Σε …καζάνι που βράζει εξελίσσεται η σχέση δημάρχων και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για τα “bonus” δόμησης του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ).

Εκτός σχεδίου: Δόμηση μόνο με «πρόσωπο» σε νόμιμη οδό

Τελευταία εξέλιξη στο πεδίο της …μάχης, η δεύτερη εντολή του δημάρχου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης (3Β) προς την πολεοδομία να μην εκδίδει οικοδομικές άδειες, οι οποίες κάνουν χρήση των ευνοϊκών ρυθμίσεων του ΝΟΚ ως προς τον όγκο και τα ύψη των κτιρίων.

Η διπλή εντολή

Ειδικότερα, ο δήμαρχος κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος εξέδωσε διπλή γραπτή εντολή προς την Υπηρεσία Δόμησης _ η πρώτη εστάλη στις 3 Απριλίου και η δεύτερη την περασμένη Παρασκευή 5 Απριλίου _ για να αναστείλει την έκδοση νέων αδειών δόμησης με χρήση των συγκεκριμένων άρθρων του ΝΟΚ (νόμος 4067/2012). Με το διπλό “εντέλλεσθε” ο δήμαρχος αναλαμβάνει προσωπικά τη νομική ευθύνη για την εφαρμογή της απόφασής του, απαλλάσσοντας τους υπαλλήλους της πολεοδομίας από το βάρος της ευθύνης, οι οποίοι διαφορετικά θα έπρεπε να συνεχίσουν την έκδοση των οικοδομικών αδειών βάσει του ισχύοντος νόμου.

Όπως αναφέρει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, στον δήμο του υπάρχουν περί τα 1.700 αδόμητα οικόπεδα, άρτια και οικοδομήσιμα, εκ των οποίων περίπου τα 700 βρίσκονται στη Βούλα, ενώ υφίστανται και άλλα ακίνητα, π.χ. μονοκατοικίες, τα οποία μπορούν να γκρεμιστούν για να ανεγερθούν

ψηλότερα κτίρια, αλλοιώνοντας έτσι τον χαρακτήρα της περιοχής. Όπως επισημαίνει ο ίδιος, «ήδη 130 κτίρια στην περιοχή του Δήμου Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης έχουν χτιστεί ή χτίζονται σήμερα κάνοντας συνδυαστική εφαρμογή των τριών άρθρων του ΝΟΚ. Δεν θέλουμε σε αυτά να προστεθούν άλλα 1.000», τονίζει ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να δημιουργηθούν νέα τετελεσμένα πριν την εκδίκαση της υπόθεσης στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Η βροχή προσφυγών

Την περασμένη άνοιξη ξεκίνησε βροχή προσφυγών για ακύρωση οικοδομικών αδειών τόσο στο ΣτΕ, όσο και στα διοικητικά εφετεία, για κτίρια που κάνουν χρήση των «μπόνους» δόμησης του ΝΟΚ, αυξάνοντας τα ύψη τους. Στις αρχές Μαρτίου, το Ε΄ Τμήμα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έκρινε αντισυνταγματικά τα συγκεκριμένα ευεργετήματα σε επιπλέον δόμηση του ΝΟΚ, επί προσφυγής του δήμου Αλίμου, αλλά λόγω της σοβαρότητας του θέματος η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ. Αναμένεται, αυτές τις μέρες, απόφαση επί άλλης προσφυγής επίσης του δήμου Αλίμου, αλλά και άλλες στη συνέχεια.

Κόντρα δήμων – ΥΠΕΝ

Στο μεταξύ δήμαρχοι, κυρίως των νοτίων προαστίων της Αττικής, αλλά και άλλων περιοχών (Παπάγου – Χολαργού, Αθηναίων κ.ά.) έχουν κινητοποιηθεί ή ετοιμάζουν κινήσεις ώστε να ανασταλεί η έκδοση οικοδομικών αδειών που κάνουν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του ΝΟΚ.

Από την πλευρά της, η ηγεσία του ΥΠΕΝ διαμηνύει ότι οι δήμαρχοι δεν έχουν δικαίωμα να «παγώσουν» την έκδοση αδειών και μπορεί να διωχθούν πειθαρχικά ξεκαθαρίζοντας ότι μέχρι να αποφανθεί η Ολομέλεια του ΣτΕ πρέπει να εφαρμόζονται οι διατάξεις του ΝΟΚ, όπως ισχύουν. Στην αντεπίθεση η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) επιρρίπτει στο ΥΠΕΝ προσπάθειες εκφοβισμού των δημοτικών αρχών, ακυρώνοντας τη θεσμική λειτουργία τους.

Ο ΝΟΚ δίνει δικαίωμα έξτρα δόμησης σε κτίρια με αντάλλαγμα τον περιορισμό του επιτρεπόμενου ποσοστού κάλυψης του οικοπέδου ή της κάλυψης σε συνδυασμό με απόσυρση κτιρίου ή με απόδοση τμήματος για κοινή δημόσια χρήση κλπ. Όμως, η ανέγερση ψηλών κτιρίων, ειδικά σε περιοχές «φιλέτο», κάνοντας χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου τείνει να γίνει ο κανόνας.

Εν αναμονή της εκδίκασης της υπόθεσης στην Ολομέλεια του ΣτΕ, η πίεση στις πολεοδομίες είναι τεράστια για έκδοση οικοδομικών αδειών κάνοντας χρήση των κινήτρων του ΝΟΚ, καθώς πολίτες και μηχανικοί φοβούνται ότι θα καταργηθούν. Πάντως, στην περιοχή του δήμου «3Β», όπως λέει ο κ. Κωνσταντέλλος, «από την ημέρα που πήρα την πρώτη απόφαση, δεν έχει κατατεθεί καμία άδεια ενώ τους προηγούμενους μήνες εκδίδονταν περίπου 50 με 60 άδειες ανά μήνα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα