Αμετάβλητο διατήρησε το βασικό επιτόκιο της η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας (Norges Bank)  στο 4,50%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 ετών.  Η απόφαση αναμενόταν από τους αναλυτές.

«Η πορεία των επιτοκίων που παρουσιάζουμε σήμερα δείχνει… φθινοπωρινή μείωση επιτοκίων, πιθανότατα τον Σεπτέμβριο», δήλωσε η κυβερνήτης Ida Wolden Bache σε συνέντευξη Τύπου.

Τράπεζα της Αγγλίας: Διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια στο 5,25%- Σήμα για μειώσεις επιτοκίων

Μια δεύτερη μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε να ακολουθήσει μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2025, είπε αργότερα.

Η νορβηγική κορώνα ενισχύθηκε στο 11,51 έναντι του ευρώ στις 1050 GMT, από 11,53 λίγο πριν την ανακοίνωση.

Οι αναλυτές στη δημοσκόπηση του Reuters κατά μέσο όρο έχουν προβλέψει ότι η Norges Bank θα μειώσει το κόστος δανεισμού δύο φορές το δεύτερο εξάμηνο του 2024, στο 4,0% μέχρι το τέλος του έτους.

«Στην αξιολόγησή της για τις προοπτικές των επιτοκίων, η επιτροπή ανησυχεί για την πιθανότητα ότι εάν το επιτόκιο πολιτικής μειωθεί πρόωρα, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να παραμείνει υψηλός, μεταξύ άλλων, επειδή η κορώνα μπορεί στη συνέχεια να αποδυναμωθεί» αναφέρει στην ανακοίνωση της η κεντρική τράπεζα. «Από την άλλη πλευρά, μια υπερβολικά αυστηρή νομισματική πολιτική θα μπορούσε να περιορίσει την οικονομία περισσότερο από όσο χρειάζεται».

Η ανάπτυξη

Οι οικονομικές εξελίξεις ενδέχεται να καθυστερήσουν ακόμη την πρώτη μείωση επιτοκίων μέχρι τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους, ανέφεραν οι χρηματιστές της Nordea Markets σε δημοσίευμα του Reuters.

«Εξακολουθούμε να διατηρούμε την άποψή μας για μια πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο, καθώς πιστεύουμε ότι το νόμισμα θα παραμείνει υπό πίεση, εν μέρει λόγω μεταγενέστερων μειώσεων επιτοκίων στο εξωτερικό από ό,τι αναμένουν οι αγορές επί του παρόντος», έγραψε η Nordea σε σημείωμα προς τους πελάτες.

Η κεντρική τράπεζα αύξησε τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη, προβλέποντας αύξηση του ΑΕΠ  το 2024 κατά 0,5%, έναντι αύξησης 0,1% που παρατηρήθηκε τον Δεκέμβριο. Η εκτίμηση για το 2025 διατηρήθηκε στο 1,2%.

Η Norges Bank αναμένει ότι οι βασικές τιμές καταναλωτή θα αυξηθούν κατά 4,1% φέτος, λιγότερο από το 4,8% που σημειώθηκε τον Δεκέμβριο. Ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 4,9% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, αλλά εξακολουθεί να υπερβαίνει τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για 2%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή