Το Bitcoin μόλις έχασε ένα από τους πλέον ένθερμους θιασώτες του. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla Elon Musk την Τετάρτη έγραψε στο Twitter ότι  δεν θα δέχεται πλέον πληρωμές με bitcoin επικαλούμενος την «ταχέως αυξανόμενη χρήση ορυκτών καυσίμων, ειδικά άνθρακα» για την «εξόρυξη» του νομίσματος και την πληρωμή με αυτό. Ο Musk έχει δίκιο. Αλλά η απόφασή του αποκαλύπτει περισσότερα για την εταιρεία του παρά για το bitcoin.

Όποιος είναι ελαφρώς εξοικειωμένος με τη βιομηχανία θα μπορούσε να πει στον Musk ότι η παραγωγή bitcoin απορροφά μια τεράστια ποσότητα βρώμικης ενέργειας. Τα τελευταία στοιχεία της μελέτης του Center for Alternative Finance στο Πανεπιστήμιο του Cambridge δείχνουν ότι οι εξορύκτες κρυπτονομισμάτων χρησιμοποιούν σήμερα 147 terawatt/ώρες σε ετήσια βάση – περίπου το ήμισυ της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κυρίως η υδροηλεκτρική ενέργεια, αντιπροσωπεύουν μόνο το 39% της συνολικής χρήσης τους.

Ωστόσο, ο αυτο-χρισμένος “Βασιλιάς της Τεχνολογίας” μιας εταιρείας που φιλοδοξεί να επιταχύνει την υιοθέτηση ενέργειας μηδενικών εκπομπών είτε βρισκόταν εν άγνοια είτε απέρριπτε αυτά τα γεγονότα όταν αποφάσισε να δεχτεί πληρωμές bitcoin πριν από τρεις μήνες. Ο υπεύθυνος οικονομικών – «Αρχοντας νομισμάτων» Zachary Kirkhorn επίσης συμφώνησε. Στην ανακοίνωση των κερδών του πρώτου τριμήνου της Tesla εξήγησε ότι η εταιρεία είχε μετατρέψει μετρητά 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε bitcoin ως τρόπο για να κερδίσει εύκολες αποδόσεις χαμηλού κινδύνου. Αυτό προδίδει έναν τρομακτικό  εφησυχασμό σχετικά με τη διαβόητη διψήφια ημερήσια μεταβλητότητα του bitcoin.

Αυτή η ταχεία κυβίστηση υποδηλώνει έντονα ότι η εποπτεία της Tesla για το αφεντικό και τον μεγαλύτερο μέτοχό της παραμένει τόσο χαλαρή όσο στις παλιές κακές μέρες, παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ. Στο παρελθόν, ο Musk συνήθιζε να υπόσχεται περισσότερα και να παραδίδει λιγότερα όσον αφορά τους αριθμούς παραγωγής αυτοκινήτων. Κατάφερε μια αμφισβητήσιμη διάσωση της εταιρείας ηλιακών πάνελ του ξαδέλφου του το 2016. Δύο χρόνια μετά από αυτό έγραψε στο Twitter ότι σκέφτηκε να κάνει την εταιρεία ιδιωτική, παραβιάζοντας τους νόμους περί κινητών αξιών. Αυτό του κόστισε πρόστιμο 20 εκατομμυρίων δολαρίων και την προεδρία.

Ένα χαλαρό συμβούλιο πλαισιωμένο από φίλους και συγγενείς επέτρεψε μια τέτοια συμπεριφορά. Το μείγμα του έχει αλλάξει κάπως από τότε για να συμπεριλάβει εκτός του οικείου περιβάλλοντος και ειδικούς, όπως ο Hiro Mizuno, πρώην επικεφαλής επενδύσεων στο Επενδυτικό Ταμείο Συντάξεων της Κυβέρνησης της Ιαπωνίας. Ωστόσο, σαφώς η νέα διαμόρφωση δεν έχει χαλιναγωγήσει αρκετά το Musk. Αυτό είναι ένα ανησυχητικό σημάδι.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners