Πρόσθετα σενάρια για την οικονομία της ευρωζώνης μαζί με τις τριμηνιαίες προβλέψεις του επόμενου μήνα, θα δημοσιεύσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε μια προσπάθεια να αποτυπώσει τις πιθανές επιπτώσεις της τρέχουσας εμπορικής αναταραχής, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο Φίλιπ Λέιν .
Σε δηλώσεις του, σε συνέδριο που διοργάνωσε η αμερικανική Federal Reserve, ο Ιρλανδός αξιωματούχος δήλωσε ότι ένα τέτοιο βήμα δικαιολογείται σε ορισμένες περιπτώσεις, αναφέροντας ως παραδείγματα την πανδημία και την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Βραχυπρόθεσμα, η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα σχετικά με τις δασμολογικές πολιτικές των ΗΠΑ σημαίνει ότι εναλλακτικά σενάρια θα συμπεριληφθούν επίσης στην άσκηση μακροοικονομικών προβολών του Ιουνίου», δήλωσε ο Λέιν την Παρασκευή στην Ουάσινγκτον.
Οι παρατηρήσεις έρχονται με τους επενδυτές να είναι σχεδόν βέβαιοι ότι η ΕΚΤ θα μειώσει το κόστος δανεισμού για όγδοη φορά τον Ιούνιο, καθώς ο πληθωρισμός επιστρέφει προς τον στόχο του 2%. Παρά την επιτάχυνση της ανάπτυξης στις αρχές του έτους, η οικονομία αποτελεί επίσης πηγή ανησυχίας, καθώς η αβεβαιότητα σχετικά με τα σχέδια του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δημιουργεί αντίξοες συνθήκες για τις επενδύσεις και την κατανάλωση.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη κρατήθηκε απροσδόκητα τον Απρίλιο
Αβεβαιότητα
Καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπαθούν να χαράξουν μια πορεία μέσα σε αυτό που όλοι θεωρούν εξαιρετικά υψηλή αβεβαιότητα, ο επικεφαλής της ιρλανδικής κεντρικής τράπεζας Γκάμπριελ Μακλάουφ προσέφερε αυτή την εβδομάδα τρία σενάρια για την Ευρώπη – από μια βραχύβια απειλή δασμών έως διαρκείς εντάσεις που επηρεάζουν άλλους μεγάλους εμπορικούς εταίρους όπως η Κίνα.
Τα σχόλια του Λέιν σχετικά με τον καλύτερο τρόπο επικοινωνίας της νομισματικής πολιτικής περιλάμβαναν μια συζήτηση για το κατά πόσον θα ήταν σκόπιμο να εισαχθεί μια εκδοχή του λεγόμενου dot plot της Fed, το οποίο περιλαμβάνει τις ανώνυμες υποβολές των διοικητών για τις προσδοκίες τους σχετικά με το κόστος δανεισμού στο μέλλον.
Ο Φίλιπ Λέιν μαζι με ‘αλλους αξιωματούχους της ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Bundesbank Γιοακίμ Νάγκελ, στην απόρριψη της ιδέας αυτής.
«Μια τέτοια άσκηση θα δημιουργούσε αδικαιολόγητες προσδοκίες σχετικά με τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων», δήλωσε. «Διαδικαστικά, η δημοσίευση μιας υπό όρους πορείας των επιτοκίων θα ήταν επίσης άβολη στο πλαίσιο μιας άσκησης προβολών υπό την ηγεσία του προσωπικού που βασίζεται στην πορεία των επιτοκίων της αγοράς».