Η ρωσική βότκα δεν είναι για όλους. Σε δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στην Ολλανδία, δεν κατέστη δυνατόν να πουληθούν κρατικές μάρκες βότκας, καταφέροντας ένα ακόμα πλήγμα στους πρώην ιδιοκτήτες της Yukos Oil Co. που προσπαθούσαν να επιβάλουν μια δικαστική απόφαση ρεκόρ κατά του Κρεμλίνου.

Τα 18 εμπορικά σήματα, συμπεριλαμβανομένων των Stolichnaya και Moskovskaya, που καλύπτουν το Βέλγιο, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο δεν πουλήθηκαν στην τιμή των 200.000 ευρώ , σε μια δημοπρασία που προσέλκυσε μόνο δύο προσφορές.

Οι πρώην ιδιοκτήτες της Yukos είχαν σκοπό να χρησιμοποιήσουν τα έσοδα για να βοηθήσουν στην ανάκτηση μέρους της διαιτητικής απόφασης άνω των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων που κέρδισαν κατά της ρωσικής κυβέρνησης.

Παρά το γεγονός ότι δεν ήταν σε θέση να πουλήσει την GML, μια εταιρεία χαρτοφυλακίου των πρώην ιδιοκτητών, παρέμεινε αισιόδοξη. Η δημοπρασία ήταν ένα σημαντικό πρώτο βήμα μετά από 17 χρόνια δικαστικής διαμάχης και διαπίστωσε ότι η εταιρεία μπορεί να περάσει στη φάση επιβολής της νομοθεσίας, δήλωσε ο Tim Osborne, διευθύνων σύμβουλος της GML.

«Δεν είμαστε εδώ για να πετάξουμε απλώς περιουσιακά στοιχεία. Ψάχνουμε να συγκεντρώσουμε 57 δισεκατομμύρια δολάρια – 58 δισεκατομμύρια», είπε στους δημοσιογράφους μετά τη δημοπρασία.

Η υπόθεση

Η δημοπρασία αποτελεί μέρος μιας σειράς νομικών διαδικασιών που ξεκίνησε η GML από το 2005. Η Yukos εκκαθαρίστηκε για αναδρομικούς φόρους αφότου ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν άρχισε να περνά υπό κρατικό έλεγχο τη ρωσική πετρελαϊκή βιομηχανία το 2003. Ο διευθύνων σύμβουλος της Yukos Mikhail Khodorkovsky φυλακίστηκε, προκαλώντας διάλυση του εξαγωγέα πετρελαίου.

Το 2014, ένα ολλανδικό διαιτητικό δικαστήριο διέταξε τη Ρωσία να καταβάλει περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση στην GML. Το Κρεμλίνο αρνείται σταθερά να πληρώσει τη μεγαλύτερη διαιτητική απόφαση που έγινε ποτέ.

Το 2020 μέτοχοι του πλέον ανενεργού ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Yukos κατέσχεσαν περιουσιακά στοιχεία δύο γνωστών εμπορικών σημάτων βότκας που ελέγχονται από το ρωσικό κράτος με έδρα την Ολλανδία.

Η κατάσχεση των δικαιωμάτων εμπορικού σήματος της βότκας Stolichnaya και Moskovskaya μέσω ολλανδικού δικαστηρίου πραγματοποιήθηκε στις 7 Μαΐου.

Στην Ολλανδία κινήθηκαν νομικές διαδικασίες για αποζημίωση από τις θυγατρικές της GML, παλαιότερα γνωστές ως Group Menatep Ltd., οι οποίες κατείχαν περίπου το 70% των μετοχών της Yukos.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κίνα: Επίσκεψη στην Ευρώπη πραγματοποιεί ο Σι Τζινπίνγκ
Διεθνή |

Τι κομίζει ο Σι στην Ευρώπη - Η επίσκεψη, τα «δώρα» και το γαλλικό κονιάκ

Επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια πραγματοποιεί ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κομίζοντας ένα σαφές μήνυμα: το Πεκίνο προσφέρει πολύ περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες για το μπλοκ από ό,τι θέλουν να παραδεχτούν οι ΗΠΑ. Ο Κινέζος ηγέτης θα ξεκινήσει το πενθήμερο ταξίδι του στη Γαλλία, τη Σερβία και την Ουγγαρία στις 5 […]