Η τουριστική εκμετάλλευση του διαστήματος, όπως όλα δείχνουν πλησιάζει καθώς η Blue Origin του ιδρυτή της Amazon Τζεφ Μπέζος, ετοιμάζεται να εκτοξεύσει το πρώτο διαστημόπλοιο στις 20 Ιουλίου με επιβάτες τουρίστες -οι οποίοι μάλιστα όπως όλα δείχνουν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν χρυσή την εμπειρία αυτή.

Η Brue Origin έχει αρχίσει να πουλά ήδη εισιτήρια για το ταξίδι στα όρια του διαστήματος, βγάζοντας μάλιστα το ένα από αυτά σε δημοπρασία με τις προσφορές να έχουν φτάσει ούτε λίγο ούτε πολύ τα 2,8 εκατ. δολάρια.

Μέχρι τώρα οι προσφορές στη σχετική διαδικασία που ξεκίνησε στις 5 Μαίου ήταν σφραγισμένες, αλλά από τις 19 Μαίου αποκαλύπτονται στο κοινό. Η διαδικασία αυτή θα συνεχιστεί μέχρι τις 12 Ιουνίου, όταν και θα γίνει ζωντανή τελική δημοπρασία για να καθοριστεί το τελικό ποσό.

Ο νικητής θα καταλάβει τη μια από τις έξι θέσεις του διαστημόπλοιου του Μπέζος, New Shepard, χωρίς να είναι ακόμη γνωστό ποιοι θα βρίσκονται στις υπόλοιπες. Το όλο ταξίδι θα διαρκέσει δέκα λεπτά, από τα οποία τα τέσσερα θα είναι σε χαμηλή διαστημική τροχιά και η εκτόξευση θα γίνει από το κέντρο δοκιμών της Blue στο Βαν Χόρν του Τέξας.

Ο πύραυλος δεν έχει αρκετή ισχύ για να θέσει την κάψουλα με τους επιβάτες σε κανονική τροχιά διαρκείας. Αντί αυτού, θα ταξιδέψει σε ύψος 100 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης, όπου φεύγει κανείς από την ατμόσφαιρα και μπαίνει στη ζώνη του διαστήματος, πριν να επιστρέψει ξανά στο έδαφος στη συνέχεια.

Οι σχετικές ανακοινώσεις για το πρώτο επανδρωμένο ταξίδι του New Shepard έγιναν στην 60η επέτειο της πρώτης πτήσης αμερικανού στο διάστημα, του Άλαν Σέπαρντ. Η πρώτη επανδρωμένη πτήση του New Shepard που φέρει το όνομα του αμερικανού αστροναύτη αναμένεται ότι θα γίνει ανήμερα την 52η επέτειο της προσσελήνωσης του Apollo 11.

Η κάψουλα New Shepard είναι κατασκευασμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να παρέχει πολύ καλή ορατότητα στους επιβάτες μέσω μεγάλων παραθύρων. Μέσα σε αυτή οι επιβαίνοντες θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν λίγα λεπτά μηδενικής βαρύτητας πριν να επιστρέψουν ξανά στη Γη.

Η Blue Origin δεν έχει ακόμη εκτοξεύσει το New Shepard με επιβάτες αλλά έχει πραγματοποιήσει 15 πετυχημένες μη επανδρωμένες δοκιμές από τις εγκαταστάσεις της στο Τέξας. Ο πύραυλος εκτοξεύεται κάθετα και όταν ολοκληρωθεί η αποστολή η κάψουλα στην κορυφή του που θα έχει αποκολληθεί από το υπόλοιπο προωθητικό σώμα θα προσγειωθεί στη Γη με τη βοήθεια αλεξιπτώτων.

Η εταιρεία του ισχυρού άνδρα της Amazon δεν θα είναι η πρώτη που στέλνει τουρίστα στο διάστημα, αλλά μπορεί να γίνει η πρώτη η οποία εάν όλα πάνε καλά θα μπορεί ενδεχομένως να το κάνει με πιο μεγάλη συχνότητα.

Τον Απρίλιο του 2001 ο επιχειρηματίας Ντένις Τίτο είχε πληρώσει 20 εκατ. δολάρια για μια θέση στο ρωσικό διαστημόπλοιο Σογιούζ και έγινε ο πρώτος τουρίστας που επισκέφτηκε το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Έκτοτε το παράδειγμά του ακολούθησαν άλλοι επτά τουρίστες του διαστήματος.

Η αμερικανική NASA από την πλευρά της ήταν πάντα διστακτική στο να φιλοξενήσει ιδιώτες στο διάστημα. Έτσι η Ρωσία ήταν μέχρι τώρα η μόνη επιλογή για κροίσους που ήθελαν να ζήσουν την εμπειρία ενός τέτοιου ταξιδιού. Φαίνεται όμως τώρα πως η εμφάνιση ιδιωτικών εταιρειών μπορεί να κάνει πιο εύκολα τέτοια ταξίδια για μεγαλύτερο αριθμό ατόμων που θέλουν να ζήσουν μια τέτοια περιπέτεια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή