Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πιθανό να χρειαστεί επιπλέον μειώσεις των επιτοκίων εάν το παγκόσμιο κόστος δανεισμού αυξηθεί περαιτέρω από τη στάση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, δήλωσε ο Φάμπιο Πανέτα.

Ο Ιταλός τραπεζίτης, και μέλος της ΕΚΤ, ανέφερε σε ομιλία του την Πέμπτη ότι εάν η Fed διατηρήσει τα επιτόκια σε αναμονή περισσότερο από ό,τι αναμένουν οι αγορές, ή ακόμη περισσότερο αν τα αυξήσει, είναι «πιθανόν να ενισχύσει την υπόθεση για μείωση επιτοκίων [από την ΕΚΤ ] αντί να την αποδυναμώσει».

Τα σχόλια του Πανέτα έρχονται σε σύγκρουση με τις προειδοποιήσεις άλλων φορέων καθορισμού των επιτοκίων της ΕΚΤ ότι θα πρέπει να αποφύγουν τις υπερβολικές αποκλίσεις από τη Fed και υπογραμμίζουν πώς οι αμφιβολίες σχετικά με την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ δημιουργούν εντάσεις στην Ευρώπη.

Πανέτα – ΕΚΤ: Πλησιάζει η ώρα μείωσης των επιτοκίων

Τα στοιχήματα

Οι επενδυτές έχουν μειώσει τα στοιχήματά τους για το πόσες φορές η Fed θα μειώσει τα επιτόκια φέτος, μετά και τις δηλώσεις του προέδρου της Τζέι Πάουελ ότι το κόστος δανεισμού θα πρέπει να παραμείνει στα υψηλά 23 ετών για περισσότερο από το αναμενόμενο, επειδή ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αποδεικνύεται πιο επίμονος από ό,τι προβλεπόταν αρχικά.

Κατόπιν τούτου, ορισμένοι Traders τιμολογούν ακόμη και αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed τους επόμενους 12 μήνες.

Η ΕΚΤ έχει επισημάνει ότι είναι πολύ πιθανό να αρχίσει να μειώνει το βασικό της επιτόκιο στην επόμενη συνεδρίαση πολιτικής της στις 6 Ιουνίου, εφόσον οι πιέσεις στις τιμές εξακολουθούν να εξασθενούν σύμφωνα με τις προβλέψεις της.

Ωστόσο, οι ανησυχίες σχετικά με μια αυστηρότερη στάση της Fed έχουν ανεβάσει τις αποδόσεις των ομολόγων στην Ευρώπη καθώς οι επενδυτές περιορίζουν τον αριθμό των μειώσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ που αναμένουν φέτος.

Ο Πανέτα είπε σε εκδήλωση της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη ότι ήταν ένα «σημαντικό ερώτημα» σε ποιο βαθμό η πολιτική της κεντρικής τράπεζας θα μπορούσε να αποκλίνει από τη Fed και προειδοποίησε για τους κινδύνους της αποτυχίας να ληφθούν υπόψη οι «ισχυρές διαρροές» από τις κυρίαρχες αγορές ομολόγων των ΗΠΑ. σε αυτούς στον υπόλοιπο κόσμο.

«Εάν οι αγορές αναμένουν πτώση των επιτοκίων αλλά η Fed τα διατηρεί αμετάβλητα – για παράδειγμα με βάση τα ισχυρά στοιχεία για τον πληθωρισμό – ο υπόλοιπος κόσμος αντιμετωπίζει μια απροσδόκητη νομισματική σύσφιγξη», είπε. «Μια σύσφιξη στις ΗΠΑ έχει αρνητικό αντίκτυπο στον πληθωρισμό και την παραγωγή στην ευρωζώνη».

Πρόσθεσε ότι «οι καθοδικοί κίνδυνοι για τις προοπτικές συνεπάγονται ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο η νομισματική πολιτική να γίνει «πολύ αυστηρή» στο μέλλον».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Tesla: Πόσο άτρωτο είναι το Cybertruck μπροστά στην άμμο, το χιόνι και τις ανακλήσεις
Διεθνή |

Άμμος, χιόνι και ανακλήσεις - Πόσο άτρωτο είναι το Cybertruck της Tesla

Για τον Ίλον Μασκ, ο μοναδικός σχεδιασμός του αυτοκινήτου δημιουργούσε τεράστια προβλήματα με την κλιμάκωση της παραγωγής - Δεν είναι τυχαίο πως σχολίασε: «Σκάψαμε τον δικό μας τάφο με το Cybertruck»

Μόδα: H απίστευτη ιστορία πίσω από τις πανάκριβες τσάντες Goyard
Διεθνή |

Διάσημες, ακριβές αλλά χωρίς διαφήμιση - Ποιες είναι οι τσάντες Goyard

Μία από τις πιο εμβληματικές και ακριβές τσάντες της μόδας έχει βρεθεί στα χέρια προσωπικοτήτων όπως ο Πάμπλο Πικάσο, η Κοκό Σανέλ, ο Καρλ Λάγκερφελντ αλλά και μέλη της δυναστείας των Ρομανώφ