Αρνητικό πληθωρισμό για 12ο  συνεχή μήνα κατέγραψε στην ελληνική οικονομία η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), τάση η οποία αναμένεται να συνεχιστεί, δεδομένης της ύφεσης στην ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε  η ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε κατά 1,6% το Μάρτιο του 2021 σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2020, έναντι μείωσης 1,3% που είχε καταγραφεί τον Ιανουάριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κατάσταση αρνητικού πληθωρισμού βρίσκεται η ελληνική οικονομία από τον περυσινό Απρίλιο, όταν ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε κατά 1,4%, ενώ η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν έφτασε σε ετήσια βάση το 2,3%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αρνητικός πληθωρισμός Μαρτίου επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από την πτώση κατά 16,9% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω μείωσης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης. Ακολούθησαν η μείωση κατά 1,7% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, οικιακές συσκευές και επισκευές, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.

Επίσης,  καταγράφηκε μείωση 1,6% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες αλλά και 1,4% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε άλλα είδη ατομικής φροντίδας, άλλα προσωπικά είδη. Επίσης, υπήρξε μείωση κατά 1,1% στην ομάδα Υγεία, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στις ιατρικές υπηρεσίες.

Ακόμη, καταγράφηκε μείωση 0,8% στην ομάδα Μεταφορές και 0,5% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.

Στον αντίποδα, άνοδος υπήρξε μόλις κατά  0,1% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, στερεά καύσιμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή
Οικονομία |

PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή

4 μέρες, 150 θεματικές – Οι σημαντικοί καλεσμένοι και ο Ζελένσκι – Ο νέος θεσμός των Μεγάλων Συζητήσεων για την Ελλάδα, η σημασία του φόρουμ, η διοργάνωση και οι δυσκολίες