
Η Ιταλία δεν προτίθεται προς το παρόν να χρησιμοποιήσει τα δημοσιονομικά περιθώρια που της επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες, δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Οικονομίας της χώρας Τζιανκάρλο Τζορτζέτι, παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ για την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να επιτραπεί στα κράτη μέλη να αυξάνουν τις αμυντικές δαπάνες κατά 1,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κάθε χρόνο για τέσσερα χρόνια, χωρίς πειθαρχικά μέτρα που συνήθως τίθενται σε εφαρμογή όταν το δημόσιο έλλειμμα ξεπερνάει το 3% του ΑΕΠ, σημειώνει το Reuters.
Η υπερχρεωμένη Ιταλία στοχεύει να τηρήσει τη δέσμευσή της να αυξήσει τον εγχώριο αμυντικό προϋπολογισμό της σε τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ από περίπου 1,5% το 2024 χωρίς αυτό το περιθώριο, δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομίας μιλώντας στους δημοσιογράφους στο τέλος της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαικής Ενωσης στη Βαρσοβία. «Ο στόχος δεν είναι να ενεργοποιηθεί η εθνική ρήτρα διαφυγής», δήλωσε.
Η Επιτροπή ζήτησε από τα κράτη μέλη να αποφασίσουν έως τον Απρίλιο αν θα υποβάλουν αίτηση για το επιτρεπόμενο δημοσιονομικό περιθώριο, αλλά ο Τζ. Τζορτζέτι δήλωσε ότι θα ήταν καλύτερα να περιμένουν το τέλος της επικείμενης συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο πριν λάβουν οποιαδήποτε απόφαση.
«Χρειάζεται κάποιος χρόνος για να έχουμε συντονισμένες αποφάσεις, καθώς οι ιδέες που βρίσκονται στο τραπέζι είναι αρκετά διαφορετικές από αυτή την άποψη», πρόσθεσε.
Δημόσιο χρέος
Την Τετάρτη, η Ιταλία δεσμεύτηκε να διατηρήσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα υπό έλεγχο και να το επαναφέρει κάτω από το ανώτατο όριο του 3% το 2026, ακόμη και όταν μείωσε τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη φέτος και του χρόνου, εν μέσω αβεβαιότητας λόγω των εμπορικών δασμών των ΗΠΑ.
Ωστόσο, η Ρώμη δήλωσε ότι το δημόσιο χρέος -το δεύτερο υψηλότερο στην ευρωζώνη μετά την Ελλάδα- αναμένεται να αυξηθεί από το 135,3% του ΑΕΠ πέρυσι στο 137,6% το 2026, πριν μειωθεί οριακά το επόμενο έτος.
Για να επιτύχει μια γρήγορη αύξηση των δαπανών για την ασφάλεια, η Ιταλία εξετάζει το ενδεχόμενο να συμπεριλάβει τα χρήματα που δαπανώνται τόσο για στρατιωτικές όσο και για πολιτικές τεχνολογίες και τις συντάξεις που καταβάλλονται στους συνταξιούχους στρατιώτες στον εγχώριο αμυντικό προϋπολογισμό της, ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών στο έγγραφο των δημόσιων οικονομικών που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα.


Latest News

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

H μεγάλη αντεπίθεση της Volkswagen στην Κίνα
Τρία καινούργια μοντέλα σχεδιασμένα ειδικά για την κινεζική αγορά παρουσίασε η γερμανική εταιρεία στη Σανγκάη

Η Nestle παγώνει τις τιμές για να μη χάσει καταναλωτές
Οι δασμοί πυροδοτούν σενάρια ύφεσης και πτώσης της κατανάλωσης - Σε άνοδο τα προϊόντα private label
![Φιλίπ Λέιν [ΕΚΤ]: Οι δασμοί Τραμπ είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/lane-ecb-600x432.jpg)
Λέιν: Οι δασμοί είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη
Ο Φιλίπ Λέιν εμφανίστηκε αισιόδοξος - Τι ανακοίνωσε για τα επιτόκια

Μπέιλι: Επικεντρωνόμαστε στο σοκ της ανάπτυξης – Τι είπε για δασμούς και ύφεση
Η Τράπεζα της Αγγλίας θα εξετάσει τις επιπτώσεις από τους δασμούς στην ανάπτυξη και στον πληθωρισμό

Αύξηση των εξαγωγών αλκοολούχων ποτών απο τις ΗΠΑ το 2024
Oι εξαγωγές ουίσκι απο τις ΗΠΑ στην ΕΕ αυξήθηκαν σχεδόν κατά 60% σε 699 εκατ. δολάρια , μεταξύ 2022 και 2024, από 439 εκατ. δολάρια το 2021