
Ενώ το 2024 αναμένεται να είναι μια πιο δύσκολη χρονιά για το ελληνικό χρηματιστήριο σε σχέση με τις γενναιόδωρες αποδόσεις του 2023, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η χώρα επανέρχεται στα ραντάρ των επενδυτών μετά από μια δεκαετία στην… έρημο.
Αυτό αναφέρει η NBG Securities στη νέα της ανάλυση για τις προοπτικές του β’ 6μηνου του έτους, επισημαίνοντας ότι παραμένει «προσεκτικά θετική» για το υπόλοιπο του έτους. Όπως υποστηρίζει, τα περισσότερα από τα παραδοσιακά «συστατικά» που οδήγησαν τη θετική απόδοση των ελληνικών μετοχών το 2023 και από την αρχή του έτους, παραμένουν σε γενικές γραμμές στη θέση τους.
Οι καταλύτες περιλαμβάνουν την πολιτική σταθερότητα (σε αντίθεση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες μετά τις πρόσφατες ευρωπαϊκές εκλογές), το υποστηρικτικό μακροοικονομικό περιβάλλον (αύξηση ΑΕΠ >2,0% το 2024-2025, πολύ πάνω από τους μέσους όρους της ΕΕ), την επιστροφή της εμπιστοσύνης των επενδυτών και την αυξημένη ρευστότητα (υψηλότερη ετησίως του ADTV και έντονο ενδιαφέρον επενδυτών για πρόσφατες συναλλαγές μετά την επενδυτική βαθμίδα), τις ελκυστικές αποτιμήσεις (τόσο σε απόλυτη όσο και σε σχετική βάση) και τα ανθεκτικά εταιρικά κέρδη (τα οποία τώρα υποστηρίζουν περισσότερο την απόδοση της χρηματιστηριακής αγοράς).
H NBG Securities για τον πολιτικό κίνδυνο
Αν και θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι αυτοί οι παράγοντες είναι ήδη εν μέρει αποτιμημένοι στα τρέχοντα επίπεδα, η NBG Securities πιστεύει ότι συνεχίζουν να διαφυλάσσουν το θετικό αφήγημα για τις ελληνικές μετοχές, αντισταθμίζοντας εν μέρει κάθε αρνητικό αντίκτυπο από τις ξένες πιέσεις στην αγορά, ανοίγοντας το δρόμο για περαιτέρω υπεραπόδοση, εάν η ευρωπαϊκή πολιτική αναταραχή εξασθενίσει.
Βέβαια, η NBG Securities αναμένει αυξημένη αστάθεια μέχρι τις γαλλικές πρόωρες εκλογές (πρώτος γύρος στις 30 Ιουνίου, δεύτερος γύρος στις 7 Ιουλίου) που θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, κατά την οποία οι όγκοι υποχωρούν, με τις επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ να προσθέτουν περαιτέρω την αβεβαιότητα.
Συνολικά, αποκλείοντας τυχόν νέα μεγάλα εξωτερικά αρνητικά σοκ, οι ελληνικές μετοχές θα μπορούσαν να φτάσουν ξανά στο επίπεδο των 1.500+ μονάδων μέχρι το τέλος του έτους, όπως είδαμε νωρίτερα φέτος, σύμφωνα με τον προηγούμενο στόχο της NBG Securities για το 2024e με την αυξημένη αστάθεια και την επιλογή μετοχών να είναι τα βασικά επενδυτικά θέματα.
Ο χαμηλότερος κίνδυνος χώρας φέρνει αναβαθμίσεις στις τιμές στόχους
Η NBG Securities μειώνει το Premium Κινδύνου Μετοχών κατά 75 μονάδες βάσης στο 5,5% (Ceteris paribus), με τις τιμές – στόχους στη βασική λίστα των μετοχών της να έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο κατά 8%, υποδηλώνοντας τώρα μια (συνολική μέση) ανοδική δυνατότητα περίπου 38% από τα τρέχοντα επίπεδα.
Επιπλέον, οι αναμενόμενες μειώσεις επιτοκίων θα μπορούσαν να υποστηρίξουν περαιτέρω τις αποτιμήσεις λόγω των χαμηλότερων προεξοφλητικών επιτοκίων και του βελτιωμένου κλίματος της αγοράς με τις τράπεζες, τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και τους κλάδους ακινήτων να ωφελούνται περισσότερο από μια τροχιά μείωσης των επιτοκίων θεωρητικά.
Κορυφαίες επιλογές μετοχών για το β’ 6μηνο του έτους
Λαμβάνοντας υπόψη την αυξημένη αστάθεια και τους παράγοντες αβεβαιότητας της αγοράς, κατά την NBG Securities, οι επενδυτές θα πρέπει να βρουν καταφύγιο σε μετοχές με καλά θεμελιώδη μεγέθη, σαφή διεθνή προσανατολισμό, ισχυρά επιχειρηματικά πλάνα, βιώσιμα μερίσματα και ελκυστικές αποτιμήσεις, που συνδυάζουν χαρακτηριστικά αξίας και ανάπτυξης.
Επιπλέον, εκτιμά ότι οι αμυντικές μετοχές μερισμάτων με πιο ανθεκτικά CF θα πρέπει να συμβάλλουν στον περιορισμό της πτώσης κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε διόρθωσης της αγοράς.
Οι κορυφαίες επιλογές της NBG Securities, με βάση τα παραπάνω κριτήρια, είναι επομένως η Metlen και η Cenergy Holdings, οι οποίες προσφέρουν την καλύτερη έκθεση στο πολλά υποσχόμενο θέμα της ενεργειακής μετάβασης, η Titan Cement, η οποία έχει αναδυθεί ξανά ισχυρότερη από την εποχή μετά τον Covid19, η Aegean, η οποία διαθέτει υποστηρικτικά στοιχεία του κλάδου και ισχυρό BS, και η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία, κατά την NBG Securities, παραμένει αδικαιολόγητα υποτιμημένη σε σχέση με τις άλλες ελληνικές τράπεζες.
Σε αυτό το πλαίσιο, η NBG Securities θέτει την τιμή στόχο της Aegean στα 19,20 ευρώ, της Cenergy στα 11 ευρώ, της Metlen στα 51 ευρώ, της Titan στα 38,20 ευρώ και της Πειραιώς στα 5,30 ευρώ.
Επίσης, προχώρησε και σε αλλαγές τιμών στόχων για τις παρακάτω μετοχές:


Latest News

Οπισθοχωρεί στην άμυνα το Χρηματιστήριο - Πιέσεις στους πρωταγωνιστές του Απριλίου
Πολλά χαρτοφυλάκια αποζητούν την κατοχύρωση των βραχυπρόθεσμων κερδών

Βρίσκει καύσιμα για υψηλότερα επίπεδα το Χρηματιστήριο
Το Χρηματιστήριο Αθηνών διαθέτει τα καύσιμα ώστε να κλείσει τελείως την ψαλίδα της πτώσης του πρώτου δεκαημέρου του Απριλίου

Βρήκε τις στηρίξεις κόντρα στο profit taking το ΧΑ
Δίχως μεγάλο «κόστος» ήταν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως έδειξε ότι χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου

ΔΕΗ και Motor Oil δίνουν… θετική ενέργεια στο Χρηματιστήριο
Η υπεραπόδοση του ΧΑ έναντι των ξένων προφανώς δημιουργεί αισιοδοξία για τη συνέχεια

Ήπιο profit taking στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Αναζητούνται άμυνες
Η αγορά χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου μέχρι να μπορέσει να διασπάσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τη ζώνη των 1.700 μονάδων

Φόρτσαρε στο φίνις το Χρηματιστήριο - Ανέκτησε και τις 1.700 μονάδες
Η αποφασιστική διατήρηση των 1.700 μονάδων δείχνει να χρειάζεται περισσότερα καύσιμα, με το πρώτο τεστ να είναι από αύριο

Βλέπει… αλλά δεν «ακουμπά» τις 1.700 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών
Μέσα σε ένα δύσκολο λόγω διεθνούς αβεβαιότητας περιβάλλον, το ΧΑ έχει καταφέρει να βρίσκεται σε επαφή με τις 1.700 μονάδες

«Βλέπει» και πάλι τις 1700 μονάδες το ΧΑ - Καταλύτης οι τράπεζες
Oι περισσότεροι κλαδικοί δείκτες διατηρούν τη μεσοπρόθεσμη ανοδική τους εικόνα

Πάνω και από τις 1.670 μονάδες το χρηματιστήριο - Αλμα άνω του 4% για τις τράπεζες
Μετά από μια εβδομάδα με σημαντικά κέρδη, η αγορά είδε σήμερα τη σφραγίδα του ΒΒΒ στην ελληνική οικονομία από τον οίκο S&P

Με τραπεζική ώθηση «βλέπει» και τις 1.700 μονάδες το ΧΑ
Κομβικός παραμένει ο ρόλος του τραπεζικού κλάδου, τόσο σε επίπεδο τζίρου όσο και στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη