Σήμα επιστροφής σε πλήρη κανονικότητα για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο αποτελεί η επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου του ομίλου Πειραιώς, μέσω της οποίας αντλούνται 1,38 δισ. ευρώ και ο ιδιωτικός τομέας παίρνει ξανά το πάνω χέρι στο μετοχολόγιο, μετά την προσωρινή όπως αποδείχθηκε αύξηση του ποσοστού του ΤΧΣ στο 62%.

Σύμφωνα με αναλυτές, η αυξημένη συμμετοχών ισχυρών και ποιοτικών διεθνών funds είναι η πιο σημαντική είδηση από την επιτυχία του εγχειρήματος. Είναι χαρακτηριστικό πως για πρώτη φορά μετά από 11 περίπου χρόνια, ελληνική τράπεζα προχωρά αυτοβούλως σε έκδοση νέων μετοχών και όχι μετά από κάποιο stress test.

Πλέον, ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος είναι το fund Paulson & Co με ποσοστό 18,62%, η Helikon με 5,22% και ο Αριστοτέλης Μυστακίδης με 2,9%. Πρόκειται για την τριάδα των cornerstone investors, που μαζί με το ΤΧΣ κάλυψαν το 67% της έκδοσης.

Επιπλέον, πανίσχυρα funds σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως πχ. η Fidelity και η Blackrock, πήραν το 20% των μετοχών που διατέθηκαν μέσω του βιβλίου προσφορών στο εξωτερικό.

Ο συνωστισμός των ενδιαφερόμενων για επένδυση στην ελληνική τράπεζα φαίνεται ξεκάθαρα από το ότι 6 στους 10 ξένους επενδυτές δεν κατάφεραν να πάρουν ούτε ένα νέο τίτλο.

Από την άλλη το ποσοστό του ΤΧΣ που άσκησε όπως αναμενόταν μερικώς τα δικαιώματά του, υποχωρεί στο 27%.

Τα επόμενα βήματα

Πλέον η τράπεζα με τα 1,38 δισ. ευρώ από την αύξηση κεφαλαίου και άλλες ενέργειες εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίου που θα οδηγήσουν σε ενίσχυση των καυσίμων για την εξυγίανσή της, στα 3 δισ. ευρώ, είναι έτοιμη για την εφαρμογή του σχεδίου Sunrise, που μπορεί να οδηγήσει τα κόκκινα δάνεια στα επίπεδα του 1 δισ. ευρώ το 2024 από 22,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2020.

Σε πρώτη φάση ενεργοποιείται το πλάνο επιτάχυνσης της μείωσης των επισφαλειών με στόχο μονοψήφιο ποσοστό μέσα στους επόμενους 12 μήνες με αποαναγνώριση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) ύψους 19 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της τράπεζας περιλαμβάνει τους ακόλουθους δύο πυλώνες:

Ο πρώτος πυλώνας αφορά στην επιτάχυνση του σχεδίου μείωσης των NPEs, με στόχο την επίτευξη μονοψήφιου δείκτη NPE στους επόμενους 12 μήνες, μέσω της τιτλοποίησης και στη συνέχεια αποαναγνώρισης ανοιγμάτων συνολικής εκτιμώμενης μεικτής λογιστικής αξίας 19 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των τιτλοποιήσεων Phoenix και Vega που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Σημειώνεται ότι η τράπεζα έχει ήδη υποβάλει αίτηση για την ένταξη στο Πρόγραμμα Ηρακλής της νέας τιτλοποίησης NPEs με την κωδική ονομασία «Sunrise 1», ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ.

Ο δεύτερος πυλώνας περιλαμβάνει ένα αναλυτικό και προσδιορισμένο πρόγραμμα μετασχηματισμού της Πειραιώς με στόχο την ενίσχυση των κερδών προ προβλέψεων μέσω συντονισμένων ενεργειών ενδυνάμωσης των εσόδων και μείωσης του λειτουργικού κόστους, με παράλληλη βελτίωση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας και ενίσχυση της ψηφιακής πλατφόρμας της Τράπεζας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τράπεζες