Στο ίδιο μοτίβο για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς αμύνεται στις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών που εξακολουθούν όμως να είναι ήπιες και λελογισμένες, δίχως να απειλούν τα κεκτημένα.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,04% στις 1.790,23 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 37,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 7,4 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,03% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 4.439,21 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός απώλειες 0,02% στις 1.723,22 μονάδες.
Συντήρηση σε πολυετή υψηλά
Με τα κέρδη του από την αρχή του έτους να υπερβαίνουν το 20%, ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ συντηρεί τα υψηλά 15-ετίας, με αρκετές εισηγμένες να καταγράφουν ιστορικά υψηλά. Μάλιστα, ο Πέτρος Στεριώτης, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών, ερμηνεύει αυτήν την επίδοση ως επιβράβευση της υψηλής κερδοφορίας και της εμπιστοσύνης που έχουν κερδίσει με το σπαθί τους εντός των θεσμικών επενδυτικών κύκλων.
Κατά τον ίδιο, τα αποτελέσματα χρήσης 2024 και αυτά του 1ου φετινού τριμήνου είναι άριστα, με το νερό να έχει μπει στο αυλάκι για το υπόλοιπο και του φετινού έτους. Θεμελιωδώς, η πλειοψηφία των ελληνικών εισηγμένων κάνει τη δουλειά της σωστά.
Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να υπάρξουν εξωγενείς, θετικοί ή αρνητικοί, παράγοντες που θα διαδραματίσουν και πάλι σημαίνοντα ρόλο στην γενικότερη χρηματιστηριακή ψυχολογία και συνεπώς στις αποτιμήσεις εισηγμένων παγιωμένα υψηλής κερδοφορίας και πωλήσεων.
Έχοντας αφήσει πλέον στο παρελθόν το δασμολογικό sell-off που έφερε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του πλανητάρχη, πλέον, εν μέσω ευνοϊκού κλίματος ανά τον «χρηματιστηριακό πλανήτη», το momentum του ΓΔ δείχνει πορεία προς το επόμενο ορόσημο, τις 1.800 μονάδες, αν και δεν απουσιάζουν τα «φαινόμενα υπερθέρμανσης» και ενώ παρατηρούμε κάποιες τάσεις… υπερβολικής βιασύνης ή και πλεονεξίας σε γνώριμα τμήματα του ταμπλό και των ενεργών κωδικών.
Με αυτά και με αυτά οι επόμενες αναβαθμίσεις ελληνικού αξιόχρεου, ΧΑ και τιμών-στόχων μοιάζουν πια θέμα χρόνου. Προσοχή όμως και πάλι σε όσους δεν τα πηγαίνουν πολύ καλά με το timing και ατυχώς «μπαίνουν» μετά από μεγάλα ράλι και ενώ σπουδαία γεγονότα έχουν προεξοφληθεί σε μεγάλο βαθμό, ενώ «βγαίνουν» με καθυστέρηση στα sell-off, όταν πια «δεν πάει άλλο». Σε αυτά τα πλαίσια, «κλειδί» παραμένει τόσο η διαχείριση του ρίσκου όσο και αυτή του υπερβολικού ενθουσιασμού, με τον ΓΔ αισίως στον 6ο συναπτό χρόνο ανόδου, κατά τον κ. Στεριώτη.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, Metlen και Σαράντης σημειώνουν απώλειες λίγο πάνω από 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΕΛΧΑ, Helleniq Energy, Aktor, Aegean, Εθνική, Λάμδα, Eurobank, Motor Oil, ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΤΕ, Βιοχάλκο και Jumbo.
Στον αντίποδα, θετικά κινούνται οι Coca Cola, Alpha Bank, ΕΥΔΑΠ, ΔΑΑ, Τιτάν, Cenergy, ΟΠΑΠ, Πειραιώς και Optima Bank, αλλά καμία δεν κινείται με κέρδη άνω του 1%.