Η Αθήνα συνεχίζει την ανοδική της ορμή, παρά τα σημάδια εξάντλησης της στην Ευρώπη. Οι εγχώριοι παράγοντες που θεωρούν ότι, έστω και με μικρά διαλείμματα διόρθωσης, ο ΓΔ μπορεί να κινηθεί υψηλότερα, αν σε αυτή την κίνηση συνηγορήσει και το διεθνές κλίμα, είναι αρκετοί. Ωστόσο λιγοστεύουν οι μετοχές που κλείνουν με άνοδο συνολικά, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η υπεροχή των καθοδικών μετοχών, παρά την προσέγγιση της συνολικής κεφαλαιοποίησης στα 59 δισ. ευρώ.

Η ατμόσφαιρα από τις συναλλαγές την προηγούμενη μέρα έχει βελτιωθεί κατά την εκτίμησή μας καθώς τα μακροοικονομικά δεδομένα της ΕΕ αποκάλυψαν βελτίωση στο φρόνημα των καταναλωτών και των επιχειρήσεων και τα πρακτικά από την τελευταία συνάντηση της FOMC έδειξαν πως δεν είναι στις προθέσεις των αρμοδίων η νομισματική σύσφιξη.

Οι ρυθμοί συναλλαγών δεν διέφεραν, αφού στο πρώτο τρίωρο ο τζίρος ήταν περίπου ίδιος με αυτόν της Τρίτης. Οι διαθέσεις των επενδυτών όμως διέφεραν, αναφορικά με τα υπόλοιπα blue chip. Γιατί όσο πλησίαζε το τέλος των ελεύθερων συναλλαγών, δυνάμωναν οι πιέσεις και μεγάλωνε το πλήθος των πτωτικών μετοχών στον 25άρη. Από διαγραμματική άποψη, η αγορά έδειξε να προτιμά το δρόμο της προηγούμενης και μάλιστα χρειάστηκε το ίδιο περίπου χρονικό διάστημα, από το χαμηλό των πρώτων λεπτών, για να φθάσει η αγορά στο ανώτερο μέρας, που ήταν χαμηλότερα από της Τρίτης.

Η συνέχεια επίσης δεν διέφερε, με το κατώτερο δεύτερου μέρους (στις 878,18) να έρχεται πάλι μετά τις 16:00, για να ακολουθήσει μια αντίδραση που του χάρισε τρεις μονάδες στο κλείσιμο. Οι ισχυροί παράγοντες επιχειρούν στο πρώτο δίωρο να δώσουν ορμή στις αποτιμήσεις, περιμένοντας να πάρει η αγορά την τάση στα χέρια της. Αλλά όταν βλέπουν πως δεν ακολουθούν οι υπόλοιποι, τότε… χαλαρώνουν. Η επανάληψη δείχνει την ύπαρξη πρόθεσης και σχεδιασμένης τακτικής. Φρόντισαν όμως στο τέλος, να αποκαταστήσουν μέρος των απωλειών σε μερικά blue chip και ώθησαν ψηλότερα, στο τελευταίο ημίωρο, αλλά επίσης το κλείσιμο των βασικών δεικτών με ενίσχυση της ζήτησης στις δημοπρασίες

Ξεκίνησε αργά και νευρικά η αγορά, αλλά μετά τα πρώτα 35 λεπτά φάνηκε, ότι ο τραπεζικός κλάδος διαθέτει περιθώρια ανόδου ικανά να τραβήξουν τον μέσο όρο ψηλότερα, και όντως, ο ΔΤΡ εμφάνισε νέο υψηλό έτους και τελευταίων 12 μηνών. Οι πιέσεις στην ΠΕΙΡ δεν μοιάζει να ξεθυμαίνουν και οι εναλλαγές στις μετοχές του κλάδου που ωθούν το δείκτη ψηλότερα φαντάζουν σαν τελευταία λύση απέναντι σε επενδυτές γεμάτους δισταγμό.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Από τις εκτιμήσεις των εγχώριων αναλυτών η Euroxx Sec. επισημαίνει: «Η αγορά προσπαθεί να αφομοιώσει τα νέα επίπεδα τιμών και τα πρόσφατα κέρδη που έχουν δημιουργηθεί. Οι Τράπεζες και κυρίως η Πειραιώς, θα παραμείνουν στο επίκεντρο».

Η Merit Sec. επισημαίνει: «Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τον ΚΜΟ 30 ημερών στις 834 μονάδες. Σημείο στήριξης οι 850 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 890 και 900 μονάδες.

Η ΤτΕ προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα ενισχυθεί κατά 4,2% το 2021. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Διοικητή της, η πρόβλεψη αυτή ενέχει αβεβαιότητες, οι οποίες σχετίζονται με την εξέλιξη των εμβολιασμών, σε Εθνικό και Παγκόσμιο επίπεδο, καθώς θα ενισχύσουν τόσο την εξωτερική, όσο και την εγχώρια ζήτηση. Επιπλέον, προϋποθέτει ισχυρό Τραπεζικό Σύστημα και ταχύτατη αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Η ΤτΕ εκτιμά ότι τα νέα ‘κόκκινα’ δάνεια θα ανέλθουν μεταξύ €8 δισ. με €10 δισ. Η εκτίμηση της ΤτΕ μας προβληματίζει, αφού ξεπερνά τις προβλέψεις των Διοικήσεων των Τραπεζών, οι οποίες έκαναν λόγο για €1 δισ. ανά Τράπεζα, με εξαίρεση την Εθνική (€600 εκατ.). Παραμένουμε αρνητικοί για τον κλάδο, γιατί η ποιότητα των κεφαλαίων παραμένει χαμηλή και πιστεύουμε ότι οι Α.Μ.Κ. είναι απαραίτητες και αναγκαίες για την επιστροφή στην κανονικότητα».

Από την Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ παρατηρούσαν: «Ο ΓΔ συνεχίζει να πραγματοποιεί υψηλά 52 εβδομάδων, αφού διέσπασε και την βραχυπρόθεσμη αντίσταση στην περιοχή των 865 – 870 μονάδων. Βραχυπρόθεσμα, είναι λογική μια κίνηση προς την περιοχή των 900 μονάδων, με τις 910 μονάδες να αποτελούν ουσιαστική αντίσταση. Σε αυτό το επίπεδο, θα δοκιμαστεί πραγματικά το ανοδικό κύμα που ξεκίνησε τον Ιανουάριο από τις 740 μονάδες. Ο ΔΤΡ μετά το υψηλό 52 εβδομάδων στις 575 μονάδες, δεν έχει πραγματοποιήσει νέο υψηλό, καθώς οι 575 μονάδες έχουν εξελιχθεί σε βραχυχρόνιο επίπεδο αντίστασης. Πάντως, το ανοδικό κύμα φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη και η επιβεβαίωση θα έρθει με την οριστική διάσπαση και των 575 μονάδων. Σε διαφορετική περίπτωση θα συνεχιστεί η βραχυχρόνια συσσώρευση μεταξύ 535 – 575 μονάδων».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών