Οι κεντρικοί τραπεζίτες που διαχειρίζονται τρισεκατομμύρια σε συναλλαγματικά αποθέματα «φορτώνουν» με χρυσό τα θησαυροφυλάκιά τους καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία, τους αναγκάζουν να επανεξετάσουν τις επενδυτικές τους στρατηγικές.

Σύμφωνα με έρευνα στην οποία συμμετείχαν 83 κεντρικές τράπεζες, οι οποίες διαχειρίζονται συνολικά 7 τρισ. ​δολάρια σε συναλλαγματικά περιουσιακά στοιχεία, περισσότεροι από τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων προβλέπουν περαιτέρω αύξηση των αποθεμάτων χρυσού το 2023.

Ο χρυσός καθίσταται πιο ελκυστικός σε περιόδους αστάθειας και η ζήτηση έχει εκτοξευθεί τον τελευταίο χρόνο. Τα στοιχεία του  Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού δείχνουν ότι η ποσότητα χρυσού που αγόρασαν οι κεντρικές τράπεζες αυξήθηκε κατά 152% σε ετήσια βάση το 2022 σε 1.136 τόνους.

Ρεκόρ αγοράς χρυσού από τις Κεντρικές Τράπεζες

Η έρευνα Τάσεων Διαχείρισης Αποθεματικών της HSBC που δημοσιεύτηκε από τις Εκδόσεις Central Banking αποκαλύπτει επίσης ότι οι περισσότεροι διαχειριστές αποθεματικών που συμμετείχαν θεωρούν τον γεωπολιτικό κίνδυνο ως μία από τις σημαντικότερες ανησυχίες τους, δεύτερη μόνο μετά τον υψηλό πληθωρισμό: περισσότερο από το 40% των ερωτηθέντων το ανέφερε ως έναν από τους κορυφαίους παράγοντες κινδύνου, σε σύγκριση με το 23% στην περσινή δημοσκόπηση.

Αλλαγή στρατηγικής

Περίπου το ένα τρίτο των ερωτηθέντων είχαν αλλάξει, ή σχεδίαζαν να αλλάξουν, τα περιουσιακά στοιχεία που αγοράζουν λόγω εντάσεων όπως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας.

Ο Βίκτορ Μέντεζ-Μπαρέιρα, συντάκτης της έρευνας, είπε ότι η πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιούργησε έναν «παράγοντα που πρέπει τώρα να υπολογίσουν οι διαχειριστές των εφεδρειών».

Η εισβολή οδήγησε τη δυτική συμμαχία των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ να επιβάλει εκτεταμένες οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας αξίας περίπου 300 δισ. δολαρίων. Τα αποθέματα χρυσού της κεντρικής τράπεζας δεν εμπίπτουν στο άμεσο πλαίσιο των κυρώσεων, καθώς είχαν αποθηκευτεί στη Ρωσία.

Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού δείχνουν ότι πολλές αγορές που έγιναν τον περασμένο χρόνο έγιναν από κεντρικές τράπεζες σε χώρες που δεν είναι ευθυγραμμισμένες με τη Δύση.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας αγόρασε 62 τόνους χρυσού τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2022, ανεβάζοντας τα συνολικά της αποθέματα σε χρυσό πάνω από τους 2.000 τόνους για πρώτη φορά. Τα επίσημα αποθέματα χρυσού της Τουρκίας αυξήθηκαν κατά 148 τόνους σε 542 τόνους το 2022. Τα κράτη της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας κατατάχθηκαν επίσης από το συμβούλιο ως «ενεργοί αγοραστές» χρυσού πέρυσι.

Ο John Reade, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, δήλωσε ότι οι κυρώσεις κατά της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας «προκάλεσαν πολλές μη δεσμευμένες κεντρικές τράπεζες να επανεξετάσουν πού πρέπει να διατηρούν τα διεθνή τους αποθέματα».

Οι λόγοι

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, υπάρχουν δύο βασικοί μοχλοί πίσω από την αγορά χρυσού από κεντρικές τράπεζες – η απόδοσή του σε περιόδους κρίσης και ο ρόλος του ως μακροπρόθεσμου αποθετηρίου αξίας.

Δεν προκαλεί έκπληξη τότε το γεγονός ότι σε ένα χρόνο που σημαδεύτηκε από τη γεωπολιτική αβεβαιότητα και τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, οι κεντρικές τράπεζες επέλεξαν να συνεχίσουν να προσθέτουν χρυσό στα ταμεία τους και με επιταχυνόμενο ρυθμό».

Ο παγκόσμιος επικεφαλής έρευνας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, Χουάν Κάρλος Αρτίγκας, δήλωσε στο Kitco News ότι οι μεγάλες αγορές υπογραμμίζουν το γεγονός ότι ο χρυσός παραμένει σημαντικό περιουσιακό στοιχείο στο παγκόσμιο νομισματικό σύστημα.

«Αν και ο χρυσός δεν υποστηρίζει πλέον νομίσματα, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται. Γιατί; Γιατί είναι πραγματικό πλεονέκτημα», είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή