Λένε ότι όποιος μπει στη φυγόκεντρο της φαντασίας του ταξιδιού, δύσκολα εγκαταλείπει τον ίλιγγο. Και είναι αλήθεια ότι μετά την καθηλωτική περιπέτεια της πανδημίας – μετά τη θερινή άρση των περιοριστικών μέτρων ακριβέστερα, διότι είναι νωρίς να αποφανθεί κανείς ότι ξεμπερδέψαμε με τον κορωνοϊό – εκατοντάδες εκατομμύρια «απελεύθεροι» ονειρεύονται και σχεδιάζουν να φύγουν μακριά από τον τόπο του εγκλεισμού τους. Όσοι σκαρώνουν «ταξίδια μακρινά ως τη Τζαμάικα» (αλλά και πιο κοντινά) θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι εφέτος μάλλον θα ταλαιπωρηθούν περισσότερο στο πήγαινε-έλα. Ειδικά αν ταξιδέψουν με αεροπλάνο.

Το παραδέχθηκε την περασμένη Τρίτη ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου των Αεροδρομίων του Παρισιού (Groupe Aéroports de Paris) Ογκιστέν Ντε Ρομανέ: «Εκείνο που με ανησυχεί εμένα προσωπικά είναι ο πολλαπλασιασμός των ελέγχων, των τεστ, του διπλού τσεκαρίσματος των ταξιδιωτών από τους αστυνομικούς στα σύνορα».

Παλαιά είχαμε δηλαδή τους τελωνειακούς ελέγχους. Το άνοιγμα και ξεψάχνισμα των αποσκευών από τους τελωνειακούς υπαλλήλους για να διαπιστώσουν αν μετέφερε ο επιβάτης καμιά φωτογραφική μηχανή ή κανένα… walkman που είχε αγοράσει αφορολόγητο από το εξωτερικό. Τώρα οι διασυνοριακοί επιβάτες – οι αεροπορικοί και όχι μόνο – θα έχουν να αντιμετωπίσουν εξονυχιστικούς υγειονομικούς ελέγχους.

Έλεγχοι επί ελέγχων

Η επιβατική κίνηση από τα αεροδρόμια του Ορλί και του Ρουασί Σαρλ Ντε Γκολ τον Απρίλιο έφθασε μετά βίας στο 13,9% της κίνησης του 2019, προτού δηλαδή ξεσπάσει η πανδημία. Για το 2021 ο Όμιλος Αεροδρομίων του Παρισιού προβλέπει κατά μέσον όρο η κίνηση να φθάσει στο 35% συγκριτικά με την προ διετίας κίνηση, κυρίως χάρη στις μετακινήσεις των ταξιδιωτών το καλοκαίρι που τώρα ξεκινά. Διότι αν η αναμονή για τη δεκπεραίωση των διαδικασιών άφιξης των επιβατών βρίσκεται ακόμα σε ανεκτά επίπεδα, με την αύξηση της επιβατικής κίνησης που περιμένουμε τους καλοκαιρινούς μήνες ίσως η ταλαιπωρία γίνει αφόρητη ακόμα και από τους πιο αδημονούντες για φευγιό ταξιδιώτες.

«Έχουμε μια σειρά ελέγχων στους οποίους θα υποβάλλονται εξαιτίας των υγειονομικών πρωτοκόλλων οι επιβάτες. Πρώτος έλεγχος από άνδρες και γυναίκες της Συνοριακής Αστυνομίας για τα διαβατήρια, μετά ο έλεγχος για το μοριακό τεστ που είναι υποχρεωτικό για όσους φθάνουν από κάποιες χώρες, στη συνέχεια δεύτερος έλεγχος από την Αστυνομία», εξηγεί ο Ογκιστέν Ντε Ρομανέ. «Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με το υπουργείο Εσωτερικών για να αποφύγουμε το ενδεχόμενο οι χρονικές καθυστερήσεις να προσλάβουν εφιαλτικές διιαστάσεις για τους αεροπορικούς επιβάτες εφέτος το καλοκαίρι», πρόσθεσε ο γάλλος μάνατζερ.

Σε κάθε περίπτωση όσοι ταξιδέψουν με αεροπλάνο, όση λαχτάρα κι αν έχουν για διακοπές, όσο κι αν τους έχει λείψει το ταξίδι, θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με πολλή υπομονή, σημειώνει ο ρεπόρτερ της «Figaro» Πιερ Ζορζ. Από τις 27 Απριλίου ο γάλλος υπουργός Μεταφορών Ζαν-Μπατίστ Τζεμπαρί έχει παρουσιάσει ένα ψηφιακά προηγμένο σύστημα ελέγχων που θα διευκολύνουν τους αεροπορικούς επιβάτες της χώρας του και αφορούν την έκδοση πιστοποιητικών εμβολιασμού ή αποτελεσμάτων μοριακών τεστ για τον κορωνοϊό μέσω QR code (για τη γρήγορη αποκωδικοποίηση των στοιχείων).

Η τεχνολογία αρωγός

«Η λύση των κωδίκων QR αποτελεί μια μεγάλη ελπίδα για την τουριστική βιομηχανία», σημειώνει το γαλλικό Ινστιτούτο των Τουριστικών Επιχειρήσεων, που εκτιμά παρεμπιπτόντως ότι οι αεροπορικές αναχωρήσεις επιβατών θα είναι για το καλοκαίρι του 2021 μειωμένες κατά 90% σε ό,τι αφορά τους μακρινούς προορισμούς και κατά 87% σε ό,τι αφορά τους προορισμούς μεσαίων αποστάσεων, συγκριτικά με τις προ Covid-19 αναχωρήσεις. Η μείωση αυτή ίσως να μετριάσει τους χρόνους αναμονής των επιβατών πριν την αναχώρηση και μετά την άφιξη της πτήσης στον προορισμό της.

Σε κάθε περίπτωση, οι Βρυξέλλες αναμένεται έως τις 15 Ιουνίου να έχουν κωδικοποιήσει τις διαδικασίες και τα πρωτόκολλα που θα πρέπει να ακολουθούν οι Ευρωπαίοι κατά τις μετακινήσεις τους εντός ΕΕ το εφετινό καλοκαίρι. «Στόχος όλων είναι οι μικρότερες ουρές αναμονής στα αεροδρόμια και η ελαχιστοποίηση της απάτης που καραδοκεί σε περιόδους έκτακτων καταστάσεων σαν κι αυτή που περνάμε», σημείωσε μέσω Twitter ο γάλλος υπουργός Τζαμπαρί. Η Γαλλία είναι εξάλλου η πρώτη χώρα της ΕΕ που υιοθέτησε ένα υγειονομικό διαβατήριο (TousAntiCovid) για τα ταξίδια των πολιτών της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή