Επιφυλακτικά ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση της Wall Street, μετά το χθεσινό νέο ρεκόρ για τον Dow Jones και παρά τις θετικές ειδήσεις από το μέτωπο της απασχόλησης με την υποχώρηση των νέων αιτήσεων ανεργίας.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow ενισχύεται κατά 69,61 μονάδες ή 0,20%, ο ευρύτερος S&P 500 υποχωρεί κατά 6,62 μονάδες ή 0,16% και ο τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει απώλειες 75,67 μονάδων ή 0,56%.

Ειδικά ο Nasdaq βρίσκεται για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση στο «κόκκινο», συμπληρώνοντας το μεγαλύτερο σερί απωλειών από τον περασμένο Οκτώβριο, με τους αναλυτές να εκτιμούν πως, ίσως, το μομέντουμ του τεχνολογικού τομέα έφτασε στο τέλος του.

Η υποτονική αντίδραση της αγοράς έρχεται παρά τα αισιόδοξα στοιχεία για τις νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας που υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2020 επιβεβαιώνοντας την ανάρρωση της απασχόλησης και της αμερικανικής οικονομίας ευρύτερα. Μάλιστα θετικές είναι οι προβλέψεις και για το περιεχόμενο της νέας έκθεσης για τα επίπεδα απασχόλησης τον Απρίλιο, που θα δημοσιευτεί αύριο.

Ωστόσο, οι επενδυτές ανησυχούν για τον «πόλεμο» που φαίνεται να ανοίγει μεταξύ εθνικών κυβερνήσεων και φαρμακευτικών κολοσσών μετά την χθεσινή απόφαση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να στηρίξει την άρση της πατέντας των εμβολίων για ανθρωπιστικούς λόγους. Τόσο η Ευρώπη όσο και η Κίνα, αλλά και έτερες δυνάμεις όπως η Ινδία συμφωνούν, με αποτέλεσμα στην αποψινή συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου να ξεκινήσουν επίσημα οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες που θίγονται άμεσα έχουν αντιδράσει οργισμένα, ενώ επιμένουν πως η άρση των αδειών ευρεσιτεχνίας δεν θα λύσει τα προβλήματα εφοδιασμού, καθώς οι χώρες δεν έχουν τη δυνατότητα ούτε τις πρώτες ύλες για να προχωρήσουν στην παραγωγή των σκευασμάτων.

Πραγματικά, οι μετοχές των φαρμακευτικών εταιρειών των εμβολίων έχουν δεχτεί από χθες σημαντικές πιέσεις, που αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα. Μάλιστα, στο «κόκκινο» άνοιξαν σήμερα τόσο ο δείκτης S&P 500 healthcare sector όσο και ο Nasdaq Biotechnology index.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street