
Στο επενδυτικό συνέδριο Αιγύπτου-ΕΕ που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 29-30 Ιουνίου στο Κάιρο έδωσε ηχηρό «παρών» ο Όμιλος Κοπελούζου.
Ο ιδρυτής του Ομίλου, κ. Δημήτρης Κοπελούζος παρακολούθησε τις εργασίες του Συνεδρίου, προσκλήθηκε και συμμετείχε και σε «κλειστή» συνάντηση / Roundtable Discussion με τον αιγύπτιο πρόεδρο Ελ- Σίσι και την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην οποία συμμετείχαν προσκεκλημένοι από την ΕΕ. Ο κ. Κοπελούζος εκπροσώπησε την ελληνική επιχειρηματικότητα, ως ο μόνος Ελληνας προσκεκλημένος, όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου, και είχε τη δυνατότητα να αναφερθεί στη σημασία των έργων που αναπτύσσει ο Όμιλος για την Αίγυπτο και την Ευρώπη.
Δημήτρης Κοπελούζος: Στο κοινό επενδυτικό φόρουμ Ε.Ε. – Αιγύπτου για το καλώδιο GREGY [χάρτης]
Επίσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Επιχειρησιακής Μονάδας Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας του Ομίλου Κοπελούζου & Διευθύνων Σύμβουλος της ELICA, που αναπτύσσει το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αιγύπτου-Ελλάδος «GREGY», κ. Ιωάννης Καρύδας, προσκλήθηκε στη συζήτηση με θέμα τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, παρουσίασε το «GREGY». Ανέδειξε τη σημασία του, όχι μόνο για την Αίγυπτο και την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη στην προσπάθεια απανθρακοποίησής της, τής επίτευξης μηδενικών ρύπων και ενεργειακής ασφάλειας. Ο κ. Καρύδας υπογράμμισε, επίσης, την ευθυγράμμιση του έργου με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ταχύτερη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Ομίλου.
Στο πάνελ της συζήτησης συμμετείχαν ο Υπουργός Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμης Ενέργειας της Αιγύπτου, Dr. Mohamed Shaker, η Γενική Διευθύντρια Ενέργειας (DG ENERGY) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα. Ditte Juul Jørgensen, ο Γενικός Διευθυντής Γειτονίας και Διεύρυνσης (DGNEAR) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ.Gert Jan Koopman, καθώς και άλλοι προσκεκλημένοι.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Καρύδας τόνισε τη σημασία του «GREGY» προκειμένου η Ευρώπη να απανθρακοποιήσει ταχύτερα το ενεργειακό της μείγμα, να διαφοροποιήσει τις πηγές ενεργειακού εφοδιασμού της και να επιταχύνει τον εξηλεκτρισμό της οικονομίας της, αξιοποιώντας το πλούσιο «πράσινο» δυναμικό και τις διαθέσιμες εκτάσεις της Αιγύπτου. Στην τοποθέτησή του ο κ. Καρύδας υπογράμμισε τα πολλαπλά οφέλη που θα προκύψουν από το «GREGY», τα οποία δεν θα είναι μόνο ενεργειακά και περιβαλλοντικά, αλλά και κοινωνικο-οικονομικά, με τη δημιουργία μεγάλου αριθμού θέσεων εργασίας και επιχειρηματικών ευκαιριών, με όφελος για τους καταναλωτές στην Ελλάδα και την Ευρώπη με την ενοποίηση των ενεργειακών αγορών και τη μεταφορά πράσινης ενέργειας σε ανταγωνιστικές τιμές.
Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, το «GREGY» εκτός από τα ενεργειακά, περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη που θα έχει για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή, αποτελεί ένα σημαντικό γεωπολιτικό έργο και θεμέλιο λίθο για τη δημιουργία διαδρόμων Βορρά-Νότου και τη μεταφορά πράσινης ενέργειας.
Η ταυτότητα του GREGY Project: Ένα «πράσινο οικοσύστημα»
§ Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας Αιγύπτου είναι ενταγμένο έργο στη λίστα Έργων Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος (PMI) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
§ Το εμβληματικό έργο σε σύλληψη και σχεδιασμό του Ομίλου Κοπελούζου και της εταιρείας συμφερόντων του Ομίλου ELICA Mediterranean Interconnector, θα συνδέσει με υποθαλάσσιο καλώδιο χωρητικότητας 3,000 MW και μήκους 950 περίπου χλμ την Αίγυπτο με την ηπειρωτική Ελλάδα.
§ Θα υποκαθιστά 4,5 bcm φυσικού αερίου ετησίως, μειώνοντας τις εκπομπές CO2 κατά 10 εκατ. τόνους ετησίως.
§ Η πράσινη και σε ανταγωνιστικές τιμές ενέργεια που θα μεταφέρει το καλώδιο από την Αίγυπτο στην Αττική θα παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας 9,5 GW που θα κατασκευάσει και λειτουργήσει ο Όμιλος Κοπελούζου στην Αίγυπτο.
§ Μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που θα μεταφέρεται με το GREGY από την Αίγυπτο θα μεταφέρεται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
§ Σημαντικά οφέλη για την Ελληνική Οικονομία και την Ελληνική Βιομηχανία από το GREGY.


Latest News

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ