
Νομοθετική ρύθμιση ετοιμάζει το επιτελείο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) η οποία θα έχει ως στόχο να περιορίσει το οικονομικό και κοινωνικό κόστος που θα επιφέρουν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκριναν αντισυνταγματικά τα «μπόνους» δόμησης του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ). Σύμφωνα με τον υπουργό κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, υπάρχει ανάγκη για μια νομοθετική παρέμβαση πολλαπλών ταχυτήτων η οποία αφενός θα αφορά στις περίπου 14.000 εκκρεμείς οικοδομικές άδειες που εκτιμάται ότι επηρεάζονται από τις αποφάσεις και αφετέρου θα διευθετεί και περιπτώσεις πιθανών προσφυγών από πολίτες και κατασκευαστές που θίγονται οι οποίες θα δημιουργήσουν υποχρεώσεις αποζημίωσης από το κράτος.
Μπόνους δόμησης: Ολική επαναφορά μέσω των πολεοδομικών σχεδίων από το 2026
Ρύθμιση για τις απαιτήσεις αποζημιώσεων
Όπως επισημαίνει ο κ. Σκυλακάκης μιλώντας στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο», ό,τι δεν καλυφθεί από τις αναμενόμενες αποφάσεις του ΣτΕ, θα αναζητηθεί τρόπος ώστε να ξεκαθαρίσει από τη νομοθετική παρέμβαση. «Καταρχάς, θα περιμένουμε τη δημοσίευση των αποφάσεων και θα ακολουθήσει μια διαβούλευση με τους νομικούς του ΥΠΕΝ για να δούμε τί είναι αποδεκτό από πλευράς ΣτΕ. Ένα από τα θέματα που πρέπει να ρυθμιστεί αφορά τυχόν απαιτήσεις αποζημιώσεων. Διότι είναι πολύ πιθανό κάποιοι να προσφύγουν κατά του κράτους υποστηρίζοντας ότι δεν έκαναν κάτι παράνομο, ότι το κράτος τους έδωσε μια …αναξιόπιστη οικοδομική άδεια και ότι η αντισυνταγματικότητα των συγκεκριμένων διατάξεων του ΝΟΚ τα οποία πρόσφεραν κίνητρα για επιπλέον δόμηση οφείλεται σε αποφάσεις του κράτους. Έτσι μπορεί να ζητήσουν αποζημίωση για τη ζημιά που προκαλείται», τονίζει ο κ. Σκυλακάκης.
Επίσης, σύμφωνα με τον υπουργό, η νέα νομοθετική πρωτοβουλία θα πρέπει να ξεκαθαρίζει το μέλλον όλων αυτών των κτιρίων – άλλα βρίσκονται υπό κατασκευή, κάποια είναι ολοκληρωμένα – έπειτα από τις ακυρώσεις των αδειών τους βάσει των αποφάσεων που αναμένεται να καθαρογραφούν άμεσα αλλά και μετά από μια σειρά από δίκες που θα ακολουθήσουν για προσφυγές κατά οικοδομικών αδειών, η εκδίκαση των οποίων εκκρεμεί.
Θα πρέπει ακόμη να γίνει σαφές το τί σημαίνει «έναρξη εργασιών». Σε μια περίληψη των αποφάσεων του ΣτΕ που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή αναφερόταν ότι για οικοδομές που δεν είχαν ξεκινήσει εργασίες οι άδειες τους πρέπει να ακυρωθούν εξαιτίας της αντισυνταγματικότητας των συγκεκριμένων διατάξεων του ΝΟΚ. Ως «έναρξη εργασιών» όριζε τις εργασίες εκσκαφής. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο κ. Σκυλακάκης, θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο με ποιους τρόπους αποδεικνύεται ο χρόνος πραγματοποίησης των εργασιών εκσκαφής.
Παρέμβαση για περιορισμό του κόστους
Επιπλέον, το ΥΠΕΝ σχεδιάζει νομοθετική παρέμβαση προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί το κόστος για πολίτες και κατασκευαστές. «Υπάρχουν περιπτώσεις που η αναθεώρηση της οικοδομικής άδειες θα είναι απλή και θα γίνεται εύκολα, χωρίς μεγάλη οικονομική ζημιά και το έργο θα προχωρήσει. Αλλά τι θα γίνει στις περιπτώσεις που η ακύρωση ή η ανάγκη αναθεώρησης μιας άδειας μπορεί να προκαλεί μεγάλες ζημίες, είτε διότι προκύπτουν σημαντικές υποχρεώσεις αποζημίωσης, είτε από την καθυστέρηση της δόμησης, η οποία παράλληλα έχει επίπτωση στο ΑΕΠ και στα δημόσια έσοδα; Θα εξετάσουμε το ζήτημα για να δούμε πώς θα παρέμβουμε. Τώρα κάνουμε λεπτομερή ανάλυση των οικοδομικών αδειών ώστε, μόλις εκδοθούν οι πρώτες αποφάσεις του ΣτΕ, να είμαστε έτοιμοι για τη δημοσίευση των σχετικών ρυθμίσεων», αναφέρει ο κ. Σκυλακάκης.
«Στον αέρα όλα», λέει ο τεχνικός κόσμος
Από την πλευρά τους, στελέχη του τεχνικού κόσμου μετέφεραν στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» την αγωνία τους καθώς, εκτός από το σύστημα των διατάξεων του ΝΟΚ με το οποίο θεσπίζονται κίνητρα προσαύξησης των όρων δόμησης (συντελεστή δόμησης, ύψους) για την ανέγερση των κτιρίων, το οποίο κρίθηκε από την Ολομέλεια του ΣτΕ, εκκρεμούν πολλές άλλες δικαστικές υποθέσεις στις οποίες τίθεται το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας άλλων διατάξεων του ΝΟΚ (π.χ. υπόσκαφα, διεύρυνση υπογείων γκαράζ κλπ). «Έτσι, κάποιος που έχει αγοράσει ένα οικόπεδο, έκανε μελέτες, έβγαλε άδειες κάνοντας χρήση των μπόνους του ΝΟΚ, θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε αναθεώρηση αδειών με βάση της επιταγές των πρόσφατων αποφάσεων του ΣτΕ, οι οποίες αναμένεται να καθαρογραφούν τις επόμενες ημέρες. Όταν όμως σε λίγους μήνες εκδικαστούν και οι υπόλοιπες υποθέσεις και οι αποφάσεις του Δικαστηρίου ακυρώσουν και άλλα άρθρα του ΝΟΚ, πιθανώς θα χρειαστεί να ξανακάνει άλλη μελέτη, να βγάλει νέες άδειες. Όλα βρίσκονται στον αέρα», αναφέρει χαρακτηριστικά στέλεχος του ΤΕΕ.


Latest News

Προς κατάργηση (;) το τέλος επιτηδεύματος στα Airbnb - Το παρασκήνιο και οι αντιδράσεις
Πρώτη νίκη του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA) στο ΣτΕ για τα Airbnb

Πώς να κερδίσετε φορο-μπόνους με ανακαίνιση κατοικίας – Έως 16.000 ευρώ η μείωση φόρου
Διατηρείται για ακόμη ένα έτος η έκπτωση φόρου – Προϋποθέσεις και «κόφτες»

Οι 10 + 3 κρίσιμες ερωταπαντήσεις για τα νέα συμβόλαια ακινήτων
Όλες οι πληροφορίες που χρειάζονται οι ιδιοκτήτες μέχρι την πλήρη έναρξη λειτουργίας των Κτηματολογικών Γραφείων

Οδηγός για τα καταπατημένα - Πώς θα αποκτήσετε τίτλους ιδιοκτησίας
10+3 ερωταπαντήσεις για την απόκτηση των τίτλων ιδιοκτησίας για καταπατημένα ακίνητα – Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την εξαγορά και η διαδικασία για την κατοχύρωση της περιουσίας

Σκέρτσος: Οι 10 πολιτικές της κυβέρνησης για προσιτή στέγη
Ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
![Ενοίκια: Ποιοι δικαιούνται την επιστροφή ενός ενοικίου κάθε χρόνο [Παραδείγματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_akinhta_metavivaseis-1024x600-1-1-600x352.png)
Ποιοι δικαιούνται την επιστροφή ενός ενοικίου κάθε χρόνο [Παραδείγματα]
Το μέγιστο ποσό επιστροφής για την κύρια κατοικία ανέρχεται σε 800 ευρώ επαυξανόμενο κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του ενοικιαστή

Νέο μπλόκο της Δικαιοσύνης στα μπόνους δόμησης - Φρένο και στις σοφίτες
Στον «πάγο» μπαίνουν οι σοφίτες στο πλαίσιο των μπόνους δόμησης - Κρίθηκε ως αντισυνταγματική η μη προσμέτρησή τους στον συντελεστή δόμησης μιας οικοδομής

Δεν έπιασαν ταβάνι ακόμη οι τιμές ακινήτων - Πόσο αυξήθηκαν το α' τρίμηνο
Οι υποψήφιοι αγοραστές και ενοικιαστές ακινήτων βρίσκονται σε απόγνωση λόγω της εκτόξευσης των τιμών ακινήτων – Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές ανά περιοχή

Ο πολεοδομικός σχεδιασμός βουλιάζει σε «μαύρες τρύπες»-Ποιες ρυθμίσεις εξετάζονται
Σωρεία προβλημάτων κατά την εκπόνηση των δασικών χαρτών σε εκατοντάδες οικισμούς παραμένουν εμπόδιο στη χωρική ανάπτυξη της χώρας
![Ακίνητα: Ποιοι παράγοντες ανεβάζουν τις τιμές – Οι πιο ακριβές περιοχές στην Αττική [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/akinita-600x384.jpg)
Οι 10 εστίες που πυροδοτούν τις τιμές στα ακίνητα - Οι πιο ακριβές περιοχές [γραφήματα]
Τι αναφέρει μελέτη της Alpha Bank για τα ακίνητα και τις προοπτικές της αγοράς