Η διαπίστωση πως δεν είναι εφικτό το πέρασμα της αγοράς πάνω από τις 900 μονάδες αποφασιστικά, προκάλεσε διάθεση για φυγή από το ρίσκο με πολύ μετριοπαθείς εντολές πώλησης, σε μια σύνοδο που τα περισσότερα blue chip πιέζονται σταθερά.

Εντοπίζεται αγοραστικό ενδιαφέρον για τις ΣΑΡ ΑΡΑΙΓ ΒΙΟ και ΕΤΕ που ενισχύονται πάνω από +1% με τους συναλλασσόμενους να χρησιμοποιούν τοπικού χαρακτήρα κριτήρια.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η εικόνα των μεταβολών στη μέση των συναλλαγών είναι θετική με ήρεμη προσμονή για το άνοιγμα στη Wall Street. Όταν ο τζίρος έπιασε τα 42,5 εκατ. ευρώ στις 14:50 η αγορά βρισκόταν στις 897,21 μονάδες με απώλειες -0,30% ενώ στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τα κέρδη των ανοδικών πλησιάζουν το +0,35% και λίγα είχαν απώλειες όπως το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης όπου ο DAX υποχωρούσε οριακά.

Μετά τις 11:58 ο ΓΔ άφησε το θετικό πεδίο κατά την εξέλιξη του δεύτερου πτωτικού κύματος και τις 13:20 έπιασε τα επίπεδα των 895 μονάδων και με τζίρο κοντά στα 43,5 εκατ. ευρώ υποχωρεί στις 15:00 κατά -0,22% όντας τρεις μονάδες πάνω από τον πυθμένα. Για τρίτη φορά στη σειρά η αγορά «φώναξε» πως δεν μπορεί με τα τρέχοντα δεδομένα για την υγεία της οικονομίας της παγκόσμιας ανάπτυξης και της πανδημίας να ξεπεράσει τις 900 μονάδες αεράτα και αποφασιστικά.

Τα ξένα χρηματιστήρια δεν είχαν εικόνα που να δικαιολογεί τη δυναμική των συναλλαγών και συνεπώς η εμφάνιση πτώσης 25 λεπτά μετά τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας ελεύθερης διαπραγμάτευσης, είναι αποτέλεσμα εξελίξεων στο εσωτερικό μάλλον και αναγκών, που προκύπτουν από τη στατιστική προϊστορία. Δηλαδή σχετίζονται με την επενδυτική ψυχολογία και σχετίζεται με τις προσδοκίες που σχηματίζουν οι συναλλασσόμενοι μια δεδομένη χρονική στιγμή έχοντας όμως συμμετοχή και στις συναλλαγές πριν από 3 ή 12 ή 24 μήνες όπως είναι όλοι οι θεσμικοί επενδυτές.

Στις 15:00 με 45 ανοδικές μετοχές και 59 πτωτικές η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ ήταν στα 59,438 δις ευρώ και απώλειες άνω του -1% στα blue chip εμφάνιζαν οι ΜΠΕΛΑ -3,57%, ΔΕΗ -1,29% ΤΕΝΕΡΓ -1,26%, ΜΟΗ -1,07%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -1,04 και ΦΡΛΚ -0,97%. Ανοδικά ωθούσαν οι ΣΑΡ +2,17%, ΕΤΕ +2,02% ΑΡΑΙΓ +1,90% ΒΙΟ +1,58% και ΕΕΕ +0,97%. Στην μεσαία κεφαλαιοποίηση είχαμε στις κερδισμένες τις ΙΝΤΚΑ +7,14%, ΜΙΓ +5,19%, ΙΝΚΑΤ +2,95% ΠΛΑΙΣ +2,67%, και ΑΤΤ +2,20% να στηρίζουν ανοδικά το +0,76% για τον FTESM και στον αντίποδα οι απώλειες των καθοδικών ήταν κάτω του -1%.

Η πορεία του μέσου όρου υπογραμμίζει την εξάντληση του ανοδικού momentum αφού διαπιστώθηκε η αδυναμία της υπέρβασης των υψηλών της Δευτέρας για τρίτη μέρα στη σειρά . Σήμερα υπάρχουν υποσχέσεις για ανοδικό άνοιγμα στις ΗΠΑ με τα futures της Wall Street να εμφανίζουν μεταβολές +0,15%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Συνεχίζει τα «μπρος – πίσω»
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Συνεχίζει τα «μπρος - πίσω» το ΧΑ - Αρκετοί τίτλοι κάνουν μικρούς «κύκλους»

Οι εναλλαγές μεταξύ των στρατοπέδων είναι καθημερινές στην αγορά, με αρκετούς τίτλους να κάνουν μικρούς «κύκλους» πέριξ των επιπέδων τους ευνοώντας τις βραχυπρόθεσμες κινήσεις