Το θέαμα με τα άδεια ράφια στα καταστήματα του ΙΚΕΑ μάλλον θα κρατήσει για αρκετό καιρό ακόμη, τουλάχιστον μέχρις ότου τα containership από την Κίνα καταφέρουν να ξεπεράσουν τα προβλήματα που δημιουργεί ο συνωστισμός πλοίων στα λιμάνια των ΗΠΑ.

Ωστόσο, ό,τι κι αν ψωνίζετε αυτές τις ημέρες θα είναι είτε δυσεύρετο ή ακριβότερο. Και ο λόγος: η μαζική ζήτηση λόγω της πανδημίας για κάθε είδος προϊόν που πιέζει την προσφορά. Oι ελλείψεις αυτές ανεβάζουν τις τιμές.

Το αν ο πληθωρισμός παραμένει στάσιμος ή μειώνεται μπορεί να συμβάλει σημαντικά στον καθορισμό της πορείας της αγοράς μετοχών και για το ποιοι τομείς θα βγουν νικητές ή χαμένοι.

Η επικρατούσα άποψη δείχνει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα μειωθούν καθώς σταδιακά επιστρέφουμε στη ζωή όπως ήταν κάποτε. Και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Federal Reserve προσπαθούν, τουλάχιστον, να πείσουν τις αγορές ότι οι πιέσεις δεν θα διαρκέσουν. Την περασμένη εβδομάδα, για παράδειγμα, ο Πρόεδρος της Fed Jerome Powell είπε ότι ενώ η Fed βλέπει «σημαντικές αυξήσεις» στον βασικό πληθωρισμό για τον Απρίλιο και τον Μάιο, «αυτές θα εξαφανιστούν τους επόμενους μήνες. Και θα είναι παροδικές».

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές βλέπουν δυσάρεστους οιωνούς για τον πληθωρισμό, αναφέροντας ενδείξεις ότι η ανοδική πίεση των τιμών μπορεί να μην αποσυμπιεστεί τόσο γρήγορα. «Αναμένουμε ότι τόσο ο γενικός όσο και ο δομικός πληθωρισμός θα ξεπεράσουν τις προσδοκίες τις επόμενες εβδομάδες», έγραψαν οι αναλυτές της Wolfe Research σε πρόσφατη αναφορά τους. «Εάν η μελέτη μας είναι σωστή και οι ενδείξεις πληθωρισμού γίνονται πιο θερμές από το αναμενόμενο, θα πρέπει να προετοιμαστείτε για ένα άλλο επεισόδιο κινδύνου».

Τα ανησυχητικά σημάδια πληθωρισμού εμφανίζονται σε τομείς όπως τα αυτοκίνητα, ο βαρύς βιομηχανικός εξοπλισμός και οι γεωργικές χημικές ουσίες, σημειώνει η Wolfe. Οι τιμές των βιομηχανικών προϊόντων θα συνεχίσουν να αυξάνονται για άλλους έξι μήνες, προβλέπει η Wolfe. Και οι τιμές των τροφίμων έχουν «ξεφύγει από τις προβλέψεις», συμπεριλαμβανομένης της αύξησης 138% στο καλαμπόκι και αύξησης 85% στη σόγια στο πρώτο τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Η ενέργεια αυξάνεται σημαντικά επίσης, ενώ και η στέγαση αυξάνεται σταθερά.

Οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας δεν είναι τόσο ανησυχητικές για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, καθώς είναι ασταθείς και αποτελούν ένα σχετικά μικρό συστατικό του βασικού πληθωρισμού. Ωστόσο, οι άλλοι τομείς του πληθωρισμού μπορεί να είναι πιο επίμονοι, ειδικά εάν η οικονομία ανακάμψει με ετήσιο ρυθμό περίπου στο 6,4% που κατέγραψε στο πρώτο τρίμηνο.

Μια βασική δοκιμασία θα είναι η αγορά εργασίας – πόσο γρήγορα υποχωρεί το ποσοστό ανεργίας και πόσο αυξάνονται οι μισθοί. Μεγάλο μέρος του πληθωρισμού που έχουμε δει μέχρι τώρα ήταν στις τιμές ενεργητικού, παρά στο εργατικό δυναμικό, αλλά εάν οι μισθοί αρχίσουν να αυξάνονται, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει έναν νέο πληθωριστικό κύκλο.

Οι επενδυτές ομολόγων αισθάνονται ήδη την αυξημένη θερμότητα του πληθωρισμού με τις αποδόσεις των κρατικών χρεογράφων να αυξάνονται απότομα – κινούμενες αντίστροφα με τιμές των ομολόγων. Για τους επενδυτές μετοχών, υπάρχουν μερικά πιθανά αποτελέσματα.

Το ένα είναι ότι οι αγορές υποχωρούν βραχυπρόθεσμα εάν οι τιμές του πληθωρισμού υπερβούν τις προβλέψεις ή οι προσδοκίες αυξηθούν απότομα. Αυτό θα αποτελούσε μια συναλλαγή κινδύνου και θα πίεζε το κομάτι της χρηματιστηριακής αγοράς που σχετίζεται με υψηλή ανάπτυξη και τους υψηλούς πολλαπλασιαστές μαζί με τομείς ευαίσθητους στις αποδόσεις, όπως τα ακίνητα.

Ωστόσο, οι συναλλαγές που βασίσθηκαν στην αναθέρμανση του πληθωρισμού υπήρξαν νικητής μέχρι στιγμής φέτος, και θα μπορούσε να συνεχίσει εάν ο πληθωρισμός δεν ανέβει απότομα και οι αποδόσεις των ομολόγων δεν ανέβουν ξανά. Η αξία θα μπορούσε να είναι νικητής σε αυτό το σενάριο, με επικεφαλής τις χρηματο-οικονομικές μετοχές σύμφωνα με την Wolfe. Άλλοι πιθανοί νικητές θα μπορούσαν να είναι η ενέργεια, τα υλικά και οι βιομηχανίες – που όλοι υπερβαίνουν σε απόδοση τον χρηματιστηριακό δείκτη S&P 500 μέχρι στιγμής φέτος.

Τι γίνεται αν οι αποδόσεις των ομολόγων αυξηθούν με το 10ετές κρατικό ομόλογο να ξεπερνά το 2%; Σε αυτό το σημείο, η ανοχή της Fed για υψηλότερες αποδόσεις μπορεί να φθαρεί. Στη συνέχεια, η Fed θα μπορούσε να ανακοινώσει άλλο έναν γύρο αγορών ενεργητικού για να υποστηρίξει την αγορά ομολόγων. Αυτό θα ήταν ένα σήμα ρευστότητας για τη χρηματιστηριακή αγορά και θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια εναλλαγή σε τομείς ανάπτυξης και υψηλής δυναμικής όπως η τεχνολογία και η κατανάλωση.

Θα μπορούσαμε να ζήσουμε άλλη μια τρομάρα τις επόμενες εβδομάδες, προβλέπει η Wolfe, αλλά η Fed δεν είναι πιθανό να το αφήσει να διαρκέσει, διατηρώντας το θετικό κλίμα στην αγορά με ακόμη μια καταπραϋντική ένεση ρευστότητας, τουλάχιστον μέχρι να εμφανιστεί ο φόβος.

Μεταφράστηκε στα Ελληνικά από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο