Αξιώσεις εκβιασμού κατά προσώπων των υπηρεσιών ασφαλείας και της προεδρικής διοίκησης της Ουκρανίας, προβάλλει ο αγγλογερμανός επιχειρηματίας Άρνουλφ Νταμεράου, ένας από τους μεγαλύτερους ιδιώτες δυτικούς επενδυτές στην χώρα.

Μάλιστα αποκάλυψε στους Financial Times ότι εκβιάζεται από μια κλίκα ανώτερων ουκρανών αξιωματούχων των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας και της διοίκησης του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που προσπαθούν να του αποσπάσουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Ουκρανία: Πώς προτείνουν οι ΗΠΑ να χρηματοδοτήσουν την εμπόλεμη χώρα με «παγωμένα» ρωσικά κεφάλαια

Η διαφθορά δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, ωστόσο οι δυτικές κυβερνήσεις ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για το πώς διέπει τις κυβερνητικές υπηρεσίες στην Ουκρανία, χωρίς να έχουν προχωρήσει σε κάποια δημόσια κριτική, καθώς συσπειρώνουν την υποστήριξή τους προς το Κίεβο για να στηρίξουν την παραπαίουσα άμυνά του έναντι της ρωσικής επιθετικότητας.

Ο πόλεμος και εδώ -όπως παντού εξάλλου- έχει δώσει χώρο σε πολλά από τα διεφθαρμένα δίκτυα που συνδέονται με τον πρώην πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς να ανασυνταχθούν, λένε Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ασφαλείας στους Financial Times.

Ποιος είναι ο Νταμεράου

Στα μέσα της δεκαετίας του ’90, ο Νταμεράου ήταν ένας από τους νεότερους διευθυντές στον τομέα εισοδημάτων στη Lehman Brothers, ενώ ως βοηθός του CFO της Glencore, της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας στον κόσμο, εκτέλεσε τις πρώτες εξαγορές εμπορευματικών περιουσιακών στοιχείων που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για τη δημιουργία του μεγαλύτερου ομίλου εξόρυξης στον κόσμο, του XStrata.

Ίδρυσε στη συνέχεια το EuroAtlantic Group ως family office που επενδύει σε ακίνητα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τεχνολογία. Επίσης, δημιούργησε εταιρείες ακινήτων, συμβούλεψε την Goldman Sachs για την απόκτηση χαρτοφυλακίων ακινήτων στη Γερμανία, συνεργάστηκε με την CSFB  για την απόκτηση ακινήτων ανάπτυξης φιλοξενίας και το 2000 ίδρυσε την CYSAT ως πλατφόρμα ΓεωΤεχνολογίας σε κοινοπραξία με τη Lockheed Martin, ενώ με την Raytheon  δημιούργησαν ευρωπαϊκές δορυφορικές δυνατότητες τηλεπισκόπησης – ένα επιχειρηματικό σχέδιο που υλοποιήθηκε εν μέρει στο σημερινό Google Earth.

Εκτός αυτών, ο Νταμεράου συμμετείχε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Στρατηγικής της Γιάλτας στην Ουκρανία, το Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, ενώ υποστήριξε την εκστρατεία του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου Ρωσίας 2018,  με αποτέλεσμα η πατρίδα του, το Königsberg να γίνει διοργανώτρια πόλη.

Ο Νταμεράου είναι από τον Αύγουστο συνιδιοκτήτης της Cosmolot, ενός μεγάλου διαδικτυακού ιστότοπου τυχερών παιχνιδιών στην Ουκρανία που είναι και ο 10ος μεγαλύτερος φορολογούμενος της χώρας.

Τι συνέβη στην Ουκρανία

Μετά την έφοδο που πραγματοποίησε τον Οκτώβριο το Γραφείο Οικονομικής Ασφάλειας της Ουκρανίας, το οποίο την κατηγορεί για παραβίαση της νομοθεσίας περί τυχερών παιχνιδιών και φοροδιαφυγή ύψους 560 εκατ. ευρώ, μια σειρά νομικών υποθέσεων και μέτρων που διατάχθηκαν από την υπηρεσία έχουν παγώσει τους λογαριασμούς της εταιρείας.

Σύμφωνα με τον επιχειρηματία, οι ισχυρισμοί εναντίον της εταιρείας είναι κατασκευασμένοι. Η Cosmolot άρχισε να λειτουργεί μόλις το 2021, αφού η ουκρανική κυβέρνηση άλλαξε τους νόμους περί τυχερών παιχνιδιών, επισημαίνει και στους FT, και πέρυσι είχε συνολικά έσοδα ύψους € 208 εκατ. από € 4,8 εκατ. το 2022 και € 250.000 το 2021, τα οποία δημοσιοποιούνται.

Η εταιρεία, η οποία προσφέρει θεματικά παιχνίδια με μικρά πονταρίσματα στο διαδίκτυο, κατέβαλε πέρυσι φόρους ύψους 60 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις επίσημες φορολογικές δηλώσεις. Η κρατική φορολογική υπηρεσία υπέγραψε τους λογαριασμούς της τον Αύγουστο, δήλωσε ο Νταμεράου, ο οποίος υποστήριξε πως τον Δεκέμβριο στη Βιέννη προσεγγίστηκε από άτομα που του ανέφεραν πως όλοι αυτές οι νομικές αμφισβητήσεις της Cosmolot θα αποσυρθούν, εάν ο ίδιος ήταν πρόθυμος να μεταβιβάσει τον έλεγχο της μισής εταιρείας σε ένα υπεράκτιο καταπίστευμα.

Ο Νταμεράου δήλωσε ότι μοιράστηκε φωτογραφίες και λεπτομέρειες της συνάντησης, καθώς και τα ονόματα των ατόμων που συμμετείχαν, με τις υπηρεσίες ασφαλείας στην Ευρώπη και την Ουάσινγκτον.

«Δεν θέλω να πω αυτά τα πράγματα για το τι μου συμβαίνει ως επιχειρηματία που προσπαθεί να επενδύσει στην Ουκρανία, επειδή οι υπεύθυνοι είναι μειοψηφία και προδίδουν μια νέα γενιά Ουκρανών που δίνει το αίμα της για να προσπαθήσει να δώσει στη χώρα της ένα ευρωπαϊκό μέλλον», δήλωσε ο Νταμεράου.

«Πρόκειται όμως για μια χώρα που φιλοδοξεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά αυτό που συμβαίνει εκεί αυτή τη στιγμή -από μια μικρή μειοψηφία- είναι déjà vu από τις πιο σκοτεινές εποχές του Γιανουκόβιτς», πρόσθεσε. Ήταν η εποχή που ο ίδιος δήλωσε ότι είχε χάσει 25 εκατ. ευρώ, έχοντας χρηματοδοτήσει ένα αιολικό πάρκο στην Κριμαία, το οποίο εκείνη την εποχή ήταν το μεγαλύτερο χερσαίο έργο του είδους του στην Ευρώπη, και ότι διεφθαρμένοι αξιωματούχοι τον προσέγγισαν τότε σχεδόν πανομοιότυπα με την Cosmolot.

Ανέφερε ότι το αιολικό έργο χτυπήθηκε από νομικά εμπόδια πριν τον προσεγγίσει ένας άνδρας που ισχυριζόταν ότι εκπροσωπούσε τη διοίκηση Γιανουκόβιτς, ο οποίος απαίτησε να μεταφερθούν οι μισές μετοχές του έργου σε μια αδιαφανή υπεράκτια οντότητα. Ο Νταμεράου συμμετείχε σε μια νομική υπόθεση για να το πάρει πίσω, όταν η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία, καθιστώντας αδύνατη την επιβολή των απαιτήσεών του.

Είπε ότι θα αναφερθεί στις εμπειρίες του στη Σύνοδο Κορυφής για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας στο Βερολίνο τον Ιούνιο, στην οποία έχει προσκληθεί να συμμετάσχει ως μεγάλος ξένος άμεσος επενδυτής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή