Η απουσία συναλλακτικής δραστηριότητας  με  τις τρεις αργίες στη σειρά για το Χρηματιστήριο Αθηνών, και η υψηλή μεταβλητότητα στην κατεύθυνση των βασικών δεικτών των μεγάλων χρηματιστηρίων του πλανήτη δεν συνέβαλαν στην αποκρυστάλλωση των επενδυτικών προσδοκιών.

Η διαπραγμάτευση κατά τη χθεσινή, πρώτη συνεδρίαση του Μαΐου, ξεκίνησε με ενθουσιασμό και καλούς ρυθμούς συναλλαγών, αλλά η γρήγορη άνοδος του Γενικού Δείκτη ως τις 914,7 μονάδες έφερε επίσης σχετικά γρήγορα, το χαμηλό των 908,4 και οι traders αντιλήφθηκαν πως «δεν το έχουν βάλει κάτω» οι παράγοντες που στοχεύουν στην κάθοδο των αποτιμήσεων.

Μπροστά στο ενδεχόμενο της απώλειας της επαφής με τις 910 μονάδες οι επενδυτές που θεωρούν δίκαιη τη συνέχιση της ανόδου, που εμφανίζει επί τρεις μήνες στη σειρά η αγορά, κινήθηκαν αμυντικά και πέτυχαν, με δράση στις δημοπρασίες για τον ορισμό της τιμής κλεισίματος, άνοδο κατά 0,12%. Η δυναμική των blue chip και ειδικά των τραπεζικών έδωσε στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης οριακά κέρδη 0,08%.

Η εικόνα της αγοράς χθες, αν ληφθεί υπόψη η αντίστοιχη της προηγούμενης συνεδρίασης, υπογραμμίζει την ύπαρξη της γνωστής τακτικής του rotation. Δηλαδή  της κυκλικότητας στην άσκηση πιέσεων και την επιθετική εισαγωγή εντολών αγοράς στη διαπραγμάτευση των επιμέρους δεικτοβαρών τίτλων του FTSE25. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι την πτώση της ΠΕΙΡ κατά -11,4% (στις 29/4) ακολούθησε η άνοδος κατά +15,2% την Τετάρτη (5/5), πιθανώς γιατί πλησίασε η ημέρα της εισόδου προς διαπραγμάτευση των νέων μετοχών από την ΑΜΚ. Οι traders κινήθηκαν με βάση το βραχυπρόθεσμο συμφέρον, πριν την αποκατάσταση της κανονικότητας στη διαπραγμάτευση της μετοχής που λατρεύτηκε και μισήθηκε από τους επενδυτές φέτος, περισσότερο από όλες.

Η ΤΙΤC, που υποχώρησε χθες κατά 1,3% την προηγούμενη ενισχύθηκε κατά 2%. Η ΕΥΔΑΠ μετά από τη βουτιά κατά 4,4%,  χθες κέρδισε 1,6%, ενώ η ΤΕΝΕΡΓ που έχασε 2,4% την προηγούμενη ήταν στο 1,30% και η ΓΕΚΤΕΡΝΑ από το 1%, έχασε χθες 1,1%,  χωρίς να παραλείπεται η μονιμότητα των πιέσεων στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Η επιτυχία ωστόσο της διατήρησης της αγοράς στα τρέχοντα επίπεδα, έστω μέσα από το rotation, επιτρέπει στους εγχώριους αναλυτές να παρουσιάζονται με αισιόδοξες προσδοκίες στην πλειονότητά τους, χωρίς να απουσιάζουν και οι συντηρητικότερες προσεγγίσεις. Βέβαιη θεωρείται η αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων μετά την αποτίμηση των αποτελεσμάτων όσων εισηγμένων τα παρουσίασαν αυτή την περίοδο, καθώς και η στροφή σε μετοχές εκτός υψηλής κεφαλαιοποίησης από τους εγχώριους θεσμικούς. Διότι αποκαλύφθηκε για ορισμένες η αντοχή τους στην κρίση και η ύπαρξη επενδυτικού ενδιαφέροντος για αυτές. Η ΜΥΤΙΛ (-0,45%) παρείχε ενημέρωση για την πορεία του πρώτου τριμήνου, πριν την έναρξη της συνεδρίασης.

Σχόλια αναλυτών

«Το ενδιαφέρον παλαιών, αλλά κυρίως νέων επενδυτών μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, κάτι που φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Οι Ξένοι Οίκοι, πλέον, εμφανίζονται με θετικές αξιολογήσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα, προσελκύοντας και νέα κεφάλαια που διψάνε για αποδόσεις. Η ολοκλήρωση της Α.Μ.Κ. της Πειραιώς με σημαντική ζήτηση από το εξωτερικό και παράλληλα η έκδοση σε χρόνο dt ομολογιακών εκδόσεων σε ΑΛΦΑ και EUROBANK, δείχνει το τι μπορούμε ακόμα να περιμένουμε στο μέλλον», σημειώνει μεταξύ άλλων ο Ηλίας Ζαχαράκης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Με το κλίμα στην Ευρώπη να διαμορφώνεται από τα εταιρικά αποτελέσματα η δυναμική εν μέσω αναδιάρθρωσης θεσμικών χαρτοφυλακίων στην Αθήνα θα καθοριστεί επίσης από τα αποτελέσματα όσων εταιριών απέμειναν και από τις αλλαγές στους δείκτες της MSCI, που θα ανακοινωθούν την Τρίτη 11 Μαΐου.

Η Beta Sec. εκτιμά: «Οι ειδήσεις του Μαΐου θα δώσουν ενδιαφέρον, καθώς οι αυξήσεις κεφαλαίου των Ελλάκτωρα και Αεροπορίας Αιγαίου θα ακολουθήσουν, ενώ νέοι κλάδοι δραστηριοτήτων ανοίγουν και πάλι. Η αισιοδοξία για δυνατή τουριστική σεζόν, θα προσφέρει στήριξη στο ανοδικό momentum του Χ.Α.».

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ αναφέρει:

«Εν μέσω πανδημίας, 36 εισηγμένες πέτυχαν βελτίωση πωλήσεων, 34 βελτίωση καθαρών κερδών και 18 ταυτόχρονη βελτίωση πωλήσεων, EBIDTA και καθαρών κερδών, κατά το 2020. Η διόρθωση των δεικτών στη Wall Street, στον απόηχο των δηλώσεων Γέλεν για τα Αμερικανικά επιτόκια, ίσως μεταθέσουν την κίνηση του ΓΔ προς τις 950 μονάδες».

Η Merit Sec σημειώνει:

«Η βραχυπρόθεσμη τάση του ΓΔ παραμένει ανοδική, με τον ΚΜΟ 30 ημερών στις 877 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 900 και 877 μονάδες, ενώ σημεία αντίστασης οι 920 και 930 μονάδες. Καταλύτης για το Χ.Α. είναι οι αλλαγές στους δείκτες της MSCI, που θα ανακοινωθούν την Τρίτη 11 Μαΐου».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασής του
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασης του ΧΑ

Με τον τραπεζικό κλάδο να μην βοηθά καθόλου στην αντίδραση που «ευχήθηκαν» πολλοί σήμερα, το ΧΑ δείχνει να «αγκομαχά» να ανακτήσει τις 1.360 μονάδες και να ανακτήσει μέρος των 63 μονάδων που έχασε σε μόλις τέσσερις ημέρες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Νευρικότητα στη σκιά της Μέσης Ανατολής
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Νευρικότητα στο ταμπλό, στη σκιά της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή

Πολλά χαρτοφυλάκια προσπαθούν να διαγνώσουν τις προεκτάσεις των τελευταίων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και να διαφοροποιήσουν τις θέσεις τους κινούμενα σε πιο αμυντικούς τίτλους