Το ελληνικό ESA BIC είναι πλέον μια υπαρκτή πραγματικότητα, χάρις στη πρωτοβουλία που ανέλαβε και έφερε εις πέρας το Corallia του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά.

Αλλά, τι είναι το ελληνικό ESA BIC; Με απλά λόγια, μια ιδιαίτερη, λόγω αντικειμένου και μόνο, θερμοκοιτίδας για τη στήριξη startups που δραστηριοποιούνται στον τομέα του Διαστήματος- μια θερμοκοιτίδα που στηρίζεται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) στην Ελλάδα.

Η λειτουργία του ελληνικού ESA BIC είναι το αποτέλεσμα του προγραμματισμού της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Διαστημική Στρατηγική.

Αντικείμενο του ESA BIC Greece θα είναι η στήριξη ελληνικών startups που δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη λύσεων και υπηρεσιών για τον χώρο του Διαστήματος. Η θερμοκοιτίδα θα ενισχύει τη μεταφορά τεχνογνωσίας από τις εφαρμογές του Διαστήματος σε εφαρμογές της καθημερινότητας και θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη των startups και της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας.

Το Corallia του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά το οποίο ανέλαβε την λειτουργία του ESA BIC Greece κατόπιν ανοιχτής διαγωνιστικής διαδικασίας, θα συνεργάζεται στενά με την ESA για την υποστήριξη έως και 25 ελληνικών startups για 7 έτη με αντικείμενο σχετικό με τις τεχνολογίες του Διαστήματος.

Στο πλαίσιο των υποχρεώσεών του το Corallia αναλαμβάνει την υποχρέωση στέγασης των νεοφυών επιχειρήσεων και της παροχής τεχνικών και νομικών συμβουλών καθώς και οικονομικής στήριξης €50.000 ανά εταιρεία.

Στόχοι του ESA BIC Greece είναι:

  • Η δημιουργία και λειτουργία θερμοκοιτίδας η οποία θα φιλοξενήσει ελληνικές startups με αντικείμενο σχετικό με τις τεχνολογίες του Διαστήματος
  • Η ενεργή συμμετοχή των startups στην ανάπτυξη του ελληνικού συνεργατικού σχηματισμού διαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών
  • Η δημιουργία θέσεων εργασίας και η ενθάρρυνση των επενδύσεων υψηλού επιχειρηματικού κινδύνου
  • Η υποστήριξη της μεταφοράς τεχνογνωσίας από και προς τον τομέα του Διαστήματος
  • Η χρήση εγχώριων παραγωγικών δυνάμεων και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας
  • Η δημιουργία συνεργειών με την βιομηχανία άλλων κρατών που συμμετέχουν στα προγράμματα της ESA

Η ESA εγκαινίασε τον θεσμό των κέντρων επώασης επιχειρήσεων το 2003 και σήμερα λειτουργούν 21 ESA BICs σε όλη την Ευρώπη. Περίπου 180 startups επιλέγονται κάθε χρόνο για ένταξη στα ESA BICs, ενώ μέχρι σήμερα ο θεσμός έχει δημιουργήσει περισσότερες από 900 επιχειρήσεις που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους υψηλής κατάρτισης σε όλη την Ευρώπη.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.esa-bic.gr.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News