Σε προπαρασκευαστικές δοκιμές για την πραγματοποίηση τριών γεωτρήσεων στη Μαύρη Θάλασσα, σχεδιάζει να προχωρήσει η Τουρκία εντός του Μαΐου, όπως ανέφερε την Τρίτη ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ .

Υπενθυμίζεται ότι στην περιοχή η Τουρκία ανακάλυψε το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου – που η ίδια έχει εντοπίσει ποτέ – το επονομαζόμενο οικόπεδο Σακάρια και στο οποίο μέχρι τώρα συνεχίζονται οι προκαταρκτικές διεργασίες αξιοποίησης του.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Ντονμέζ, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης της Εθνικής Υπηρεσίας Τεχνολογιών για την Βιομηχανία Πετρελαίου (PEMT), οι δοκιμές θα επικεντρωθούν αρχικά στο πηγάδι  Τουρκάλι -2 , καθώς το πλωτό γεωτρύπανο «Φατίχ» ολοκλήρωσε στα τέλη του περασμένου Μαρτίου την επιχείρηση διάτρησης στη συγκεκριμένη περιοχή.

Μετά το Τουρκάλι -2 θα επιχειρηθούν δοκιμές στα πηγάδια  Τουρκάλι -1 και Τούνα -1 τα οποία βρίσκονται σε απόσταση 185 χιλιομέτρων, βόρεια της τουρκικής ακτογραμμής στη Μαύρη Θάλασσα.

Στην τοποθεσία Τούνα -1, το «Φατίχ» εντόπισε πέρυσι 405 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Επρόκειτο για την μεγαλύτερη ανακάλυψη κοιτάσματος που έκανε ποτέ η Τουρκία αλλά και για το μεγαλύτερο υπεράκτιο κοίτασμα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε στον κόσμο το 2020.

Το «Φατίχ» πραγματοποίησε γεωτρήσεις και στα τρία πηγάδια όμως αυτή τη φορά οι δοκιμές θα πραγματοποιηθούν από το πλωτό γεωτρύπανο, «Κανουνί». Πρόκειται για ένα πλοίο το οποίο αποκτήθηκε πέρυσι.

Το «Φατίχ» θα παραμείνει στο οικόπεδο Σακάρια, όπου το περασμένο μήνα ξεκίνησε γεωτρήσεις στο βόρειο τμήμα του, το Αμάσρα -1. Η Τουρκία έχει διατυπώσει την πρόθεσή της να αντλήσει το φυσικό αέριο από τη Μαύρη Θάλασσα και να το εκμεταλλευτεί μέχρι το 2023, εντάσσοντάς το στο εγχώριο σύστημα διανομής. Για τον λόγο αυτό, βρίσκονται σε εξέλιξη ειδικές μελέτες.

Οπως έχει γίνει γνωστό, το γεωτρύπανο «Φατίχ» σκοπεύει τα επόμενα δύο χρόνια να διανοίξει 10 πηγάδια στο οικόπεδο Σακάτια, διαμέτρου το καθένα 2 χιλιομέτρων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Τούρκων επιτελών, από το μεγάλο αυτό ενεργειακό οικόπεδο, το φυσικό αέριο θα ρέει στο λιμάνι του Φίλιου από το 2023 και μετά, διαμέσου ενός υποθαλάσσιου αγωγού μήκους 150 χιλιομέτρων.

Από το λιμάνι του Φίλιου θα υπάρχει η υποδομή ώστε το αέριο να διοχετεύεται στο δίκτυο διανομής της χώρας. Εκτιμάται δε ότι το συγκεκριμένο οικόπεδο έχει αποθέματα τα οποία μπορούν να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες της Τουρκίας για περίπου 8 χρόνια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή