Ενώ οι τρέχουσες οικονομικές προοπτικές μπορεί να εγείρουν ορισμένες βάσιμες ανησυχίες σχετικά με την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, αυτοί οι φόβοι δεν θα είναι αρκετοί για να εκτοπίσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη θέση τους ως η οικονομική δύναμη του κόσμου, θεωρεί ο επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της JPMorgan για τις ΗΠΑ Τζέικομπ Μανουκιάν.
Νωρίτερα φέτος, οι επενδυτές μπορεί να μπήκαν στον πειρασμό να μεταφέρουν τα χρήματά τους εκτός ΗΠΑ ενόψει της αστάθειας της αγοράς που προκύπτει από την δασμολογική πολιτική και ερωτήματα σχετικά με τα οικονομικά θεμελιώδη μεγέθη – κυρίως το ομοσπονδιακό και κυβερνητικό χρέος.
Οι επενδυτές μπορεί να αναζητούσαν ασφαλή καταφύγια – σε χρυσό ή ίσως ακόμη και στο ευρώ ή το γιεν – μόνο και μόνο για να δουν λίγους μήνες αργότερα τις αγορές να διορθώνονται με τον S&P 500 να καταγράφει άνοδο 7% για το έτος μέχρι σήμερα.
Οι ανησυχίες ότι οι ΗΠΑ μπορεί να χάσουν την ηγετική τους θέση στην οικονομική σκηνή μπορούν σε μεγάλο βαθμό να απορριφθούν, είπε ο Μανουκιάν στο Fortune σε μια αποκλειστική συνέντευξη αυτή την εβδομάδα.
Στο αποκορύφωμα αυτού που αποκαλεί «δασμολογικό ξέσπασμα» ή «δασμολογικό πανικό», είπε ότι υπήρχαν πολλές φωνές που δεν τους άρεσε η «κατεύθυνση πορείας» στις ΗΠΑ. Η ανησυχία τους ήταν ότι ένα αυξανόμενο έλλειμμα, οι μη φιλικοί προς τις επιχειρήσεις δασμοί και η χαοτική χάραξη πολιτικής δημιούργησαν ένα δύσκολο περιβάλλον για τις επιχειρήσεις.
Η άποψη αυτών των απαισιόδοξων ήταν ότι είχαν γίνει υπερβολικά εξαρτημένες από τα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία τα τελευταία χρόνια και έπρεπε να αναπροσαρμοστούν – κάλεσαν τους επενδυτές να πουλήσουν την Αμερική.
Γιατί διαφωνεί με τον δασμολογικό πανικό
«Διαφωνούμε πλήρως με αυτή την άποψη», δήλωσε ο Μανουκιάν. «Υπάρχουν κυκλικοί λόγοι για να πιστεύουμε ότι το δολάριο ΗΠΑ μπορεί να συνεχίσει να υποτιμάται έναντι των μεγάλων εμπορικών εταίρων, αλλά διαφωνούμε πλήρως με την ιδέα ότι οι ΗΠΑ χάνουν με κάποιο τρόπο τη θέση τους ως κέντρο του χρηματοοικονομικού σύμπαντος.
«Σε όλη την ιστορία υπήρξαν περίοδοι όπου το σύστημα των ΗΠΑ – θα το ορίσω ως αυτή την ευθυγράμμιση θεσμών, νόμου, πολιτισμού και κύκλου καινοτομίας – για την προώθηση των αποδόσεων της κεφαλαιαγοράς και την προστασία των μετόχων έχει δοκιμαστεί συνεχώς. Με την πάροδο του χρόνου εξελίσσεται, σκληραίνει και γίνεται ισχυρότερο.
«Αυτό είναι πολύ διαφορετικό από το είδος του συστήματος, των θεσμικών αποφάσεων, των πολιτικών αποφάσεων και του πολιτισμικού DNA που υπάρχει σε άλλα μέρη του κόσμου».
Συνέχισε: «Είτε ανησυχείτε για το τι κάνει ο τωρινός Λευκός Οίκος είτε για μια επιστροφή στον επόμενο εκλογικό κύκλο στο αντίθετο άκρο του πολιτικού φάσματος, υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο μπορούμε να νιώθουμε άνετα να λέμε στους πελάτες μας ότι η πολιτική δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία για τις αποδόσεις της αγοράς, και αυτό οφείλεται σε αυτό που είναι βαθύτερο από τους φευγαλέους εκλογικούς κύκλους».
Αυτή είναι επίσης η λογική που μοιράζεται ο Μανουκιάν με πελάτες που ρωτούν καθημερινά για το εθνικό χρέος των 36,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της Αμερικής – το οποίο τίθεται σε μεγαλύτερη εστίαση λόγω φόβων ότι το «Ένα Μεγάλο Όμορφο Νομοσχέδιο» του Προέδρου Τραμπ μπορεί να το ανεβάσει ακόμη περισσότερο. Είναι μια ιδέα που προωθείται ακόμη και από τον πρώην επικεφαλής του Υπουργείου Αποδοτικότητας της Κυβέρνησης (DOGE) Ίλον Μασκ, ο οποίος είπε ότι το νομοσχέδιο θα ανέτρεπε όλο το έργο αποτελεσματικότητας που είχε αναλάβει στον Λευκό Οίκο.
Ο Μανουκιάν είπε: «Πιθανώς κάθε πελάτης με τον οποίο μιλάω ρωτάει για το ομοσπονδιακό χρέος και το έλλειμμα. Είναι κάτι που όλοι σκέφτονται, αλλά… αν βλέπετε τις ΗΠΑ σαν έναν ασφαλιστή πιστώσεων, αυτό είναι που πρέπει να κάνετε όταν συμμετέχετε στις αγορές ομολόγων: Είναι η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, έχει τον πιο ζωντανό κύκλο καινοτομίας σε σχέση με άλλες χώρες του ΟΟΣΑ, έχει αρκετά χαμηλές φορολογικές εισπράξεις ως ποσοστό του ΑΕΠ, είναι το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, το μερίδιό της στο εξωτερικό χρέος είναι σχετικά χαμηλό και δανείζεται στο δικό της νόμισμα».
Το ερώτημα της Fed
Ο Μανουκιάν δεν είναι μόνος στην αισιοδοξία του για τη συνεχιζόμενη ανοδική πορεία στην αγορά. Η Goldman Sachs βλέπει τον S&P 500 να πλησιάζει τις 7.000 το επόμενο έτος, σημειώνοντας αύξηση 11% με βάση τις προσδοκίες για ομαλοποιημένο επιτόκιο της Fed.
Ενώ οι αγορές γενικά τιμολογούν σε περικοπές από το τρέχον επιτόκιο 4,25 σε 4,5%, ο Πρόεδρος Τραμπ είναι πεπεισμένος ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς πρέπει να προχωρήσει περισσότερο, πιο γρήγορα. Ο Τραμπ έχει μάλιστα προτείνει μείωση επιτοκίων κάτω από το 1%, που αντιπροσωπεύει μείωση άνω του 70%.
Ενώ οι αναλυτές είναι σε κάποιο βαθμό σίγουροι για μια μείωση, η ανάγκη για μια ανεξάρτητη τράπεζα είναι ένα από τα θεμελιώδη συστήματα που δίνουν στον Μανουκιάν τέτοια ελπίδα για το μέλλον της αμερικανικής οικονομικής μάρκας.
«Μέρος αυτού που θέλουν το Υπουργείο Οικονομικών και ο Λευκός Οίκος είναι… μια αναγέννηση του δανεισμού από τον ιδιωτικό τομέα και από τα νοικοκυριά, ώστε η κυβέρνηση να μην χρειάζεται να δανείζεται τόσα χρήματα για να δημιουργήσει οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε ο Μανουκιάν. «Για να το κάνουν αυτό, χρειάζονται χαμηλότερα μακροπρόθεσμα επιτόκια.
«Αυτό που υποστηρίζει η αγορά είναι ότι μια αξιόπιστη Fed που μπορεί να λειτουργεί ανεξάρτητα είναι κάτι πραγματικά καλό για το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού. Αλλά εκεί που συνδέεται με αυτή τη θέση που έχουμε, είναι ότι η Fed βρίσκεται στην καρδιά αυτού του θεσμικού επιχειρήματος [σχετικά με το τι] έχουν οι ΗΠΑ που είναι διαφορετικό από άλλα μέρη».
Πρόσθεσε ότι η πτώση και η αποχώρηση της Fed από την πολιτική μόδα στο παρελθόν έχει απλώς κάνει το επιχείρημα για την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών πιο ξεκάθαρο, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τον Πρόεδρο Νίξον και τον Άρθουρ Μπερνς.
«Αυτό που συνέβη είναι ότι η Fed εξελίχθηκε μετά από αυτό και έγινε ένας πολύ πιο ανεξάρτητος θεσμός που δεν ήταν τόσο υπόχρεος στον Λευκό Οίκο», πρόσθεσε ο Μανουκιάν. «Ακόμα και ο τρόπος με τον οποίο είναι δομημένο το διοικητικό συμβούλιο και ο τρόπος με τον οποίο οι θητείες του διοικητή δεν είναι συμβατές με τον πολιτικό κύκλο και το γεγονός ότι εξακολουθεί να έχει πρόεδρο αλλά ένα διοικητικό συμβούλιο όπου κάθε ψήφος μετράει.
«Αυτός είναι ένας άλλος τομέας όπου νομίζω ότι υπάρχει λίγο υπερβολική ανησυχία από την αγορά σχετικά με τη διάβρωση της θεσμικής αξιοπιστίας».