Μπορεί αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και η Federal Reserve να επιμένουν ότι ο πληθωρισμός δεν αποτελεί σοβαρή απειλή, όμως οι επενδυτές φαίνεται ότι λαμβάνουν τα μέτρα τους και αρχίζουν να προετοιμάζονται για ένα χειρότερο σενάριο.

Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, επισήμανε ότι εάν τα σχέδια του Προέδρου Μπάιντεν για δαπάνες πολλών τρις δολαρίων επικυρωθούν από το Κογκρέσο, «ίσως χρειαστεί να αυξηθούν τα επιτόκια» προκειμένου να αποφευχθεί η υπερθέρμανση της οικονομίας.

Ηταν η πιο φανερή παραδοχή μέχρι σήμερα από την κυβέρνηση Μπάιντεν ή από αξιωματούχο της ομοσπονδιακής τράπεζας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις, διογκούμενες από τις πρωτοφανείς δαπάνες και την επερχόμενη καταναλωτική έξαρση, θα βλάψουν την οικονομία. Οι αγορές υποχώρησαν προσωρινά στον απόηχο των δηλώσεων Γέλεν.

Τα «μάζεψε» η Γέλεν

Ο Έντουαρντ Μόγια, αναλυτής στην OANDA, περιέγραψε το σχόλιο αυτό σαν ένα «μεγάλο ωχ».  Ο Λευκός Οίκος και η Federal Reserve ήταν πολύ προσεκτικοί στην μεταφορά του μηνύματος που υποβαθμίζει τον πληθωριστικό κίνδυνο και της πιθανότητας αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής. Την Τρίτη το απόγευμα, η Γέλεν «μάζεψε» τα σχόλιά της. «Δεν νομίζω ότι πρόκειται να υπάρξει πληθωριστικό πρόβλημα,» είπε σε εκδήλωση της Wall Street Journal, για να προσθέσει ότι η Fed θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έναν προβληματικό πληθωρισμό, εάν κάτι τέτοιο προέκυπτε.

Η εκπρόσωπος της Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, επίσης προσπάθησε να ελέγχει την πιθανή ζημιά, λέγοντας στους δημοσιογράφους στην καθημερινή ενημέρωση ότι η κυβέρνηση «λαμβάνει τον πληθωριστικό κίνδυνο απίστευτα σοβαρά και ότι οι οικονομικοί σύμβουλοι έχουν ενημερώσει ότι πιστεύουν πως αυτό θα είναι προσωρινό και πως τα οφέλη (από τα φιλόδοξα σχέδια του Μπάϊντεν) ξεπερνούν κατά πολύ την ανησυχία.»

Ο Τζάρεντ Μπέρνσταϊν, μέλος του συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων του Λευκού Οίκου, και ο Ερνι Τεντέσκι, μέλος του συμβουλίου, παραδέχθηκαν ότι μια άνοδος στον τιμάριθμο είναι πιθανή βραχυπρόθεσμα καθώς η οικονομία ανακάμπτει, όμως ήταν κατηγορηματικοί ότι θα είναι παροδική και διαχειρίσιμη. Το ίδιο είπε ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ. “Στη διάρκεια της επανεκκίνησης πιθανότατα θα δούμε κάποια ανοδική πίεση στις τιμές, όμως αυτές οι πιέσεις θα είναι πιθανότατα παροδικές.»

Δεν έχουν πεισθεί όλοι στην αγορά 

Ωστόσο, το μήνυμα αυτό δεν έχει πείσει τους πάντες. Σύμφωνα με αναλυτές της Bank of America, οι αγορές προεξοφλούν τους κινδύνους σημαντικής υπέρβασης του στόχου για μέσο πληθωρισμό 2%, για πρώτη φορά εδώ και αρκετά χρόνια. (Ο Πάουελ έχει δηλώσει ότι μια παροδική αύξηση του πληθωρισμού πάνω από το 2% φέτος δεν πρόκειται να οδηγήσει σε αλλαγή πολιτικής από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ).

Το 10ετές επίπεδο ισορροπίας του πληθωρισμού (που μετράται από τη διαφορά ανάμεσα στις ονομαστικές και πραγματικές αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών χρεογράφων) ανέβηκε στα υψηλότερα επίπεδα από το 2013 –κάτι που σημαίνει ότι οι επενδυτές περιμένουν αύξηση του πληθωρισμού παρότι κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ακόμη. «Οι διαμορφωτές δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής προσπαθούν να τονώσουν την οικονομία με ρυθμό ρεκόρ: τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι οι αγορές βλέπουν έναν ξεκάθαρο κίνδυνο πως αυτό θα οδηγήσει σε σημαντική υπέρβαση του στόχου για τον πληθωρισμό,» ανέφεραν οι αναλυτές της Bank of America. Ετσι, ενώ οι επενδυτές δεν ηχούν συναγερμό ακόμη, προετοιμάζονται για τον κίνδυνο παρά τα ήπια μηνύματα που έρχονται από την Ουάσιγκτον.

Ο Λουλ Ντεμισί, πρόεδρος της Ally Invest, έγραψε την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι επενδυτές έκαναν στροφή από το «τι μπορεί να γίνει σωστά;» στο «τι μπορεί να πάει στραβά;». Ο Ντεμισί πρόσθεσε ότι «οι επενδυτές νιώθουν ολοένα πιο ανήσυχοι για το τι θα φέρει το μέλλον, είτε αλλαγή πολιτικής, ή πληθωρισμός.»

Οι ενδείξεις υψηλότερου πληθωρισμού γίνονται ορατές και στους καταναλωτές υπό την μορφή υψηλότερων τιμών σε καταναλωτικά αγαθά και εμπορεύματα, αν και κάποιες μεταβολές τιμών από το 2020 μπορούν να αποδοθούν σε προβλήματα στην προσφορά και τη ζήτηση που σχετίζονται με την πανδημία.

Ο Γουόρεν Μπάφετ, μιλώντας στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της έλευσης της Berkshire Hathaway το περασμένο σαββατοκύριακο, είπε ότι βλέπει «πολύ σημαντικό πληθωρισμό» στην μορφή υψηλότερων τιμών. Ο αρθρογράφος της Wall Street Journal, Τζειμς Μάκιντος, έγραψε πρόσφατα ότι οι επενδυτές είναι δυστυχώς απροετοίμαστοι για ένα περιβάλλον υψηλότερου πληθωρισμού, το οποίο εκτιμά ότι αποδίδεται σε πέντε παράγοντες, μεταξύ των οποίων η νέα εποχή μεγάλων κυβερνητικών δαπανών, η ηπιότερη πληθωριστική πολιτική τη Fed και οι ενισχυμένες εργατικές ενώσεις.

«Οι κίνδυνοι πραγματικά μεγαλώνουν στην οικονομία,» δήλωσε ο Τζιν Γκόλντμαν, της Cetera Investment Management, επισημαίνοντας την κορύφωση των κερδών και της οικονομικής ανάπτυξης, τη χαλάρωση των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης στην Κίνα και την αυξημένα μεταβλητότητα στην αγορά καθώς επίσης τις πληθωριστικές πιέσεις. Παρότι συμφωνεί ότι η φύση του πληθωριστικού ρίσκου είναι παροδικός, ο Γκόλντμαν λέει ότι είναι πιθανό «η Fed να βρίσκεται λίγο πιο πίσω, επειδή όλα –επιχειρήσεις, καταναλωτές και αγορά- υποστηρίζουν ότι ο πληθωρισμός πιθανότατα θα υπερβεί το στόχο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή