Σε υψηλό δεκαετίας ανέβασε τα επιτόκιά της η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας η οποία εμμένει στην πρόβλεψή της ότι χρειάζονται περισσότερες αυξήσεις για να μετριαστεί ο πληθωρισμός.

Η εν λόγω απόφαση εκτιμήθηκε ως ελαφρώς επιθετική από τις αγορές οι οποίες αναζητούσαν σημάδια παύσης στο άμεσο επόμενο διάστημα.

Διαβάστε επίσης – Πληθωρισμός και επιτόκια

Ολοκληρώνοντας την τελευταία συνεδρίασή της για φέτος σε σχέση με την πολιτική που θα ακολουθήσει, η Reserve Bank of Australia (RBA) αύξησε το βασικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,1%, την όγδοη αύξηση σε ισάριθμους μήνες, ενώ συνολικά οι αυξήσεις των επιτοκίων έχουν ανέλθει σε 300 μονάδες βάσης από τον περασμένο Μάιο.

Διαβάστε επίσης – Λαγκάρντ: «Θα αυξήσουµε κι άλλο τα επιτόκια»

Και οι 30 οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters περίμεναν ότι η RBA θα προχωρήσει σε μια ακόμη μέτρια άνοδο 25 μονάδων βάσης, την τρίτη στη σειρά μετά από μια διαδοχική αύξηση κατά μισή μονάδα.

Ο επικεφαλής της RBA, Φίλιπ Λόου, είπε ότι το διοικητικό συμβούλιο αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια κατά την επόμενη περίοδο, αν και πρόσθεσε ότι δεν βρίσκεται σε μια προκαθορισμένη πορεία.

Από τι θα καθοριστούν οι μελλοντικές αυξήσεις

«Το μέγεθος και ο χρόνος των μελλοντικών αυξήσεων των επιτοκίων θα συνεχίσουν να καθορίζονται από τα εισερχόμενα δεδομένα και την αξιολόγηση του διοικητικού συμβουλίου για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό και την αγορά εργασίας», πρόσθεσε ο Λόου.

Ο επικεφαλής της τράπεζας CBA, Γκάρεθ Ερντ, ο οποίος προέβλεψε ότι οι αυξήσεις επιτοκίων θα σταματούσαν μετά τον Δεκέμβριο, άλλαξε την πρόβλεψή του για να προσθέσει άλλη μια άνοδο 25 μονάδων βάσης τον Φεβρουάριο, φτάνοντας τα επιτόκια στο ανώτατο όριο του 3,35%.

Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας θα έχει πλέον περιθώριο τουλάχιστον μέχρι τον Φεβρουάριο, όταν θα συνεδριάσει και πάλι, προκειμένου να αξιολογήσει τον αντίκτυπο του πιο επιθετικού κύκλου σύσφιξης των τελευταίων δεκαετιών.

Η τριμηνιαία έκθεση για τον πληθωρισμό, η οποία αναμένεται τον Ιανουάριο, προβλέπεται να παρουσιάσει τον πληθωρισμό σε καταναλωτικά αγαθά περίπου στο 8% στο τέταρτο τρίμηνο, σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κίνα: Επίσκεψη στην Ευρώπη πραγματοποιεί ο Σι Τζινπίνγκ
Διεθνή |

Τι κομίζει ο Σι στην Ευρώπη - Η επίσκεψη, τα «δώρα» και το γαλλικό κονιάκ

Επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια πραγματοποιεί ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κομίζοντας ένα σαφές μήνυμα: το Πεκίνο προσφέρει πολύ περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες για το μπλοκ από ό,τι θέλουν να παραδεχτούν οι ΗΠΑ. Ο Κινέζος ηγέτης θα ξεκινήσει το πενθήμερο ταξίδι του στη Γαλλία, τη Σερβία και την Ουγγαρία στις 5 […]