
«Ημέρα Απελευθέρωσης»… έτσι έχει χαρακτηρίσει ο Ντόναλντ Τραμπ την 2α Απριλίου, κατά την οποία αναμένεται να αποκαλύψει τους λεγόμενους αμοιβαίους δασμούς, που θεωρεί ως αντίποινα για δασμούς και άλλα εμπόδια από χώρες, συμπεριλαμβανομένων των μακροχρόνιων συμμάχων των ΗΠΑ.
Αμερικανοί αξιωματούχοι τονίζουν στο Bloomberg ότι το επερχόμενο κύμα μέτρων θα είναι πιο στοχευμένο από το δασμολογικό μπαράζ, για το οποίο έχει καιρούς έχει απειλήσει.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι θα ανακοινώσει εκτεταμένους αμοιβαίους δασμούς σε έθνη ή μπλοκ, αλλά πρόκειται να αποκλείσει μερικούς ενώ κυβέρνηση δεν σχεδιάζει ξεχωριστούς δασμούς για συγκεκριμένους κλάδους. Ωστόσο, επιδιώκοντας άμεσο αντίκτυπο με τους δασμούς του, αυτοί θα έχουν τεθούν σε ισχύ αμέσως.
Και τα μέτρα είναι πιθανό να επιδεινώσουν περαιτέρω τους δεσμούς με τα συμμαχικά έθνη και να προκαλέσουν τουλάχιστον κάποια αντίποινα, απειλώντας μια σπειροειδή κλιμάκωση. Μόνο σε χώρες που δεν έχουν δασμούς στις ΗΠΑ και με τις οποίες οι ΗΠΑ έχουν εμπορικό πλεόνασμα, δεν θα επιβληθούν δασμοί στο πλαίσιο του αμοιβαίου σχεδίου, δήλωσε αξιωματούχος.
Όπως συμβαίνει με πολλές διαδικασίες πολιτικής υπό τον Τραμπ, η κατάσταση παραμένει ρευστή και καμία απόφαση δεν είναι οριστική μέχρι να την ανακοινώσει ο πρόεδρος. Ένας συνεργάτης την περασμένη εβδομάδα αναφέρθηκε επανειλημμένα σε εσωτερικές «διαπραγματεύσεις» σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής του δασμολογικού προγράμματος – και μερικά από τα πιο τακτικά επιθετικά μηνύματα προέρχονται από τον ίδιο τον Τραμπ, υπογραμμίζοντας το δηλωμένο ενδιαφέρον του για απότομη αύξηση των φόρων εισαγωγής ως ροή εσόδων.
«Ημέρα Απελευθέρωσης»
«Η 2α Απριλίου θα είναι η ημέρα της απελευθέρωσης για την Αμερική. Μας έχουν εξαπατήσει κάθε χώρα στον κόσμο, φίλος και εχθρός», δήλωσε ο Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο την Παρασκευή. Θα απέφερε «δεκάδες δισεκατομμύρια», πρόσθεσε, ενώ ένας άλλος συνεργάτης είπε πρόσφατα ότι οι δασμοί θα μπορούσαν να αποφέρουν τρισεκατομμύρια δολάρια σε μια δεκαετία.
Οι αξιωματούχοι Τραμπ αναγνώρισαν δημοσίως τις τελευταίες ημέρες ότι ο κατάλογος των χωρών-στόχων μπορεί να μην είναι καθολικός και ότι άλλοι υφιστάμενοι δασμοί, όπως στον χάλυβα, μπορεί να μην είναι απαραίτητα σωρευτικοί, γεγονός που θα μείωνε σημαντικά το πλήγμα των δασμών σε αυτούς τους τομείς. Αυτό περιλαμβάνει σχόλια από τον ίδιο τον Τραμπ, ο οποίος επικεντρώνει όλο και περισσότερο τις παρατηρήσεις του στα αμοιβαία μέτρα.
Είναι ήδη μια υποχώρηση από τα αρχικά σχέδιά του για έναν παγκόσμιο γενικό δασμό σε σταθερό επιτόκιο, το οποίο αργότερα μετατράπηκε στην «αμοιβαία» πρότασή του που θα ενσωματώνει δασμούς και μη δασμολογικούς φραγμούς. Δεν είναι σαφές ποιες χώρες θα συμπεριλάβει ο Τραμπ στην πιο στοχευμένη προσέγγισή του. Ανέφερε την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Μεξικό, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, τον Καναδά, την Ινδία και την Κίνα ως κακοποιούς του εμπορίου όταν συζητούσε το θέμα, δήλωσε αξιωματούχος.
Αν και πιο περιορισμένο σε εύρος, το σχέδιο του Τραμπ εξακολουθεί να είναι πιο ευρύ από ό,τι στην πρώτη του θητεία και θα δοκιμάσει την όρεξη των αγορών για αβεβαιότητα και μια σειρά από φόρους εισαγωγής.
«Θα υπάρξουν μεγάλοι δασμοί που θα τεθούν σε ισχύ και ο πρόεδρος θα τους ανακοινώσει ο ίδιος», δήλωσε την Πέμπτη η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Karoline Leavitt.
Υπερεκτίμηση αγορών
Ο Κέβιν Χάσετ, διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου του Τραμπ, δήλωσε ότι οι αγορές υπερεκτιμούν το πεδίο εφαρμογής.
«Ένα από τα πράγματα που βλέπουμε από τις αγορές είναι ότι περιμένουν ότι θα είναι αυτοί οι πραγματικά μεγάλοι δασμοί σε κάθε χώρα», είπε στο Fox Business.
«Νομίζω ότι οι αγορές πρέπει να αλλάξουν τις προσδοκίες τους, γιατί δεν είναι όλοι αυτοί που μας εξαπατούν στο εμπόριο, είναι μόνο μερικές χώρες και αυτές οι χώρες θα δουν ορισμένους δασμούς».
«Dirty 15»
Ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι δασμοί χάλυβα και αλουμινίου ενδέχεται να μην επιβαρύνουν απαραίτητα τα επιτόκια ανά χώρα. «Θα έχω καλύτερη αίσθηση καθώς πλησιάζουμε στις 2 Απριλίου», είπε στο Fox Business την περασμένη εβδομάδα.
Στην ίδια συνέντευξη, είπε ότι είναι περίπου το 15% των χωρών που είναι οι χειρότεροι παραβάτες.
«Είναι το 15% των χωρών, αλλά είναι ένα τεράστιο ποσό του όγκου των συναλλαγών μας», είπε, αναφερόμενος σε αυτό ως το «Dirty 15» (Βρώμικο 15) σηματοδοτώντας ότι είναι ο στόχος.
Ο Τραμπ βλέπει τους δασμούς ως βασικό εργαλείο τόσο για να κατευθύνει νέες επενδύσεις στις ΗΠΑ όσο και για να αξιοποιήσει νέες πηγές εσόδων, τις οποίες ελπίζει να αντισταθμίσει τις φορολογικές περικοπές που εξετάζουν οι Ρεπουμπλικάνοι.


Latest News

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα