«Μία πλήρης αποτυχία» ήταν οι πρώτοι τέσσερις μήνες της τρέχουσας χειμερινής τουριστικής περιόδου στην Αυστρία, δηλαδή το διάστημα από τον Νοέμβριο του 2020 έως τον Φεβρουάριο του  2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών της Βιέννης.

Οι οικονομικοί αναλυτές του Ινστιτούτου αναφέρουν στην έκθεσή τους, η οποία παρουσιάστηκε στη Βιέννη, ότι ο κύκλος εργασιών στον τουρισμό το 2021 θα μειωθεί στο μισό σε σύγκριση με την προ της κρίσης του κορωνοϊού χρονιά, το 2019.

Αν και το λιανεμπόριο άνοιξε, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια παρέμειναν κλειστά και μόνον όσοι επισκέπτονταν τη χώρα για επαγγελματικούς ή ιατρικούς λόγους μπορούσαν να χρησιμοποιούν  τα καταλύματα.

Αυτό είχε ως συνέπεια, οι αφίξεις να μειωθούν κατά 95,1% σε ετήσια βάση, ενώ οι διανυκτερεύσεις και τα έσοδα υποχώρησαν κατά 93,5%.

Η αυστριακή πρωτεύουσα και τα ομόσπονδα κρατίδια στη δυτική Αυστρία επλήγησαν περισσότερο: στη Βιέννη οι διανυκτερεύσεις και ο κύκλος εργασιών μειώθηκαν κατά 94,4%, στο Ζάλτσμπουργκ, στο Τιρόλο και στο Φόραρλμπεργκ κατά μέσο όρο 97,4%.

Στην Κάτω Αυστρία επιτεύχθηκε περίπου το 37% του επιπέδου 2019/2020 και αυτό μέσω της συνεχιζόμενης λειτουργίας θερέτρων υγείας, της στέγασης εργαζομένων (ειδικά στον κατασκευαστικό κλάδο) και αθλητικών εκδηλώσεων. Επίσης, στην ‘Ανω Αυστρία και στο Μπούργκενλαντ, παρά το lockdown, μπόρεσε να επιτευχθεί τουλάχιστον περίπου το ένα τέταρτο του ήδη μειωμένου επιπέδου διανυκτερεύσεων και του κύκλου εργασιών του προηγούμενου έτους.

Το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών προβλέπει επανέναρξη της λειτουργίας των καταλυμάτων το νωρίτερο στα μέσα Μαΐου.

Η δραματική μείωση των διανυκτερεύσεων είναι πιθανό να οδηγήσει σε κύμα χρεοκοπίας στον τουρισμό, ωστόσο παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι αυτό δεν θα συμβεί εφέτος, «αλλά μάλλον κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών, όταν τα δάνεια που έχουν λάβει οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επιστραφούν».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή