Χαμόγελα στο Παρίσι με τον πληθωρισμό στη Γαλλία να διαμορφώνεται το Δεκέμβριο σε επίπεδα κάτω του αναμενόμενου, γεγονός που εκτιμάται πως θα μειώσει και την πίεση που δέχεται η ΕΚΤ να αναλάβει δράση για την πάταξη των πληθωριστικών πιέσεων στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τη γαλλική στατιστική υπηρεσία, ο τιμάριθμος λιανικής διαμορφώθηκε στο 3,4% το Δεκέμβριο, λίγο κάτω από το 3,5% που ανέμεναν οι αναλυτές. Βεβαίως στα επίπεδα αυτά παραμένει στο υψηλότερο σημείο εδώ και μια δεκαετία, όμως το γεγονός ότι ο δείκτης δεν επιδεινώθηκε καλλιέργησε βάσιμες ελπίδες στη γαλλική αγορά πως ο πληθωρισμός «έπιασε» ταβάνι και θα αρχίσει πλέον σταδιακά με τη νέα χρονιά να υποχωρεί.

Τα στοιχεία υπονοούν πως έχουμε φτάσει κοντά στο ανώτατο σημείο του τωρινού πληθωριστικού κύκλου, σχολίασε χαρακτηριστικά ο Ανχέλ Ταλαβέρα, της Oxford Economics. Μάλιστα, επανέλαβε και ο ίδιος την εκτίμηση πως ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει σημαντικά από το δεύτερο μισό του 2022, αφού αφήσει πίσω του τις πιέσεις που δημιουργεί η μεγάλη αστάθεια στις ενεργειακές τιμές.

«Βλέπουμε σαφείς αποδείξεις πως οι δυνάμεις που ώθησαν το δείκτη υψηλότερα τους τελευταίους έξι μήνες σταδιακά καταλαγιάζουν» συμφώνησε και ο Κλάους Βίστεσεν της Pantheon Macroeconomics.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, εξάλλου, πως η εικόνα αυτή έρχεται να προστεθεί στο παζλ της πληθωριστικής εικόνας στην Ευρωζώνη, που λαμβάνει υπόψη της η ΕΚΤ. Τα στοιχεία για την Ευρωζώνη αναμένεται να δημοσιευτούν την ερχόμενη Παρασκευή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή