Η Μπέσεμερ, η μικρή πόλη της Αλαμπάμα, ήρθε και πάλι στο προσκήνιο αυτές τις ημέρες μετά την απόφαση των εργαζομένων της αποθήκης της Amazon που εδρεύει εκεί, να καταψηφίσουν το σχέδιο ίδρυσης συνδικάτου.

Η πόλη ονομάστηκε έτσι από τον Χένρι Μπέσεμερ, ένα Βρετανό εφευρέτη που έφερε επανάσταση στη χαλυβουργία. Έτσι, όταν ένας επιχειρηματίας της Αλαμπάμα ίδρυσε την πόλη το 1887, την ονόμασε Μπέσεμερ με την ελπίδα ότι θα γίνει το κέντρο της χαλυβουργίας.

Η ανερχόμενη μεσαία τάξη

Σύμφωνα με τους New York Times τα κατάφερε: «Χρησιμοποιώντας μεταλλεύματα σιδήρου και άλλους φυσικούς πόρους στην Αλαμπάμα, οι χαλυβουργικές μονάδες του Μπέσεμερ άνθισαν. Δημιούργησαν θέσεις εργασίας που βοήθησαν πολλούς εργαζόμενους να χτίσουν μια μεσαία τάξη. Αποτέλεσε το πρότυπο της ευρείας αμερικανικής ευημερίας στα μέσα του 20ού αιώνα» αναφέρουν στο άρθρο τους οι NYTimes.

Σήμερα, αυτές οι χαλυβουργικές μονάδες έχουν εξαφανιστεί εδώ και πολύ καιρό. Η Μπέσεμερ δεν παράγει πλέον χάλυβα. Κι εκεί που  πρότινος βρίσκονταν οι εγκαταστάσεις των χαλυβουργιών σήμερα είναι η αποθήκη της Amazon

Η Amazon κατάφερε να αποτρέψει την συνδικαλιστική προσπάθεια προβάλλοντας ότι, πληρώνει ήδη αρκετά πάνω από τον ελάχιστο ομοσπονδιακό  μισθό των 7,25 δολαρίων την ώρα. Και αυτό είναι αλήθεια: Όλοι οι υπάλληλοί της βγάζουν τουλάχιστον 15 δολάρια την ώρα.  Επίσης, η πλειοψηφία των εργαζομένων της αποφάσισε ότι οι αποδοχές και οι συνθήκες εργασίες είναι καλές σε σχέση με αντίστοιχες εταιρίες του κλάδου.

Η εργασία στην Amazon και το μέλλον της οικονομίας

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα αξίζει κανείς να σκεφτεί τις θέσεις εργασίας της Amazon, λαμβάνοντας υπόψιν ένα ευρύτερο πλαίσιο: όχι μόνο τις διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις σήμερα, αλλά και την ιστορία της Μπέσεμερ και πολλών άλλων πόλεων που μάχονται να επιβιώσουν στις ΗΠΑ.

Σε σύγκριση με πολλές από τις θέσεις εργασίας που κάποτε ήταν διαθέσιμες , οι θέσεις εργασίας στην Amazon δεν φαίνονται τόσο ελκυστικές. Δεκαπέντε δολάρια την ώρα για έναν εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης μεταφράζεται σε περίπου 31.000 δολάρια ετησίως, λιγότερο από το ήμισυ του μέσου οικογενειακού εισοδήματος των ΗΠΑ.

“Αυτό δεν είναι το είδος της αμοιβής που φαίνεται πιθανό να βοηθήσει τη χώρα να οικοδομήσει ξανά μια αναπτυσσόμενη, ακμάζουσα μεσαία τάξη. Και οι θέσεις εργασίας της Amazon μοιάζουν όλο και περισσότερο με το μέλλον της οικονομίας των ΗΠΑ” τονίζεται στο άρθρο.

Διπλασιάζει το εργατικό της δυναμικό

Η Amazon είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία της χώρας. Ο ιδρυτής και πρόεδρός της Τζεφ Μπέζος, είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Απασχολεί περίπου 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, από 750.000 μόνο πριν από ενάμισι χρόνο. Μεταξύ των αμερικανικών εταιρειών, μόνο η Walmart έχει μεγαλύτερο εργατικό δυναμικό.

Ο Alec MacGillis, ο συγγραφέας ενός εξαιρετικού νέου βιβλίου για την Amazon, με την ονομασία «Fulfillment», επισημαίνει ότι η εργασία στις αποθήκες της Amazon έχει πολλά κοινά με τις βιομηχανικές εργασίες του παρελθόντος. Είναι από τις κύριες επιλογές για άτομα που αποφοιτούν από το γυμνάσιο ή το κοινοτικό κολέγιο χωρίς συγκεκριμένες δεξιότητες εργασίας.

Πηγή: New York Times

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή