Η Γαλλία θα δώσει έως το τέλος του 2021 «τουλάχιστον 30 εκατομμύρια δόσεις διαφορετικών εμβολίων» στο πρόγραμμα Covax, τον παγκόσμιο μηχανισμό προμήθειας εμβολίων στις φτωχές χώρες, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, ενώπιον της Διεθνούς Διάσκεψης για την Υγεία των κρατών μελών της G20, που διεξάγεται στη Ρώμη.

«Δεν έχουμε το δικαίωμα να κρατάμε αποθέματα εμβολίων σε ορισμένες χώρες, την ώρα που σε άλλες λείπουν. Και είναι σοκαριστικό ότι ξεκινάμε, κάποιες φορές, να εμβολιάζουμε τα παιδιά, εκεί όπου δεν έχουμε ακόμη αρχίσει να εμβολιάζουμε τους πιο ηλικιωμένους, τους πιο ευάλωτους σε άλλες χώρες», επεσήμανε ο Γάλλος πρόεδρος σε μια βιντεοσκοπημένη ομιλία, επαναλαμβάνοντας σχετική έκκληση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

«Στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας, η Γαλλία θα μοιραστεί τουλάχιστον 30 εκατομμύρια δόσεις διαφορετικών εμβολίων έως το τέλος του έτους», συμπλήρωσε τονίζοντας χαρακτηριστικά: «όχι στις πελατειακές σχέσεις, ναι στη εμβολιαστική πολυμέρεια».

Αυτή τη στιγμή, το ένα τρίτο των πλουσιότερων χωρών έχει ήδη κάνει τουλάχιστον μία πρώτη δόση έναντι 0,2% των φτωχών χωρών, σύμφωνα με το πρόγραμμα Covax.

Ο ΠΟΥ απευθύνει, επομένως, έκκληση στις πλούσιες χώρες, να κάνουν πράξη τη διεθνή αλληλεγγύη, πριν από τον εμβολιασμό των παιδιών και των εφήβων.

Έως το τέλος Μαΐου, 140 εκατομμύρια δόσεις θα λείπουν από τον Covax και επιπλέον 50 εκατομμύρια τον Ιούνιο, σε σύγκριση με τις ποσότητες που είχε αρχικά προβλέψει για τον εμβολιασμό του 20% του πληθυσμού των φτωχών χωρών.

Έως σήμερα, οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει ότι θα ήθελαν να δώσουν στον Covax 80 εκατομμύρια δόσεις, εκ των οποίων τα 60 εκατομμύρια του εμβολίου της AstraZeneca. Η Γαλλία, καλώντας τους Ευρωπαίους εταίρους της να την ακολουθήσουν, έχει ήδη ανακοινώσει μια δωρεά ύψους 500.000 δόσεων έως το τέλος Ιουνίου και η Σουηδία ενός εκατομμυρίου.

Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους δήλωσε, εξάλλου, διατεθειμένος να στηρίξει μια άρση των πατεντών για τα εμβόλια, εφόσον μια κοινή έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και του ΠΟΥ την κρίνει απαραίτητη για να επιταχυνθεί η παραγωγή παγκοσμίως.

«Στα ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας, δεν πρέπει να έχουμε κανένα ταμπού, καμία ιδεολογία, απλά λύσεις που θα βασίζονται σε μια σαφή διάγνωση. Κάθε φορά που η πνευματική ιδιοκτησία αποτελεί εμπόδιο στην παραγωγή, εμείς πρέπει να δίνουμε μια απάντηση, όπως παλαιότερα» για τον ιό HIV, επεσήμανε ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Γι’ αυτό ακριβώς ζητάω (…) μια κοινή έκθεση, που θα περιλαμβάνει αναλύσεις του ΠΟΕ, του ΠΟΥ», να κατατεθεί στη G20 στη Ρώμη τον Οκτώβριο.

«Εάν αυτά τα συμπεράσματα περιελάμβαναν τη χρήση νέων μέτρων αναφορικά με την πνευματική ιδιοκτησία, προφανώς, θα τα στήριζα», διαβεβαίωσε.

Συνάντηση Οικουμενικού Πατριάρχη με τη συμπρόεδρο του COVAX

Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, θα έχει το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη, η συμπρόεδρος του συμβουλίου των μετόχων του μηχανισμού Cocax και ευρωβουλευτής της Renew Europe, Δρ Χρυσούλα Ζαχαροπούλου.

Η κυρία Ζαχαροπούλου αναμένεται να συζητήσει θέματα που αφορούν στην παγκόσμια υγεία και τον μηχανισμό, αποστολή του οποίου είναι να εξασφαλίσει ισότιμη πρόσβαση σε εμβόλια κατά της Covid-19.

Μέχρι σήμερα, έχουν ήδη διανεμηθεί περίπου 69 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου σε 125 χώρες και ο στόχος είναι να διανεμηθούν 2 δισεκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του 2021, οι οποίες θα πρέπει να είναι επαρκείς για την προστασία των ευάλωτων και υψηλού κινδύνου ατόμων και των εργαζομένων στην πρώτη γραμμή της υγείας παγκοσμίως, αναφέρεται στην ανακοίνωση της συμπροέδρου του μηχανισμού και επισημαίνεται ότι «απέχουμε ακόμη πολύ από τον στόχο αυτό, λόγω των προβλημάτων στην παγκόσμια προσφορά και τη δραματική κατάσταση στην Ινδία».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα