Με επίσημη ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ρέουβεν Ρίβλιν, γνωστοποίησε ότι έδωσε διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ.

Αρχικά, την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης είχε λάβει ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος ωστόσο δεν κατάφερε να βρει συμμάχους ώστε να σχηματίσει εκ νέου κυβέρνηση.

Η διορία που είχε δώσει ο πρόεδρος στον απερχόμενο πρωθυπουργό, μετά τις βουλευτικές εκλογές της 23ης Μαρτίου, έληξε τα μεσάνυχτα. Ο Νετανιάχου, ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας, δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει τη στήριξη άλλων κομμάτων ώστε να αποκτήσει πλειοψηφία (κέρδισε 30 από τις 120 έδρες) στην Κνεσέτ, το ισραηλινό κοινοβούλιο.

«Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ο Νετανιάχου πληροφόρησε την Προεδρία ότι δεν μπόρεσε να σχηματίσει κυβέρνηση και ως εκ τούτου επέστρεψε την εντολή στον πρόεδρο», ανέφερε χθες βράδυ το γραφείο του προέδρου Ρίβλιν σε μια σύντομη ανακοίνωση.

Ο Λαπίντ είναι ο ηγέτης του κεντρώου κόμματος Γες Ατίντ («Υπάρχει μέλλον»), που ήρθε δεύτερο στις εκλογές, αναδεικνύοντας 17 βουλευτές. Στόχος του είναι να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας, με τη συμμετοχή δεξιών και αριστερών κομμάτων. «Από τις προτάσεις που έλαβα είναι σαφές ότι ο βουλευτής Λαπίντ είχε τις περισσότερες πιθανότητες να σχηματίσει κυβέρνηση», εξήγησε ο πρόεδρος του Ισραήλ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ρίβλιν δέχτηκε το πρωί τον Λαπίντ καθώς και τον Ναφταλί Μπένετ, τον ηγέτη του δεξιού, ριζοσπαστικού κόμματος Γιάμινα, που του ζήτησαν και οι δύο να τους δώσει την εντολή. Παράλληλα, ο ίδιος ζήτησε από τα κόμματα να του προτείνουν πιθανούς υποψηφίους.

Οι βουλευτικές εκλογές της 23ης Μαρτίου ήταν οι τέταρτες που διεξήχθησαν μέσα σε διάστημα σχεδόν δύο χρόνων στο Ισραήλ. Εάν η αντιπολίτευση καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, μια σελίδα στην ιστορία του Ισραήλ θα γυρίσει με την αποχώρηση του Νετανιάχου, ο οποίος βρίσκεται στην πρωθυπουργία τα τελευταία 12 χρόνια.

Διαφορετικά, οι Ισραηλινοί θα πρέπει να επιστρέψουν στις κάλπες για πέμπτη φορά μέσα σε κάτι παραπάνω από δύο χρόνια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κόσμος
Financial Times: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται από την ΕΕ να δώσουν S-300 και Patriot στην Ουκρανία
Επικαιρότητα |

FT: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται από την ΕΕ να δώσουν S-300 και Patriot στην Ουκρανία

Διπλωμάτες, μιλώντας στο in αναγνωρίζουν τις πιέσεις, αλλά και την προσπάθεια δημιουργίας ενός κλίματος υπέρ της αποστολής επιπλέον βοήθειας στην Ουκρανία καθώς και αντιαεροπορικών συστημάτων