Στα 17,80 ευρώ αυξάνει την τιμή στόχο της Aegean η Eurobank Equities, από 13,80 ευρώ προηγουμένως, εκτιμώντας ότι το 2024 θα είναι πολύ πιο ανθεκτικό από ό,τι είχε ενσωματωθεί στις προηγούμενες εκτιμήσεις της, δεδομένης της ισχυρής ζήτησης και των εύλογων προσθηκών χωρητικότητας στο υπόλοιπο του έτους.

Όπως αναφέρει η Eurobank Equities, η βελτιωμένη προοπτική αποτυπώνεται στην αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για το 2024, όπου προσαρμόζει με ακρίβεια την υπόθεση των εσόδων της εταιρείας, προβλέποντας τώρα σταθερές αποδόσεις σε ετήσια βάση.

AEGEAN: 25 χρόνια ανάπτυξης, δημιουργίας και ποιοτικής εξυπηρέτησης

Από την πλευρά του κόστους, λαμβάνει υπόψη τη συμφωνία με την Pratt & Whitney για την αποζημίωση σχετικά με τον στόλο της οικογένειας Airbus neo, την υποκείμενη συγκράτηση του κόστους και το χαμηλότερο κόστος καυσίμων ανά μονάδα, προβλέποντας τώρα αύξηση μόλις 0,5% του CASK (επίπεδο EBITDAR) το 2024.

Ως εκ τούτου, η Eurobank Equities ανεβάζει την εκτίμηση για το EBITDA του 2024 κατά 14% στα 415 εκατ. ευρώ, αναμένοντας τώρα αύξηση κατά 4% σε ετήσια βάση σε σύγκριση με μείωση κατά 9% που ενσωματώθηκε στην προηγούμενη εκτίμησή της, με το 2024 να σηματοδοτεί άλλη μια χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό αερομεταφορέα.

Aegean: Αξιοποιώντας τις ισχυρές επιδόσεις του 2023 και το ισχυρό τρίμηνο του 2024

Η Aegean σημείωσε άνοδο 46% στο EBITDA του 2023 (49% πάνω από τα επίπεδα του 2019) ως αποτέλεσμα ανθεκτικών αποδόσεων, αύξησης κατά 20% των διαθέσιμων θέσεων, επέκτασης των συντελεστών φορτίου κοντά στο επίπεδα προ-COVID (83%) και μείωσης του κόστους ανά μονάδα καυσίμου (-9%).

Με τη βοήθεια ευνοϊκών συναλλαγματικών ισοτιμιών (26 εκατ. ευρώ) τα καθαρά κέρδη του 2023 διαμορφώθηκαν στα 170 εκατ. ευρώ. Η σταθερή απόδοση συνεχίστηκε το 1ο τρίμηνο του 2024 (ένα εποχικά αδύναμο τρίμηνο), με το EBITDA της Aegean να αυξάνεται 72% σε ετήσια βάση με αύξηση εσόδων +17%.

Στο μέλλον, η Eurobank Equities εκτιμά συγκρατημένη αύξηση της χωρητικότητας για την εταιρεία (+4-5% ετησίως) εν μέσω κυλιόμενης συντήρησης του στόλου, 5% ετησίως σε επιβάτες και χαμηλότερους ναύλους, επομένως μοντελοποίηση κατά 5% ετήσια αύξηση εσόδων.

Έχοντας αυτό υπόψη, και δεδομένου ότι ο ελληνικός τουρισμός βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης, η Eurobank Equities δεν αναμένει ότι το συνολικό πλαίσιο ζήτησης/προσφοράς θα επιβαρύνει σημαντικά την τιμολόγηση.

Σε αυτό το πλαίσιο, και υποθέτοντας ότι η αντιστάθμιση του κόστους (λόγω της καθήλωσης του στόλου) θα συνεχίσει να μετριάζει τα αυξημένα κόστη και στις δύο περιόδους 2025-26, η Eurobank Equities αυξάνει τις προβλέψεις της για τα EBITDA κατά 10-14% το 2025-26, προβλέποντας έτσι EBITDA στα 438 εκατ. το 2025 και στα 462 εκατ. ευρώ το 2026 (+5% CAGR).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ: Αύξηση του τζίρου κατά 7% στο πρώτο εξάμηνο του 2024
Επιχειρήσεις |

Πόσο κοστίζει το μέσο καλάθι στα ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ [γραφήματα]

Ανάπτυξη σημείωσε το πρώτο εξάμηνο του 2024 ο κλάδος των ηλεκτρονικών σούπερ μάρκετ (online super market). Συγκεκριμένβα, για το πρώτο μισό του 2024, η αύξηση του τζίρου των Online Super Market ήταν 7% και άγγιξε τα €164εκ σε τιμές λιανικής συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, χωρίς όμως να περιλαμβάνονται Q-Commerce παίκτες με δικές τους αποθήκες όπως eFood […]