Η Αθηναϊκή αγορά είναι αγορά του ευρώ και τώρα που στις ΗΠΑ έχει εκτιναχθεί η ανησυχία από την εκτίναξη του πληθωρισμού, ο οποίος ροκανίζει τις προβλέψεις για τα μελλοντικά κέρδη των επιχειρήσεων του δολαρίου, η μετρίων ρυθμών ανάπτυξη στις ευρωπαϊκές οικονομίες είναι προσόν. Γιατί δεν προκαλεί εκτίναξη των πληθωριστικών πιέσεων. Αφήνοντας την ΕΚΤ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των θεσμικών, με ήρεμη διάθεση ως προς το πρόγραμμα στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας, άρα χωρίς αλλαγές στη νομισματική της πολιτική.

Τα σημάδια του διογκούμενου πληθωρισμού έχουν επιβαρύνει τις αμερικάνικες μετοχές. Η άνοδος των τιμών εμπορευμάτων, τα προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού και οι δυσκολίες πρόσληψης ειδικευμένου προσωπικού από τις επιχειρήσεις, ώθησαν ορισμένους θεσμικούς να προσδοκούν μια παρατεταμένη άνοδο των τιμών καταναλωτή. Άλλοι παράγοντες έχουν επίσης πιέσει τις μετοχές της Wall Street τις τελευταίες ημέρες, συμπεριλαμβανομένων των ενδείξεων ότι η οικονομία των ΗΠΑ, ενώ εξακολουθεί να επεκτείνεται με ένα γρήγορο ρυθμό, έχει εμφανίσει ήδη τον μέγιστο ρυθμό ανάπτυξής της, όπως δήλωσε η Anna Stupnytska, οικονομολόγος της Fidelity International. Ενώ με τις τελευταίες προβλέψεις της Κομισιόν  αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,2% φέτος και κατά 4,4% το 2022. 

Εδώ λοιπόν ούτε σημαντική άνοδο είχαμε στους δείκτες, ούτε πληθωριστικές πιέσεις από υπερθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας. Αν λοιπόν στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία αναγνωριστεί ως προσόν η μετριοπαθής ανάπτυξη, αφού στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου ο πληθωρισμός θα αποτελεί πηγή κινδύνου για μήνες, τότε οι ελληνικές μετοχές εκτός από φθηνές θα είναι και περισσότερο ασφαλείς.

Αυτή η θεώρηση για μεσοπρόθεσμη άνοδο της γοητείας των ελληνικών αξιών πιθανώς να οδήγησε χθες τους θεσμικούς στην εφαρμογή της τεχνικής του μαζέματος τίτλων, μετά από  κλιμακούμενες πιέσεις. Άφησαν τους αισιόδοξους να ανεβάσουν τις αποτιμήσεις μόλις είδαν την ανοδική ορμή στο άνοιγμα των ευρωπαϊκών. Επειδή όμως διαπίστωσαν πως δεν υπήρχε ορμή, για να ξεπεράσει η αγορά τουλάχιστον τις 902 μονάδες, (ανώτερο μέρας οι 901,88), άρχισαν να ρευστοποιούν θέσεις. Κατεβάζοντας τον μέσο όρο στις 895 μονάδες και όρισαν την έναρξη της φάσης μιας πλάγιας κίνησης στην ζώνη των 895. Αυτή λειτούργησε ως επίπεδο ισορροπίας που αποδέχθηκαν αγοραστές και πωλητές σαν κατάλληλο για την εποχή και την αγορά.

Το 4,6% όμως στην ετήσια μεταβολή του πληθωρισμού θεωρήθηκε βέβαιο πως θα χτυπήσει καμπάνες συναγερμού για ξεπούλημα στη Wall Street, αφού οι επενδυτές ρευστοποιούσαν θέσεις με βάση ανησυχίες πως ο πληθωρισμός θα έβγαινε +3,4%. Αποφάσισαν την εισαγωγή παραπάνω μετοχών προς πώληση και έτσι, λίγο πριν τις 16:00 ο ΓΔ ήταν στις 891 μονάδες και αμέσως μετά, ξεκίνησε το μάζεμα της προσφοράς. Με αποτέλεσμα μια σταθερή ανοδική πορεία στη διάρκεια της τελευταίας ώρας που έφερε την αγορά ξανά στα επίπεδα των 895 μονάδων. Την ώρα πάντως που τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άφηναν την ταλάντωση πέριξ του κλεισίματος της Τρίτης και εμφάνιζαν κέρδη από +0,3% και άνω, οι επενδυτές στην Αθήνα με τις κινήσεις τους στον 25άρη επανέφεραν απλά την αγορά στο επίπεδο ισορροπίας της για την Τετάρτη τη μέρα… του πληθωρισμού των ΗΠΑ.

Οι εκτιμήσεις των εγχώριων αναλυτών δεν είχαν το χρόνο να αναλύσουν τις λεπτομέρειες των όσων έγιναν στις δυο πλευρές του Ατλαντικού και με βάση την εικόνα της τοπικής αγοράς κράτησαν μικρό καλάθι χωρίς ωστόσο τόνους υπερβολικής ανησυχίας. 

Μετά την πτώση στο διήμερο η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά: «Ο ΓΔ δεν μπόρεσε να διατηρηθεί πάνω από τις 910 μονάδες ούτε αυτή την εβδομάδα. Το αποτέλεσμα είναι ότι η αντίσταση σε αυτά τα επίπεδα ισχυροποιήθηκε ακόμα περισσότερο. Άρα, η βραχυχρόνια συσσώρευση στα υψηλά 52 εβδομάδων μεταξύ 910 – 865 μονάδων συνεχίζεται. Θεωρούμε ότι, σε αυτά τα επίπεδα θα κινηθεί ο ΓΔ και αυτή την εβδομάδα, ενώ λίγο πιο κάτω στις 850 κινείται και ο ΚΜΟ-60. Και ο ΔΤΡ δεν κατάφερε να διατηρηθεί πάνω από τις 610 μονάδες, αλλά ο σχηματισμός παραμένει ανοδικός και αναλογικά το ανοδικό κύμα μικρότερο. Προς το παρόν λοιπόν, το σενάριο της συσσώρευσης μεταξύ 555 – 610 παραμένει σε ισχύ, αλλά και ο στόχος των 680 μονάδων φαίνεται πιθανός σε δεύτερη φάση».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Στήριγμα από Ελλάκτωρ, «αναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μέσης Ανατολής
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Στήριγμα από Ελλάκτωρ βρίσκει το ΧΑ - «Aναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μ. Ανατολής

Αν και το ΧΑ έδειξε μεγάλη ευαισθησία στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στην αρχή της εβδομάδας, με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η πρωινή αντίδραση του Ισραήλ δείχνει να «υποβαθμίζεται» από τους traders

Χρηματιστήριο Αθηνών: Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασής του
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασης του ΧΑ

Με τον τραπεζικό κλάδο να μην βοηθά καθόλου στην αντίδραση που «ευχήθηκαν» πολλοί σήμερα, το ΧΑ δείχνει να «αγκομαχά» να ανακτήσει τις 1.360 μονάδες και να ανακτήσει μέρος των 63 μονάδων που έχασε σε μόλις τέσσερις ημέρες