τον εφετινό ΕΝΦΙΑ και την παρουσιάζει σε εικόνες πραγματικού παραδείγματος ώστε να μην υπάρχει περίπτωση κάποιος να κάνει λάθος.

Η διαδικασία είναι απλή και το μόνο που χρειάζεται ο φορολογούμενος να γνωρίζει είναι τους προσωπικούς κωδικούς που χρησιμοποιεί για την υποβολή της φορολογικής του δήλωσης.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι σε περίπτωση ζευγαριού που και οι δύο σύζυγοι έχουν ακίνητη περιουσία θα πρέπει ο καθένας χωριστά να εισέλθει με τους προσωπικούς κωδικούς του στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και να εκτυπώσει το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ. Σε αντίθεση με το φόρο εισοδήματος, όπου η φορολογική δήλωση συμπληρώνεται από τον υπόχρεο και αναγράφονται σ΄ αυτή και τα εισοδήματα της συζύγου, η δήλωση Ε9 (στοιχεία ακινήτων) συμπληρώνεται από τον κάθε σύζυγο – ιδιοκτήτη χωριστά και γι΄ αυτό το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ είναι ατομικό και όχι οικογενειακό. Κάθε εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ αντιστοιχεί σε ένα και μοναδικό ΑΦΜ.

Το πρώτο από τα εννέα κλικ που πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, για να μπορέσουν να εκτυπώσουν το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ ,είναι να εισέλθουν στην ανανεωμένη ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (www.aade.gr) και στη συνέχεια να βρουν το «MyΑΑDE» και την επιλογή «Εφαρμογές».

Πατώντας αυτή την επιλογή ο φορολογούμενος θα βρεθεί σε ένα ψηφιακό περιβάλλον όπου εκεί υπάρχουν έξι διαφορετικές επιλογές. Θα πρέπει να πατήσει κλικ στην επιλογή με τίτλο «Δημοφιλείς Εφαρμογές».

Πατώντας την παραπάνω επιλογή ο φορολογούμενος θα βρεθεί σε ένα ψηφιακό περιβάλλον όπου εκεί υπάρχουν έξι διαφορετικές επιλογές. Θα πρέπει να πατήσει κλικ στην επιλογή με τίτλο «Δημοφιλείς Εφαρμογές».

Αμέσως μετά θα βρεθεί σε ένα ακόμη ψηφιακό περιβάλλον όπου υπάρχουν οι «Πιο Δημοφιλείς εφαρμογές» όπου πρέπει να επιλέξει και να κάνει κλικ εκεί που γράφει «ΔΗΛΩΣΗ Ε9/ΕΝΦΙΑ». Αμέσως μετά θα βρεθεί στην επόμενη ηλεκτρονική σελίδα όπου έχει τίτλο «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ» και στη συνέχεια θα πρέπει ο φορολογούμενος να κάνει κλικ πάνω στην επιλογή «ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ».

Το επόμενο βήμα είναι να του ζητηθεί να συμπληρώσει το «όνομα χρήστη» και τον κωδικό πρόσβασης που είναι οι ίδιοι κωδικοί που χρησιμοποιεί για την συμπλήρωση και υποβολή της φορολογικής δήλωσής του.

Μόλις συμπληρώσει τα εν λόγω πεδία θα πατήσει την επιλογή «ΣΥΝΔΕΣΗ» και αμέσως μετά εφόσον τα στοιχεία του είναι σωστά θα βρεθεί στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Περιουσιολογίου όπου κάτω χαμηλά θα πρέπει να πατήσει την επιλογή «Είσοδος».

Εφόσον όλα έχουν γίνει σωστά ο φορολογούμενος θα βρεθεί σε μία σελίδα όπου αριστερά αναγράφεται «Έτος», «Στοιχεία υπόχρεου», «Διαθέσιμες ενέργειες», «Εκτυπώσεις». Το πρώτο πράγμα που θα δει είναι ότι εκεί που αναγράφει «Ετος» εμφανίζει την επιλογή «2025».

Για να μπορέσει να εκτυπώσει το εκκαθαριστικό του τρέχοντος έτους θα πρέπει να κάνει κλικ σ΄αυτή την επιλογή και να βάλει ως έτος το 2024. Αμέσως μετά θα διαπιστώσει ότι στο πεδίο «Εκτυπώσεις» εμφανίζεται η επιλογή «Εκτύπωση εκκαθαριστικού τελευταίας εκκαθάρισης για το έτος 2024» και σε παρένθεση αναγράφει «αρχείο pdf».

Ακριβώς σ’ αυτή την επιλογή πρέπει να κάνει κλικ για να του εμφανιστεί το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ 2024. Μόλις κατέβει στον υπολογιστή το αρχείο με το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ και το ανοίξει ο φορολογούμενος θα πρέπει πάνω δεξιά να αναγράφει «ΕΝΦΙΑ 2024». Αυτό σημαίνει ότι έχει σε ηλεκτρονική μορφή το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ για το τρέχον έτος.

Εφόσον δεν έχει καμία αλλαγή στην περιουσιακή του κατάσταση θα πρέπει το ποσό του φόρου που αναγράφεται να είναι το ίδιο ή και χαμηλότερο με το περυσινό, ενώ ως καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου αναφέρει το σημείωμα την 30η Απριλίου 2024.

Πάνω από την ημερομηνία αυτή υπάρχει η ταυτότητα πληρωμής βάσει της οποίας θα εξοφληθεί ο φόρος είτε απευθείας στο γκισέ της τράπεζας είτε μέσω e-banking. Αν κάποιος δεν θέλει να πληρώσει το ποσό εφάπαξ μπορεί να το πράξει σε 11 άτοκες μηνιαίες δόσεις όπου το «δοσολόγιο» και οι ημερομηνίες πληρωμές εμφανίζονται κάτω δεξιά στο εκκαθαριστικό σημείωμα.

Όσοι επιλέξουν να πληρώσουν εφάπαξ το ποσό δεν θα έχουν καμία έκπτωση, ενώ όσοι δεν μπορούν να εξοφλήσουν το φόρο σε 11 άτοκες μηνιαίες δόσεις και επιθυμούν περισσότερες δόσεις μπορούν μέσω της πάγιας ρύθμισης σε έως 24 δόσεις. Υπάρχουν όμως προϋποθέσεις: Το ποσό του ΕΝΦΙΑ να είναι πάνω από 300 ευρώ και η ελάχιστη δόση είναι 30 ευρώ. Όμως οι δόσεις της πάγιας ρύθμισης δεν είναι άτοκες. Στην περίπτωση των 12 δόσεων το επιτόκιο ανέρχεται σε 4,37%, και για 24 δόσεις σε 5,87%, ενώ αν μείνει μία δόση απλήρωτη τότε αυτή προσαυξάνεται κατά 15%.

Από την άλλη μπορεί κάποιος να χρεώσει ολόκληρο το ποσό στην πιστωτική του κάρτα και μέσω του προγράμματος 12 άτοκων δόσεων που έχουν οι περισσότερες τράπεζες να εξοφλήσει το ποσό όχι σε 11 αλλά σε 12 δόσεις. Ωστόσο θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα επιμελής στην αποπληρωμή των δόσεων γιατί αν κάποιος καθυστερήσει να εξοφλήσει μία δόση στην τράπεζα θα επιβαρυνθεί με τόκους που σε ετήσια βάσει φθάνουν το 14% – 16%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax