Η πορεία των βασικών δεικτών της Αθηναϊκής αγοράς δεν έστειλε μηνύματα προς τους επενδυτές μόνο για τη βραχυπρόθεσμη τάση ή έστω για τη μεσοπρόθεσμη. Κυρίως διότι ενώ οι ταλαντώσεις των αποτιμήσεων ήταν σημαντικές δεν είχαν ωστόσο άμεση σύνδεση με τις εξελίξεις στο εσωτερικό ή στο επιχειρηματικό πεδίο. Η τάση φυγής από το ρίσκο και στην Αθήνα είχε προκύψει από ανησυχίες που μετασχηματίστηκαν σε φόβο που γέννησαν δεδομένα που αφορούσαν την παγκόσμια κεφαλαιαγορά.

Αυτό έκανε τον πιστοποιημένο χρηματοοικονομικό αναλυτή Πέτρο Στεριώτη να σημειώσει χθες: “Ας μην ξεχνάμε ότι από την έναρξη της πανδημίας, την Άνοιξη του 2020, ο Γενικός Δείκτης έχει σχεδόν “διπλώσει”. Οι Επενδυτές οφείλουν να κάνουν ‘upgrade’ στο πώς παρακολουθούν την Αγορά, καθώς όροι όπως πληθωρισμός, ‘bond tapering’, σχετική ισχύς του Δολαρίου και Ξένες εκδόσεις Κρατικού χρέους, οι οποίοι για προηγούμενες Γενιές Συμμετεχόντων στο Χ.Α. αποτελούσαν ‘άγνωστη ύλη’, πλέον αποτελούν ‘κλειδιά’ για όσους θέλουν να επιτύχουν μετοχικές υπεραποδόσεις”.

Για να συμπληρώσει την απάντηση των αγοραίων δυνάμεων της Αθήνας στις σκληρές αξιολογήσεις ορισμένων μεγάλων επενδυτικών οίκων ως ακολούθως: “Η επιθετική φύση της πρόσφατης διόρθωσης σε “risky” Στοιχεία Ενεργητικού, όπως οι Τεχνολογικές μετοχές Η.Π.Α. (για να μην αναφερθούμε στο “ποτάμι αίματος” και την απώλεια λογιστικών δισεκατομμυρίων στα Κρυπτονομίσματα, μέσα σε λίγες ημέρες), μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι μετοχές του Χ.Α. ναι μεν δεν αποτελούν “χρυσές λίρες”, ούτε “λεφτά στην Τράπεζα”, ούτε “κότες που γεννούν χρυσά αυγά”, αλλά συνεχίζουν να προσφέρουν δυναμικές ευκαιρίες συμμετοχής στο Παγκόσμιο “bull market”.

Βέβαια παρά τις εκτιμήσεις της πλευράς των αισιόδοξων προσεγγίσεων για το ελληνικό χρηματιστήριο, μια κάθοδος σημαντικών διαστάσεων αποδείχθηκε αρκετή για να αλλάξει την ορμή της αγοράς από ανοδική σε καθοδική. Αλλά αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι υπήρξαν αρκετά σημάδια που υπογράμμιζαν την κόπωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος πριν την Τετάρτη. Η Merit Sec. σημειώνει: “Η βραχυπρόθεσμη τάση γύρισε σε πτωτική, με τον ΚΜΟ 30 ημερών στις 889 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 860 και 850 μονάδες, ενώ σημεία αντίστασης οι 889 και 900 μονάδες.

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ αναφέρει: “Ο φόβος της ενδεχόμενης νέας εκτίναξης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, τροφοδοτεί την ενισχυόμενη πεποίθηση των Αγορών για ανατροπή της χαλαρής νομισματικής πολιτικής στο εγγύς μέλλον. Αναπόφευκτα, οι αναταράξεις των Διεθνών Αγορών, δεν αφήνουν αλώβητο και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με την τεχνική ανάλυση να βλέπει ως ισχυρό ανάχωμα την περιοχή των 850 μονάδων του ΓΔ”.

Μετά το σοκ του -2,2% από εισαγόμενα αίτια, οι ισχυροί της αγοράς δεν θα άφηναν την ευκαιρία να περάσει ανεκμετάλλευτη. Περίμεναν τους βιαστικούς να εισαγάγουν εντολές αγοράς από την προσυνεδριακή διαδικασία και αφού η τιμή ανοίγματος αντιστοιχούσε σε οριακό ανοδικό χάσμα 0,72 μονάδες, έδωσαν μια μικρή φόρα στις αποτιμήσεις για μερικά μόνο λεπτά. Ο ΓΔ με κλείσιμο την “μαύρη” Τετάρτη για την παγκόσμια κεφαλαιαγορά στις 881,04 μονάδες , πέρασε πάνω από τις 887,3 (+0,71%) σε τέσσερα λεπτά, ενώ στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τα κέρδη των δεικτών ήταν στο +0,7% συντονισμένα.  Αλλά από τις 10:35, για να γίνει έντονη η απογοήτευση των συναλλασσόμενων, ξέσπασαν έντονες πιέσεις. Δηλαδή με εντολές πώλησης αυξήθηκε η προσφορά μετοχών όταν οι ευρωπαϊκοί δείκτες συνέχιζαν αταλάντευτα την πλάγια πορεία τους σε θετικό πεδίο σταθερά. Τελικά η άνοδος στην τελευταία μιάμιση ώρα ανέβασε το μέσο όρο ως τις 890 μονάδες που ήταν πλέον μια υπολογίσιμη οροφή. Αυτό υπογράμμισαν οι πιέσεις στις δημοπρασίες που τον έστειλαν στις 888,41 μονάδες.

Σήμερα μετά τα σημαντικά κέρδη των δεικτών στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ τα futures του S&P 500 σημείωσαν περαιτέρω άνοδο 0,3%, μετά από άλμα άνω του 1%, του αντιπροσωπευτικότερου μετοχικού δείκτη στον κόσμο, την Πέμπτη. Τα δε ομόλογα αναφοράς των ΗΠΑ μετά από πτώση περισσότερο από 4 μονάδες βάσης την Πέμπτη και κυμαίνεται γύρω στο 1,635% σήμερα στην Ασία. Συνεπώς μετριάστηκαν οι φόβοι των επενδυτών για τον δυνατό πληθωρισμό και τις προοπτικές μιας, εξ αυτού, πρώιμης μείωσης των κινήτρων από την Federal Reserve. Λόγω της εκπνοής των σειρών Μαΐου στα παράγωγα σήμερα τις προθέσεις τους για τη συνέχεια θα αποτυπώσουν στο ταμπλό οι θεσμικοί μετά την παύση της διαπραγμάτευσης των παράγωγων προϊόντων λήξης Μαΐου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες