Παρατείνεται η αγωνία για την τύχη του εργοστασίου της Pitsos. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Bosch που ελέγχει την παραγωγική μονάδα αποδέχθηκε μέρος της πρότασης που κατέθεσε η βιομηχανία Pyramis της οικογένειας Μπακατσέλου και συμφώνησε να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης ώστε να αποτραπεί το οριστικό λουκέτο. Η παράταση αφορά διάστημα δύο εβδομάδων, στο οποίο αναμένεται να ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις.

Κύκλοι προσκείμενοι στην Pyramis δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι, παρότι απορρίφθηκαν σημαντικές πτυχές του σχεδίου τους, και επαναλαμβάνουν πως βούλησή τους είναι να ενισχύσουν το παραγωγικό αποτύπωμά τους στην ελληνική βιομηχανία, «αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και τις ικανότητες των πρώην εργαζομένων στην Pitsos». Σπεύδουν μάλιστα να τονίσουν πως έχουν προχωρήσει ήδη σε προσλήψεις πρώην στελεχών της Pitsos.

Η πρόταση της Pyramis είναι η τελευταία ευκαιρία για τη διάσωση του εργοστασίου, το οποίο η Bosch (BSH) αποφάσισε να κλείσει οριστικά στις αρχές του 2021. Το αρχικό πλάνο προέβλεπε τον τερματισμό του πριν από περίπου τέσσερα χρόνια (2017), ωστόσο ύστερα από πολιτικές πιέσεις η εταιρεία αναγκάστηκε να παρατείνει τη λειτουργία του για μερικά χρόνια. Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε την εταιρεία να προχωρήσει σε διαδοχικές εθελούσιες εξόδους, προκειμένου να μειώσει τα έξοδά της.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το λουκέτο θα είχε αποφευχθεί εάν είχαν ευοδωθεί τα σχέδια της Bosch για τη μετεγκατάσταση του εργοστασίου στην Ελευσίνα πριν από περίπου 12 χρόνια. Καταλυτικό ρόλο τότε λέγεται πως έπαιξαν τα εμπόδια που ύψωσε στην επένδυση η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Συγκεκριμένα, το Δημοτικό Συμβούλιο Ελευσίνας ακύρωσε, το μακρινό 2011, την αρχική συμφωνία που υπέγραψε η προηγούμενη δημοτική Αρχή με την Bosch για την αλλαγή χρήσης της γης όπου θα υλοποιούνταν η επένδυση. Απόφαση που οδήγησε σταδιακά – προϊούσης της οικονομικής κρίσης – στη ματαίωση των σχεδίων της γερμανικής εταιρείας για ανέγερση του εργοστασίου σε έκταση 150 στρεμμάτων που είχε αγοράσει κοντά στο Θριάσιο Νοσοκομείο. Από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε και η αντίστροφη μέτρηση για την παραγωγική αποχώρηση της Bosch από την Ελλάδα. Αφού η εταιρεία αρχικά πούλησε το οικόπεδο και στη συνέχεια ματαίωσε τον ανασχεδιασμό του εργοστασίου στον Αγιο Ιωάννη Ρέντη που είχε προγραμματίσει, με στόχο την αύξηση της παραγωγής.

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ. Η πρόταση που έχει καταθέσει η Pyramis για την Pitsos περιλαμβάνει την αγορά των μηχανημάτων και την ενοικίαση του εργοστασίου που βρίσκεται στον Ρέντη και όχι την απόκτηση του ακινήτου, ενώ προβλέπεται η σταδιακή επαναπρόσληψη σχεδόν του συνόλου των εργαζομένων σε ορίζοντα διετίας (100 τον πρώτο χρόνο και άλλοι 100 τον δεύτερο, ανάλογα με την πορεία των πωλήσεων). Παράλληλα, σχεδιάζονται επενδύσεις για την αντικατάσταση και τον εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού, καθώς βασική προτεραιότητα του business plan είναι η ανάπτυξη της εξαγωγικής δραστηριότητας. Μάλιστα, στόχος είναι τον πρώτο χρόνο το 80% της παραγωγής του εργοστασίου να διοχετευθεί στο εξωτερικό.

Προς αυτή την κατεύθυνση έχει ζητηθεί και η συμβολή της Bosch, η οποία καλείται να απορροφήσει μέρος της παραγωγής του ελληνικού εργοστασίου για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Συνολικά, τα κεφάλαια που θα διαθέσει η Pyramis για την «αναγέννηση» της Pitsos ανέρχονται σε 8 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News