Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση τρέχει με γοργούς ρυθμούς όπως αυτό εκφράζεται με τα δεκάδες δισεκατομμύρια που πέφτουν συνεχώς στην τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) από τεχνολογικούς κολοσσούς αλλά και από νεοφυείς εταιρείες από κάθε πλευρά του κόσμου. Η μεγάλη τεχνολογική πρόοδος που συντελείται από τις αρχές του 21ου αιώνα βρίσκεται ως βασικό εκφραστή της το ΑΙ, το οποίο υπόσχεται –ή απειλεί-να αλλάξει δραματικά την κοινωνία, την εργασία και την οικονομία.

Nvidia, Microsoft, Google, Meta, Apple, Amazon και Snap είναι μερικοί μόνο από τους παίκτες που είτε απευθείας είτε μέσω θυγατρικών τους σπεύδουν να πάνε πιο πέρα τη σχετική τεχνολογία, αναπτύσσοντας μεταξύ άλλων νέα γλωσσικά μοντέλα και επενδύοντας σε υποδομές για το ΑΙ.

EE: Θέτει σε ισχύ το νόμο για την τεχνητή νοημοσύνη

Ασταμάτητη η Nvidia

Η Nvidia έχει αναδειχτεί στην μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής μικροτσίπ για ΑΙ, με την κεφαλαιοποίησή της να έχει φτάσει τα 2,34 τρις δολάρια και τον επικεφαλής Jensen Huang να μην προλαβαίνει να ανακοινώνει αύξηση εσόδων και κερδών. Τα έσοδά της για το πρώτο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 262% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα και ανήλθαν στα 26,04 δισ. δολάρια. Τα προσαρμοσμένα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 6,12 δολάρια ανά μετοχή.

Κούρσα από τη Google

Η Google, με επικεφαλής τον Sundar Pichai, παρουσιάζει το ανανεωμένο chatbot Gemini για αναζήτηση δεδομένων και απάντηση ερωτήσεων χρηστών στο διαδίκτυο. Το Gemini («Δίδυμοι») είναι το όνομα ολόκληρης οικογένειας από γλωσσικά μοντέλα της εταιρείας, τα οποία η Google θεωρεί ότι είναι πιο ισχυρά από την τέταρτη έκδοση του ChatGPT (GPT-4) της OpenAI, της πρωτοπόρου εταιρείας στο ΑΙ η οποία υποστηρίζεται από τη Microsoft.

Το Gemini έχει πολλαπλές λειτουργίες αφού μπορεί να αναγνωρίζει και να καταλαβαίνει κείμενο, εικόνες, ήχο και βίντεο για να παρουσιάζει απαντήσεις που να φαίνονται σαν να τις έχει δώσει άνθρωπος. Το Gemini εκπαιδεύεται με τα λεγόμενα δημόσια (“public”) δεδομένα όπως είναι στοιχεία από το Google Docs. Σύντομα επίσης θα εκπαιδεύεται από αναρτήσεις στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Reddit μετά από σχετική συμφωνία των δύο εταιρειών.

Η Google, η οποία ανήκει στην Alphabet, θα επενδύσει επιπλέον 1 δισεκατομμύριο ευρώ για επέκταση κέντρων δεδομένων της στη Φινλανδία με στόχο να προωθήσει την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρώπη, ανακοίνωσε η εταιρεία.

Πατάει γκάζι η Microsoft

Η Microsoft στα πλαίσια του στρατηγικού σχεδιασμού του επικεφαλής Satya Nadella επενδύει 4 δις ευρώ στη Γαλλία για την κατασκευή υποδομών cloud και τεχνητής νοημοσύνης. Η εταιρεία αναφέρει ότι με τα χρήματα αυτά θα δημιουργηθεί πρωτοποριακό παγκόσμιο κέντρο τεχνητής νοημοσύνης και δεδομένων, χώρια από τις απαραίτητες υποδομές.

Δυνατά στο παιχνίδι η Amazon

Η Amazon του Andy Jassy πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη επένδυσή της εδώ και τριάντα χρόνια σε άλλη εταιρεία, στην προσπάθεια να κερδίσει προβάδισμα στην τεχνητή νοημοσύνη. Ο γίγαντας των λιανικών ηλεκτρονικών πωλήσεων και του υπολογιστικού νέφους (Cloud) ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει επιπλέον 2,75 δισεκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη της Anthropic. Πρόκειται για νεοφυή (startup) εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο που θεωρείται ευρέως ως πρωτοπόρος στη τεχνητή νοημοσύνη. Το βασικό της μοντέλο ΑΙ με το chatbot Claude ανταγωνίζεται το ChatGPT της OpenAI.

Οι δύο εταιρείες είχαν ανακοινώσει τον περασμένο Σεπτέμβριο αρχική επένδυση 1,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων με προοπτική η επένδυση αυτή να φτάσει έως και 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Τώρα η Amazon προχώρησε στο δεύτερο γύρο αυτής της χρηματοδότησης. Ο τεχνολογικός γίγαντας θα διατηρήσει μειοψηφικό μερίδιο στην Anthropic, η αποτίμηση της οποίας εκτιμάται ότι φτάνει τα 18,5 δισ δολάρια.

 Meta, Apple και Snap

Η Meta του Mark Zuckerberg προχωρά στην εξέλιξη δικού της μοντέλου ΑΙ. Η εταιρεία αναφέρει ότι το νέο γλωσσικό μοντέλο Llama 3 έχει σημαντικές δυνατότητες και αναμένεται ότι θα είναι διαθέσιμο σε εφαρμογές της εταιρείας όπως οι WhatsApp, Instagram, Facebook και Messenger, αλλά και μέσω νέας ιστοσελίδας.

Η Apple με επικεφαλής τον Tim Cook δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια και φέρεται σύμφωνα με το Bloomberg να βρίσκεται σε συνομιλίες με την Google για να χρησιμοποιήσει το Gemini AI στα κινητά της τηλέφωνα. Ταυτόχρονα φαίνεται να είναι ανοικτή σε συνεργασία και με την OpenAI αναζητώντας τέτοιες τεχνολογίες. Επίσης η εταιρεία αναπτύσσει και δικά της μοντέλα ΑΙ.

Η Snap με διευθύνων σύμβουλο τον Evan Spiegel θεωρεί ότι η εφαρμογή κοινωνικών μέσων Snapchat πρέπει να μπει ακόμη πιο δυναμικά στην τεχνητή νοημοσύνη, αναφέροντας ότι σχεδιάζει να αυξήσει σημαντικά τις επενδύσεις στη σχετική τεχνολογία. Τώρα φαίνεται ότι θέλει να προσλάβει ειδικούς στη λεγόμενη μηχανική μάθησης για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τη θέση της στην αγορά. Η Snap θα μπορούσε να επενδύσει περίπου 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως προκειμένου να ενισχυθεί απέναντι σε ανταγωνιστές όπως η Meta Platforms, η οποία έχει προχωρήσει στην αναβάθμιση της δικής της υπολογιστικής της υποδομής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη