
Με βαριά πρόστιμα κινδυνεύουν οι «απείθαρχοι» παραγωγοί «πράσινης» ενέργειας, οι οποίοι αρνούνται να υπακούσουν στις εντολές των Διαχειριστών του συστήματος μεταφοράς και του δικτύου διανομής ρεύματος (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ) για περικοπές ενέργειας.
Ο «κόφτης» στις ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) χρόνο με τον χρόνο μεγαλώνει όσο αυξάνεται η δυναμική διείσδυσης της «πράσινης» ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα, η οποία συνοδεύεται από πολλές προκλήσεις.
Η έκτακτη σύσκεψη για τις περικοπές στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Ειδικά κάθε άνοιξη και φθινόπωρο, δηλαδή κατά τις χρονικές περιόδους υπερπαραγωγής ρεύματος από φωτοβολταϊκά και αιολικά και χαμηλής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, οι Διαχειριστές είναι αναγκασμένοι να προχωρούν σε περικοπές για λόγους ασφάλειας του ηλεκτρικού συστήματος και για την αποφυγή μπλακ άουτ.
Έτσι, σε έκτακτη σύσκεψη που συγκλήθηκε χθες στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) παρουσία της πολιτικής ηγεσίας αλλά και ανώτατων στελεχών της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ και εκπροσώπων των Φορέων Σωρευτικής Εκπροσώπησης ΑΠΕ (ΦοΣΕ), συζητήθηκε η νέα μεθοδολογία περικοπών που πρότεινε ο Ρυθμιστής της ενεργειακής αγοράς.
Τα βαριά πρόστιμα στους «απείθαρχους» παραγωγούς ΑΠΕ
Στο επίκεντρο βρέθηκε η επιβολή «πέναλτι» για όσους παραγωγούς ΑΠΕ ειδοποιηθούν προκειμένου να μηδενίσουν την παραγωγή των σταθμών του και δεν το πράξουν.
Ειδικότερα, εάν δεν πειθαρχήσουν στην εντολή – η οποία θα δίδεται από τον ΑΔΜΗΕ στον ΔΕΔΔΗΕ και από αυτόν στους ΦοΣΕ, οι οποίοι πρέπει να ενημερώνουν τους παραγωγούς που εκπροσωπούν – τότε θα τους επιβάλλεται «ποινή» 500 ευρώ για κάθε παραγόμενη μεγαβατώρα (MWh) που δεν περικόπτουν, ενώ κάθε φορά που θα υποτροπιάζουν το πρόστιμο θα αυξάνεται με όριο τα 1.500 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Τα κονδύλια, όπως αποφασίστηκε στη χθεσινή σύσκεψη, θα «εμπλουτίζουν» τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), ο οποίος διαφορετικά αναμένεται ότι θα κλείσει τη φετινή χρονιά με μια «τρύπα» 88,7 εκατ. ευρώ. Για τις συγκεκριμένες αλλαγές, που αφορούν και την κλιμακωτή αύξηση της ποινής για τους ανυπάκουους παραγωγούς ΑΠΕ, θα προωθηθεί άμεσα νομοθετική ρύθμιση και δεν θα περιληφθεί απευθείας στη μεθοδολογία της ΡΑΑΕΥ, προκειμένου η διαδικασία να είναι νομικά στέρεα και να μην υπάρχει κίνδυνος για προσφυγές.
Η ευθύνη των ΦΟΣΕ
Επίσης, στη σύσκεψη συζητήθηκε και το ζήτημα της ευθύνης των ΦΟΣΕ. Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν οι φορείς εκπροσώπησης των ΑΠΕ δεν μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη για την εφαρμογή των περιορισμών έγχυσης των σταθμών ΑΠΕ, όπως προτείνεται στο ερανιστικό νομοσχέδιο του οποίου η διαβούλευση μόλις ολοκληρώθηκε, καθώς η ευθύνη ανήκει στους Διαχειριστές.
Στόχος είναι, οι διαδικασίες να «τρέξουν» άμεσα (ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας και στη συνέχεια η έκδοση της σχετικής απόφασης από τη ΡΑΑΕΥ) ώστε οι ποινές να ισχύσουν και την περίοδο του ερχόμενου Πάσχα (ειδικά κατά το τετραήμερο 18-21 Απριλίου), περίοδος που λόγω της μεγάλης εκδρομικής εξόδου από τα αστικά κέντρα η ενεργειακή ζήτηση αναμένεται ότι θα είναι ιδιαιτέρως χαμηλή ενώ η παραγωγή των ΑΠΕ υψηλή. Παράλληλα, θα περιοριστούν και οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς φέτος το Ορθόδοξο Πάσχα συμπίπτει με των Καθολικών, με τη ζήτηση να αναμένεται μειωμένη και στις γειτονικές χώρες.
Το «μαχαίρι» στην παραγωγή ΑΠΕ
Άρα η μοναδική λύση είναι να μπει «μαχαίρι» στην παραγωγή των ΑΠΕ. Και εάν δεν επαρκέσει το …ψαλίδι στα έργα στα οποία έχουν εγκατασταθεί τα κατάλληλα μόντεμ και έτσι οι Διαχειριστές τα «βλέπουν» και μπορούν να εφαρμόσουν περικοπές (κυρίως τα έργα που είναι συνδεδεμένα στον ΑΔΜΗΕ και λίγα στον ΔΕΔΔΗΕ) τότε αναγκαστικά θα πρέπει να δοθεί εντολή στους ΦοΣΕ να ενημερώσουν τους παραγωγούς τους ώστε να θέσουν εκτός λειτουργίας τα έργα τους.
Εάν αυτοί δεν κινητοποιηθούν θα έρθουν αντιμέτωποι με τα βαριά πρόστιμα, ενώ ο ΔΕΔΔΗΕ θα αναγκαστεί να θέσει εκτός λειτουργίας ολόκληρες γραμμές μέσης τάσης στις οποίες εκτός από μονάδες ΑΠΕ βρίσκονται συνδεμένοι και καταναλωτές (βιοτεχνίες, βιομηχανίες κ.ά.) ώστε να μην υπάρξουν μπλακάουτ.


Latest News

Πώς ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους τα αιολικά πάρκα - Τι αναφέρει η ΔΕΗ
H ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο Repowering Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αντικαθιστώντας παλιές ανεμογεννήτριες που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους με νέες

Το ΣτΕ ακυρώνει μεγάλη επένδυση φωτοβολταϊκών σε περιοχή Natura
Για αδειοδότηση έργων ΑΠΕ εντός ή κοντά σε Natura το ΥΠΕΝ δεν μπορεί να αγνοεί αρνητικές γνωμοδοτήσεις φορέων διαχείρισης λέει το ΣτΕ.

Περιβάλλον: Τα κοράλια απειλούνται με εξαφάνιση
Το 84% των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου επλήγη από το χειρότερο συμβάν λεύκανσης που έχει καταγραφεί

Συνεργασία ΕΤΕπ-Υπερταμείου για τα ελληνικά λιμάνια και την Κλιματική Αλλαγή
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Ημέρα της Γης: Η ΔΕΗ επενδύει στην καθαρή ενέργεια για βιώσιμη ανάπτυξη
Τι περιλαμβάνουν οι δεσμέυσεις του ομίλου ΔΕΗ για μείωση των άμεσων εκπομπών CO2

LG: Αποσύρεται απο επένδυση για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων
Η LG Energy Solution σε ανακοίνωσή της διευκρίνισε ότι λόγω «των συνθηκών της αγοράς και του επενδυτικού περιβάλλοντος, συμφωνήσαμε να αποσυρθούμε επίσημα από το έργο Indonesia GP (Grand Package)»

Η περιφρόνηση του Τραμπ στην πράσινη ενέργεια ακυρώνει επενδύσεις 8 δισ.
Πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ αναστέλλουν μαζικά επενδυτικά projects στον κλάδο

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία