Πράσινο φως για την ενεργοποίηση του δεύτερου κύκλου του προγράμματος κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής» μέσω του οποίου θα αποαναγνωριστούν πάνω από 30 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια, έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε ανακοίνωσή της η αρμόδια για τον Ανταγωνισμό Επίτροπος, Margrethe Vestager, καλωσόρισε την παράταση του σχεδίου Ηρακλής, το οποίο, όπως είπε, είχε ήδη μεγάλη επιτυχία στη παροχή μίας εναρμονισμένης με την αγορά λύσης για τη μετακίνηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών, χωρίς τη χορήγηση βοήθειας ή τη στρέβλωση του ανταγωνισμού».

Παρότι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος εξυγίανσης των τραπεζών, οι διοικήσεις τους κάνουν ήδη σχέδια για την επόμενη και κατά τα φαινόμενα τελική μάχη με τα κόκκινα δάνεια.

Μετά την ολοκλήρωση του «Ηρακλής Ι», που περιλαμβάνει τις συναλλαγές των Eurobank (7,50 δισ. ευρώ – ολοκληρώθηκε), Alpha Bank (10,80 δισ. ευρώ), Τράπεζας Πειραιώς (7 δισ. ευρώ) και Εθνικής Τράπεζας (6,10 δισ. ευρώ), τα εντός ισολογισμού κόκκινα δάνεια θα κινούνται στην περιοχή των 35 δισ. ευρώ και ο δείκτης καθυστερήσεων λίγο πάνω από το 20%, σε μεγάλη απόσταση από τον πανευρωπαϊκό μέσο όρο.

Έτσι, ενεργοποιείται άμεσα ο «Ηρακλής ΙΙ» ώστε οι επισφάλειες να πέσουν στα επίπεδα των 10 δισ. ευρώ τους επόμενους 15 μήνες. Όλες οι συστημικές τράπεζες έχουν εκφράσει την επιθυμία να κάνουν χρήση των κρατικών εγγυήσεων της επαναληπτικής δράσης, στο πλαίσιο του προγράμματος των προς υλοποίηση τιτλοποιήσεων έως και το τέλος του 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα