Η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ βρίσκεται σε διαδικασία έγκρισης νομοσχεδίου που αποσκοπεί στο να αναγκάσει την κινεζική ByteDance να αλλάξει το αμφιλεγόμενο ιδιοκτησιακό της καθεστώς ή σε διαφορετική περίπτωση να αντιμετωπίσει απαγόρευση στις ΗΠΑ.

Το θέμα φαίνεται να εξελίσσεται ραγδαία από τη στιγμή που ο πρόεδρος της Βουλής Μάικ Τζόνσον σχεδιάζει να συμπεριλάβει τη νομοθεσία για την εκποίηση του TikTok -που έχει ήδη ψηφιστεί στο παρελθόν από τη Βουλή- στη συζήτηση για ένα πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία και το Ισραήλ, το οποίο θα τεθεί σε ψηφοφορία ήδη από το Σάββατο. Η Γερουσία αναμένεται να το υιοθετήσει γρήγορα και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει υποσχεθεί να το υπογράψει αμέσως.

TikTok… η πλατφόρμα που λατρεύουν αλλά και φοβούνται οι πολιτικοί

Εάν το μέτρο γίνει νόμος, θα δώσει στην ByteDance ένα χρόνο για να εκχωρήσει την ιδιοκτησία της – από έξι μήνες που ήταν στο προηγούμενο νομοσχέδιο – προτού τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση.

Η ανησυχία των νομοθετικών σωμάτων στις ΗΠΑ είναι ότι το TikTok αποτελεί απειλή για την ασφάλεια των χρηστών των ΗΠΑ, επειδή η Κίνα απαιτεί από τις εταιρείες της, κατόπιν αιτήματος, να μοιράζονται με την κυβέρνηση οποιαδήποτε δεδομένα που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια.

Υπάρχουν φόβοι ότι η κινεζική κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει κατάχρηση των δεδομένων των χρηστών του TikTok, για παράδειγμα αναπτύσσοντας προφίλ τους και υποβάλλοντάς τους σε εκβιασμούς, και ότι θα μπορούσε να επηρεάσει το περιεχόμενο που βλέπουν οι Αμερικανοί χρήστες στην εφαρμογή. Η TikTok έχει αποκρούσει σθεναρά αυτές τις ανησυχίες και έχει δαπανήσει περισσότερα από 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε ένα έργο που λέει ότι αποκλείει τα δεδομένα των αμερικανών χρηστών.

Τι θα μπορούσε λοιπόν να συμβεί στη συνέχεια; Και ποιος θα επωφεληθεί από μια πιθανή εκποίηση της TikTok; Ακολουθούν μερικά από τα μεγαλύτερα ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της δημοφιλούς εφαρμογής βίντεο σε περίπτωση που το νομοσχέδιο γίνει νόμος.

Η ByteDance θα πουλήσει πραγματικά το TikTok;

Μια απαίτηση να πουλήσει η ByteDance την απίστευτα πολύτιμη (και αναπτυσσόμενη) επιχείρησή της θα συναντούσε τεράστια αντίδραση. Η ByteDance δεν θέλει να πουλήσει το TikTok και θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να αποφύγει ένα τέτοιο σενάριο, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησής του στα δικαστήρια των ΗΠΑ. Η κινεζική κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να εγκρίνει οποιοδήποτε σχέδιο εκποίησης και έχει δηλώσει δημοσίως ότι θα αντιταχθεί σε μια αναγκαστική πώληση. Είναι πιθανό οι νομοθέτες των ΗΠΑ να κατευναστούν με κάτι λιγότερο από μια πλήρη πώληση- ενδεχομένως η TikTok θα μπορούσε να αποκτήσει δική της ξεχωριστή οντότητα με έδρα τις ΗΠΑ, με την ByteDance να παραμένει επενδυτής.

Τα πράγματα περιπλέκει περαιτέρω το γεγονός ότι ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, και πιθανός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία, δήλωσε ότι είναι κατά της πώλησης, αντιστρέφοντας τη στάση που είχε λάβει όταν ήταν στο αξίωμα. Η αντίθεση του Τραμπ θα μπορούσε να παίξει ρόλο εάν καταλήξει να κερδίσει τις εκλογές πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία πώλησης.

Ποιος θα αγόραζε την TikTok;

Όποιος αγοράσει την εταιρεία θα χρειαστεί ένα πολύ χοντρό πορτοφόλι. Η ByteDance, η οποία είναι ιδιωτική εταιρεία, έχει εκτιμώμενη αποτίμηση γύρω στα 268 δισεκατομμύρια δολάρια, και ενώ η αμερικανική επιχείρηση της TikTok θα ήταν σίγουρα πολύ μικρότερη, θα μπορούσε ακόμα να πιάσει μια τιμή γύρω στα 40 με 50 δισεκατομμύρια δολάρια. Για λόγους σύγκρισης, ο Ίλον Μασκ πλήρωσε 44 δισεκατομμύρια δολάρια για το X, την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που ήταν προηγουμένως γνωστή ως Twitter, το 2022.

Μια τόσο υψηλή τιμή αποκλείει τους περισσότερους πιθανούς αγοραστές από την αρχή. Η Meta Platforms και η Alphabet μπορεί να φαίνονται ως λογικοί αγοραστές, αλλά είναι βυθισμένες σε ρυθμιστικούς ελέγχους σχετικά με τη δημιουργία μονοπωλίων, γεγονός που ουσιαστικά θα τις απέκλειε. Η Oracle θεωρείται συχνά ως ένα πιθανό σημείο… προσγείωσης, καθώς η εταιρεία επιχειρηματικού λογισμικού είναι ήδη συνεργάτης της TikTok στις ΗΠΑ.

Στεγάζει τα δεδομένα των χρηστών της εφαρμογής στις ΗΠΑ και εξέτασε το ενδεχόμενο να υποβάλει προσφορά για την αγορά της το 2020, όταν ο τότε πρόεδρος Τραμπ προσπάθησε να εξαναγκάσει σε πώληση. Ωστόσο, το χρέος της Oracle που ξεπερνά τα 87 δισεκατομμύρια δολάρια, μεταξύ άλλων από μια άλλη μεγάλη εξαγορά το 2022, καθιστά απίθανο η εταιρεία να μπορεί να αντέξει οικονομικά την TikTok μόνη της.

Η Microsoft ήταν ένας από τους άλλους κορυφαίους υποψήφιους για την αγορά της αμερικανικής επιχείρησης της TikTok το 2020, αλλά η συμφωνία αυτή τελικά κατέρρευσε. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, ότι συγκεντρώνει μια ομάδα επενδυτών για την αγορά της αμερικανικής επιχείρησης της TikTok, χαρακτηρίζοντάς την «σπουδαία επιχείρηση» σε συνέντευξή του στο CNBC.

Θα μπορούσε η TikTok να επιβιώσει χωρίς την αγορά των ΗΠΑ;

Πιθανώς, απαντά το Bloomberg στο ερώτημα. Στην ιστοσελίδα του, το TikTok καυχιέται ότι είναι η νούμερο ένα εφαρμογή που κατεβαίνει σε περισσότερες από 40 διαφορετικές χώρες. Παρόλο που οι ΗΠΑ είναι ένα πολύ μεγάλο κοινό – περισσότεροι από 170 εκατομμύρια μηνιαίοι χρήστες – αυτό εξακολουθεί να είναι ένα κλάσμα του συνολικού αριθμού των δισεκατομμυρίων και πλέον χρηστών του TikTok. Η ByteDance λειτουργεί ήδη έναν κλώνο του TikTok στην Κίνα, που ονομάζεται Douyin, με εκατοντάδες εκατομμύρια οπαδούς.

Παρόλα αυτά, όπως έχουν μάθει άλλες πλατφόρμες, οι ΗΠΑ είναι η πιο πολύτιμη αγορά για τα κοινωνικά δίκτυα λόγω της επικράτησης μεγάλων διαφημιστών που είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για να προσεγγίσουν το αμερικανικό κοινό. Και η παραχώρηση των ΗΠΑ σε έναν ανταγωνιστή θα έθετε σε κίνδυνο τις υπόλοιπες παγκόσμιες αγορές του TikTok, καθώς θα υπήρχε πραγματική ανησυχία ότι τα αποτελέσματα του δικτύου στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να παρασύρουν τους ανθρώπους από το TikTok σε άλλες εναλλακτικές λύσεις με επίκεντρο τις ΗΠΑ.

Μια απαγόρευση θα σκότωνε επίσης πιθανότατα τη μεγάλη φιλοδοξία της TikTok να επεκτείνει την αμερικανική έκδοση του TikTok Shop, η οποία συνδυάζει τη διαδικτυακή ψυχαγωγία με τις παρορμητικές αγορές. Η εταιρεία προβλέπει ότι η επιχείρηση αυτή θα μπορούσε να δεκαπλασιαστεί το 2024.

Ποιος θα επωφεληθεί από την εκποίηση της TikTok;

Η πιο προφανής απάντηση εδώ είναι η Meta, στην οποία ανήκει το Instagram, μια εφαρμογή που είναι ήδη δημοφιλής και διαθέτει ένα ανταγωνιστικό προϊόν της TikTok, γνωστό ως Reels. Εάν το TikTok πωληθεί σε άλλη εταιρεία ή απαγορευτεί για σημαντικό χρονικό διάστημα, ενώ η υλικοτεχνική υποδομή της εκποίησης θα έχει διευθετηθεί, το Reels θα είναι η πιο προφανής εναλλακτική λύση για τους χρήστες των ΗΠΑ. Ο Τραμπ δήλωσε ότι τώρα αντιτίθεται στην επιβολή της πώλησης του TikTok επειδή θα ωφελούσε τη Meta, η οποία τον Ιανουάριο του 2021 τον απέκλεισε από τις πλατφόρμες της για δύο χρόνια, αφού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ορισμένες από τις αναρτήσεις του ενθάρρυναν τους υποστηρικτές του να εξεγερθούν βίαια στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Είναι πιθανό να επωφεληθούν και άλλες υπηρεσίες που επικεντρώνονται στο βίντεο, συμπεριλαμβανομένου του YouTube, το οποίο ανήκει στην Alphabet. Εκτός από την απόκτηση χρηστών, η Meta και το YouTube πιθανότατα θα εισπράξουν διαφημιστικά έσοδα από το TikTok αν η εφαρμογή δεν είναι πλέον σε θέση να λειτουργήσει. Η αξία των μετοχών τόσο της Meta όσο και της Alphabet εκτινάχθηκε προς τα πάνω μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την εκποίηση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Το X θα μπορούσε επίσης να δει μια άνοδο σε χρήστες και διαφήμιση αν το TikTok βγει εκτός πλάνου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
NASA: Έλαβε για πρώτη φορά μήνυμα με λέιζερ από το βαθύ Διάστημα
Τεχνολογία |

NASA: Έλαβε για πρώτη φορά μήνυμα με λέιζερ από το βαθύ Διάστημα

Έφτασε με ακραία ταχύτητα από απόσταση 1,5 φοράς μεταξύ Γης και Ήλιου – Η αποστολή στέφθηκε από επιτυχία, αποδεικνύοντας την αξιοπιστία του νέου συστήματος επικοινωνίας με λέιζερ αντί για ραδιοκύματα