Η πορεία των βασικών δεικτών από την πρώτη ώρα απέκτησε ανοδικά χαρακτηριστικά με ικανοποιητικούς ρυθμούς συναλλαγών και πρωταγωνιστές της ανόδου μετοχές του FTSE25 εκτός του τραπεζικού κλάδου.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε με μεταβολή +1,01% στις 906,07 μονάδες και ο τζίρος ανέβηκε στα 93,999 εκατ. ευρώ με την αξία των πακέτων στα 1,802 εκατ. ευρώ.

Η έκπληξη που επεφύλαξαν οι συναλλαγές αφορούσε στην εμφάνιση ισχυρών πιέσεων στις τραπεζικές μετοχές στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Αυτές έδωσαν σημαντική πτωτική μεταβολή στο κλείσιμο, έναντι της ενδοσυνεδριακής εικόνας, στις ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ και ΕΥΡΩΒ, ενώ μείωσαν τα κέρδη της ΕΤΕ.

Η προσπάθεια των θεσμικών ήταν να αποκαταστήσουν τις αποτιμήσεις σε κυκλικές μετοχές που θα ευνοηθούν άμεσα από το άνοιγμα των δραστηριοτήτων στον τουρισμό και το λιανικό εμπόριο, όπως οι ΑΡΑΙΓ, ΜΠΕΛΑ, ΕΥΔΑΠ. Αυτές ήταν στο μεγαλύτερο διάστημα στις πρώτες θέσεις των μετοχών με τη μεγαλύτερη άνοδο στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, ενώ η σταθερότητα των πιέσεων στις ΠΕΙΡ και ΑΛΦΑ υπογράμμιζαν την επιφύλαξη των θεσμικών για τον κλάδο. Σήμερα είχαμε μετά τη δημοσίευση του ισολογισμού για τη χρήση του 2020 και επιστροφή στο ταμπλό της ΑΤΤ που με όγκο 4,499 εκατ. τεμάχια με προηγούμενο κλείσιμο στα 0,1404 ευρώ κινήθηκε από τα 0,1006 ως τα 0,174 ευρώ και έκλεισε στα 0,134 ευρώ με μεταβολή -4,56%.

Συνεχίστηκε το αυξημένο ενδιαφέρον για την μετοχή της ΠΕΙΡ καθώς εμφάνισε τον μεγαλύτερο όγκο φθάνοντας τα 13,917 εκατ. τεμάχια. Το άνοιγμα στα 1,646 ευρώ αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 0,046 ευρώ και ήταν το ανώτερο της ημέρας καθώς γρήγορα οι πιέσεις πέρασαν την τιμή κάτω από το κλείσιμο της προηγούμενης τα 1,60 ευρώ. Το κατώτερο ημέρας ήταν τα 1,551 ευρώ από την τελευταία ώρα της διαπραγμάτευσης της. Ενώ η τιμή της ΠΕΙΡ φάνηκε να ισορροπεί στα 1,57 ευρώ (-1,88%) σε στενό εύρος τιμών, οι πιέσεις στην ΑΛΦΑ και την ΕΥΡΩΒ την τελευταία ώρα, οδήγησαν σε αναζήτηση πυθμένα τότε. Προκαλώντας επιπλέον επιβάρυνση στις τιμές των βασικών δεικτών. Τελικά με το δεύτερο καλύτερο όγκο 9,433 εκατ. τεμάχια η ΑΛΦΑ έκλεισε με απώλειες -2,82% στα 1,31 ευρώ που ήταν το κατώτερο μέρας.

Στον αντίποδα, η ΕΤΕ δεν πέρασε σε απώλειες και κατάφερε να εμφανίσει όγκο 2,230 εκατ. τεμάχια και τιμή κλεισίματος στα 2,737 ευρώ όταν η υποψήφια για τον δείκτη της MSCI ΕΥΡΩΒ έκλεισε επίσης στο κατώτερο μέρας στα 0,835 ευρώ με πτώση -1,18% και όγκο7,987 εκατ. τεμάχια.

Στα αναπτυγμένα χρηματιστήρια εμφανίστηκε ένα ιδιαίτερο κλίμα, με αύξηση των επιφυλάξεων στα χρηματιστήρια της Γαλλίας και της Γερμανίας. Αντίθετα στις αγορές μετοχών του Μιλάνου και της Μαδρίτης τη διάθεση για ρίσκο ενίσχυε η έναρξη της τουριστικής σεζόν. Έτσι τα κέρδη του μέσου όρου ήταν πολύ διαφορετικά από την μεταβολή του Stoxx Europe 600 (+0,02%) στις 17:55. Η κατάληξη του Γενικού Δείκτη στις 906,07 προέκυψε από εντελώς διαφορετικά κίνητρα από αυτά που κίνησαν τα ξένα χρηματιστήρια όπου προτιμήθηκαν οι εταιρίες εξόρυξης μεταλλευμάτων.

Την πορεία των τιμών σήμερα δεν επηρέασε τόσο η διαπραγμάτευση της ΠΕΙΡ αλλά των υπολοίπων μετοχών του κλάδου. Σήμερα οι αισιόδοξοι θεσμικοί και οι μεγαλομέτοχοι εισάγοντας εντολές αγοράς στο πρώτο μέρος φάνηκε πως στο δρόμο για τις δημοπρασίες δεν φύλαξαν δυνάμεις (εντολές αγοράς) ως το τέλος της διαπραγμάτευσης.

Η αξία προσυμφωνημένων συναλλαγών ανήλθε στα 1,802 εκατ. ευρώ για ΑΛΦΑ και ΤΕΝΕΡΓ.

Ανοδικά στο κλείσιμο συνέβαλαν με τα κέρδη τους, από τις μετοχές του FTSE25, οι ΑΡΑΙΓ +5,77%, ΜΠΕΛΑ +5,26%, ΛΑΜΔΑ +3,34%, ΟΤΕ +3,20%, και ΕΧΑΕ +3,04% ήταν αυτά με κέρδη άνω του +3% από τα 17 ανοδικά blue chip.

Στον αντίποδα με πτώση πάνω από -0,50% οι ΑΛΦΑ -2,82%, ΠΕΙΡ -1,88%, ΣΑΡ -0,92%, και ΤΕΝΕΡΓ στο -0,67%, ενώ με πτώση έκλεισαν 7 blue chip.

Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-1,24%), ενώ οι μετοχές του FTSEM δεν αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από τα blue chip και κατέληξαν με μεταβολή +0,02%.

Η μεταβολή στα τραπεζικά blue chip, δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση επίπεδης δυναμικής για τα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του δεκαετούς παρέμεινε στο 0,979% όπως την προηγούμενη μέρα.

Ο FTSE25 έκλεισε στις 2210,68 από 2189,31 μονάδες την Παρασκευή εμφανίζοντας άνοδο +0,98%.

Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 74, των καθοδικών 36 και οι αμετάβλητες ήταν 19.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Στήριγμα από Ελλάκτωρ, «αναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μέσης Ανατολής
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Στήριγμα από Ελλάκτωρ βρίσκει το ΧΑ - «Aναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μ. Ανατολής

Αν και το ΧΑ έδειξε μεγάλη ευαισθησία στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στην αρχή της εβδομάδας, με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η πρωινή αντίδραση του Ισραήλ δείχνει να «υποβαθμίζεται» από τους traders